Jak se zbavit molů



Stránky: 1,  2,  3   
exot007 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 176.57 (?) 
4.5.2009 21:53, zobrazeno: 34021x

Jak se zbavit potravinových molů? sice neškodí na rostlinách ale v domácnosti ano a zatím jsem tady v diskuzi nic nenašel a věřím že ostatní s nimi jistě nějakou zkušenost mají takže jak nejlépe na tyto potvory?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 67.226 (?), 4.5.2009 22:18

Potravinový mol patří ke stejné skupině domácích vetřelců jako např. červotoč skladištní. Oba si zaslouží stejnou pozornost a podobné postupy v zacházení. V případě mola vám ještě může být nápomocen feromonový lapač, který je velmi účinný, ovšem při dodržení zásady - nedat molům nažrat. Tak si pozorně přečtěte vlákno Co je to za broučky a jak na ně?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 174.166 (?), 4.5.2009 22:26

Doma zmizeli, když jsem pověsila velikou kytku suché levandule, nedávala jsem ji původně proti molům, ale zafungovala dokonale. Předtím se vždycky sem tam nějaký objevil, přestože zásada "nedat molům nažrat" určitě platí, ale byl to stálý boj, přilítli vždycky odněkud ze společné chodby v baráku. Hanča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 22.191 (?), 4.5.2009 23:00

Proti molům jsou účinné sušené slupky od pomerančů nikoliv od mandarinek.Mám to vyzkoušené již několik let.Dávám je i do nenošených oděvů.Příjemě potom voní po pomerančích.Stojí to za to. Janča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 5.5.2009 8:37
Nedat molům nažrat je velmi dobrá rada. Tzn. nikde nesmí být dostupné pečivo - drobky, mouka, cukr, škrob... Nacpat vše do dóz. Já mouku raději skladuji v lednici. Všechny sypké potraviny je nutno zkontrolovat, přesypat, či vyhodit. Zkontrolovat zdi, regály, dózu na chleba, zda na tom nejsou larvy, a to ze všech stran. Pokud je ve špajzu okno či ventilace, je nutné dát do obojího moskytiéru. Účinnost feromonového lapače se mnohonásobně zvýší, když se před něj zavěsí obyčejná mucholapka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 55.26 (?), 5.5.2009 12:27

Naprostý souhlas, pěkně napsáno. Já jsem měla moly ve škvírce v dřevěném válu. Lebedili si v pidizbytku těsta. Mouku mám také v ledničce, jinak dózy se šroubovacím víkem, pokud není volná dóza, dám sáček do neporušeného igelitového pytlíku, pořádně zatočím vršek a uzavřu gumičkou, kterou zase mockrát obtočím. Prostě se nesmí nechat místečko, kudy by se ten lump dostal dovnitř a nakladl vajíčka. A pokud je potravina napadená, určitě vyhodit. Přece jenom nějaké výměšky v ní jsou, i když okem patrné nebudou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.7 (?), 3.6.2009 15:44

Bohužel i igelitový pytlík dokáží prožrat a dostat se tak dovnitř. Ty dózy jsou účinné (pozor, musí dobře těsnit, jinak jsou schopni se dostat dovnitř!), velmi účinné jsou ty feromonové lapače.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 26.26 (?), 17.9.2010 10:03

Vaše rady jsou sice pěkné ale bohužel u nás v domácnosti nefungují!!!Nepomáhají ani feromonové lapače ani levandule prostě nic.Už jsem z toho zoufalá.Dokonce jsem někde četla, že moli nemají radi kuřáky tak jsme s přítelem začli místo na balkoně kouřit v kuchyni a zase nic! No prostě to jsou bestie neuvěřitelné a i když teď pravidelně kontrolujeme potraviny tak se tam vždy nějaká ta potvora objeví.Potraviny skladujeme v uzavíratelných dozách a je nám to stejně k ničemu!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 152.34 (?), 17.9.2010 13:55

Já jsem se jich zbavila po několika neúspěšných pokusech takto: Veškeré potraviny, které by mohly moly zajímat jsem uložila do uzavíratelných nádob. Před uložením nádob jsem prostory skříněk vystříkala Biolitem na moly, pak jsem tam uložila nádoby a do vnitřního prostoru skříněk jsem znovu foukla aerosol. Už uplynuly tři roky a "molí kalamita" se zatím neopakovala, přestože skříňky normálně umývám. Ten Biolit má totiž nějakou persistenci (pokud si dobře vzpománám je to pár týdnů), takže dokáže přerušit opakující se cyklus množení molů. Od té doby mám v jedné ze skříněk na potraviny feromonový lapač, který občas prohlédnu, abych byla včas varována. Zdraví Umtata

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?), 18.9.2010 20:45

Souhlas s Vámi.Dle mé zkušenosti platí to stejné jako na všechnu havěť ve spíži: vše vystějovat, staré potraviny vyhodit a spíž včetně škvír vystříkat chemií proti hmyzu. Místnost tak na den zavřít. Pak nakoupit novou mouku, koření dle libosti... co je doma déle a moc se nepoužívá skladovat v uzaviratelných sklenicích, kontejnerech. Lapače mi přijdou jako řešení následku ne příčiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika