Kuna na zahradě - Ano či ne?



- ()
0.0. 0:
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 198.219 (?), 31.8.2014 10:46, zobrazeno: 12641x

Již roky musím uklízet lejna po kuně, zejména z chodníků, kde je to velmi omezující. Jinak o ní ale v podstatě nevím, neboť pelech má v kůlně (ten jsem právě objevil) a do obývaného domu se naštěstí nedostává. I když zhruba před 4 lety se o to v noci pokoušela, ale já moc tvrdě nespal, tak se mi ji podařilo od započatého díla (vykousávání desky v podhledu sedlové střechy) odehnat a zdá se, že netrvalo.

Jak jsem psal, dnes ráno jsem náhodou objevil její pelech, který si udělala v kůlně v zadní části regálu s dřevěnými deskami, které léta nikdo nevytahoval. Našel jsem ji tak, že jsem při tiché kávě na ranní zahradě v blízkosti kůlny uslyšel periodicky se opakující zvuky podobné kručení v břiše, jako když něco špatného sníme. Popadl jsem baterku a v kůlně po zvuku objevil kunu. Byla vidět úzkou mezerou mezi deskami v regálu. Chvíli jsme se vzájemně pozorovali, pak ale kuna zmizela. S baterkou tam vzadu byl vidět hrozný bordel, pírka asi z hrdličky, pecky od švestek a kůže z ježka. A to jsem jistě neviděl všechno. Už se "těším" na úklid.

Teď jen nevím, zda si kuny nevšímat a nebo se ji pokusit odstranit. V tom by opravdu nebyl problém, mohu použít hned tři různé metody. Jen mám obavu, aby pak její uvolněné místo neobsadila kuna jiná, která by třeba začala dělat po zahradě ještě větší bordel.

Má tady někdo zkušenost s eliminací kuny? Co se dělat pak? Byl už definitivní klid a nebo to nic neřešilo?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 31.8.2014 11:05

Z hlediska eliminace drobných hlodavců mám radši kočky, Protože i když kuna nestíhá odlovit myši, tak si do svého revíru nepustí dalšího predátora a tím je pak přemnožení o to horší ... (pokud kočka nemá dostatečné zázemí, tak také radši kuně ustoupí a odtoulá se jinam). Kuna je dobrá na chatě a jinde, kde se nedají kočky pěstovat a krmit. V době nedostatku drobných hlodavců totiž žere i slimáky, hlemýždě, mršiny, drobné ovoce,... ale i likviduje konkurenci (ježky). 

Zvažte tedy jaké možnosti máte mít predátora domestikovaného (psa - kočku) který do teritoria nepustí novou kunu/tchoře/lasici/.... Kočka se dá nučit, že vyměňuje ulovené hlodavce za obsah konzervy či granule. Pak je dobré, když v době žní Vám denně vymění až 1,3 kg myší za 400 g konzervu.

Guru Ferda Vám určitě doporučí psa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 31.8.2014 11:26

 Kočka se dá nučit, že vyměňuje ulovené hlodavce za obsah konzervy či granule.

Tak to pochybuju, protože i když nic nepřinese, stejně ji dáte 2-3krát denně granule, a ona se naučí brát jídlo tak nějak zadarmo.Tím je vychovný efekt výcviku narušen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 1.9.2014 8:10

milý Rosťo, jsou krmiva objemová, standardní, nadstandardní a krmiva prémiová. Domestikovaní predátoři jsou natolik inteligentní, že poznají přímou úměru mezi kvalitou poskytnutého žrádla a kvalitou výřadu provedeného u okénka do slepa.

Jen tuhle se se nechali trochu zmást, sousedka jim dala zbytky z makrely nebo uzenáče a oni jí jako žádost o další "prémii" donesli myšku před dvéře. Jejda to byl řev, sousedka totiž myši nemusí ani mrtvé, natož před svými dveřmi.

Ale vraťme se ke kuně. Vždy je potřeba mít na zahradě rovnováhu na jejímž vrcholu jsou predátoři. Pokud je predátor zdravý aktivní, je vše v pořádku.  Pokud chci udržet vyšší stav predátorů, tak v odbobí nedostatku potravy musím přikrmovat bez ohledu na to, jestli je domestikovaný nebo volně žijící (např i ježky). Nesmím však to s tím přikrmováním přehnat (tak, jak se to některým stává se zpěvným ptactvem). Kuna co loví slepice, kočka co "loví" zdravé ptáky chránící hnízdo,... se "musí " vyměnit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 1.9.2014 13:29

Domestikovaní predátoři jsou natolik inteligentní, že poznají přímou úměru mezi kvalitou poskytnutého žrádla a kvalitou výřadu provedeného u okénka do slepa.

...

Od určitého podu přesycení snad ano, ale zvířata mají dostávat raději menší příděly, zvláště bytoví mazličci.Naši domestikovaní predátoři nerozeznávají levný točený salám, od drahé šunky, a chlamstnou klidně po točeném-to jsou ale nevzdělanci co?.Nezřídka můj psík ohrne nos nad kvalitním psím žrádlem, a raději jde vyjíst levné kocouří granule.Možná, že do toho dávají rybí zbytky, a jemu to víc voní.Už jsme se naučili, a psovi kupujeme kocouří granule.

Tím chci říci, že zvířata ne vždy dávají přednost drahé prémiové potravě, rozhodují se podle jiných měřítek.V případě kdy je výběr dostupné potravy silně zůžený na jednu položku, pak systém "ber, nebo nech být",rozhoduje zda půjdou spát s plným/prázdným žaludkem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 1.9.2014 13:37

Domestikovaní predátoři jsou natolik inteligentní, že poznají přímou úměru mezi kvalitou poskytnutého žrádla a kvalitou výřadu provedeného u okénka do slepa....No, asi má Standa chtyřejší kočky. Třeba naše jsou úplně blbé, pohodí nám na terasu semtam nějakou tu myšku či ptáčka a dostanou za to ty nejlevnější granule z teska. No, ale taky je možné, že jsou to géniové a zjistili, že ty granule z teska jsou mnohem kvalitnější než místní myši a ptáci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 216.228 (?), 1.9.2014 14:42

zvířata ne vždy dávají přednost drahé prémiové potravě, rozhodují se podle jiných měřítek

Zvířata by to poznala, kdyby výrobci nepřidávali do levných granulí nejrůznější atraktanty. Když uvážíte poměr ""cena výkon", tak jsou ty levné granule setsakra předražené, protože kupujete osolený šrot. Zkuste si někdy přečíst složení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 1.9.2014 15:08

A tím více platí téze, že zvířata kvalitu rozpoznávají stěží, a leckdy dají přednost nekvalitnímu zboží s ovoněným atraktantem, před kvalitní vyváženou stravou dražší provenience.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 1.9.2014 15:51

Nebudu kočky učit složení, ale pokud některou potravu preferují před jinou, použiji tu jimi vybranou jako "tu odměnu". Jisté je, že průměrné a lepší krmiva mají lepší složení než nejlevnější uzeniny, nebo paštiky od Hamé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 1.9.2014 16:00

Zákonitě tedy připadá v úvahu pravidelné krmení lovících domestiků méně chutnou stravou, aby kočky rozeznaly hranici odměny za odvedenou práci od pravidelného krmení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika