Jak se zbavit divokých včel



Stránky: 1,  2   
host - 34.50 (?) 
22.4.2009 9:17, zobrazeno: 54919x

Dobrý den, na podzim minulého roku jsem koupil starší domeček, a s příchodem jara jsem zjistil, že nezomítnutá sousedova severní zeď je plná otvorů ze kterých létají včely. Nejedná se pouze o jeden vchod, ala si o cca. 10 otvorů v různých vzdálenostech od sebe. Do tohoto rádoby úlu nalétá obzvláště v podvečer velké množství včel a tím, že jsou otvory po celé stěně, nedá se na dvoře vůbec pohybovat. Velká část včel zalétá i ke komínu, kde je vidět, že zalézají do spár, a bůchví kde jsou zalezlé.Můžete mi někdo poradit, jak se těchto včel zbavit, abych se mohl s rodinou (obzvláště s dětmi) pohybovot a užívat si letních radovánek bez strachu před včelím bodnutí. Ještě navíc jsem alergik na bodnutí hmyzem.

Tomu se říká opravdu pech.Děkuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 92.178 (?), 22.4.2009 11:24

my jsme takto měli včely na půdě domu (velká plocha) taky v otvorech... Po aplikaci čtyř různých sprejů jsme to vzdali a zavolali dezinsekční firmu která včely zlikvidovala postřikem.. Pokud máte malou plochu tak to ani nevyjde draho - tak 1,5tisíce... My platili 3 a to ještě bez dokladu protože postřiku za 189Kč/1l vysříkal chlápek 35litrů :-)))

Jinak pokud jste alergik a máte to podloženo u lékaře tak Vám včely zlikvidují i hasiči jelikož Vás ohrožují na životě...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 22.4.2009 13:28

MNO, osobně bychtyto včely nelikvidoval, ale je zřejmé, že alergika dokáže, s trochou smůly ze světa sprovodit i jen jediné žihadlo.

Mrtvola se jen těžko těší z divokých opylovačů. Na druhou stranu, pokud jsou včel desítky, riziko je minimální.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 34.50 (?), 22.4.2009 12:32

Děkuji za odpověď, hasiče jsem měl v plánu jako poslední možnost, ale podle toho co jsem zjistil vše na netu, tak nic moc účinného co bych aplikoval sám není. Ještě mi poradili je zkusit vykouřit sirnatými knoty, ale jak přesně na to a jak nahnat kouř do spár mi už nikdo neporadil. Navíc nevím jak by na to včely reagovaly, tak se asi raději zastavím optat opravdu těch hasičů, zda by nepřijeli je zlikvidovat. Každopádně děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 70.100 (?), 22.4.2009 12:52

Nevím, jestli radši nemám držet zobák, aby zdejší Vševěd mě neodkázal do správných kolejí. Síření nemá účinnost ve volném prostoru, dá se dělat jen v úle. Je nutné zjistit, kde včely sídlí - nemusí být těsně za otvory, můžou být dál - a podle toho postupovat. jeden vyřešený případ tu je. Jestli máte OPRAVDU alergii na bodnutí, není to žádná sranda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 34.50 (?), 22.4.2009 13:02

Také díky za odpověď. Kde včely přesně sídlí v mém případě zjistit nejde, lezou totiž úplně všude do zdi a do komínu (plocha v délce 10 x 5m) a do různých zákoutí, tak se asi na to siření také raději vyprdnu a rovnou kontaktuji hasiče a uvidím jak pochodím. Ještě jednou dík.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 22.4.2009 13:38

Pokud je stav neúnosný, asi Vám nezbyde, než použít chemii, zároveň je ale vhodné provést sanační práce na zmíněné omítce, tak, aby zde prostě včely nemohly hnízdit, jinak se bude záhy (cca po měsíci, po degradaci insekticidu) situace opakovat. A vy zase sahnete na hubení a budete tím pravidelně hubit přírodní oplyvače, kteří se sem nastěhovali.

Navíc riziko pro Vás jako alergika se bude cyklicky opakovat a opakovat

Jinak hasiči Vám nepomohou, pomůže Vám odborná firma, pokud byste chtěl aplikovat insekticid sám, stačí Vám na to zahradní rozprašovač a libovolný silný insekticid (na trhu je jich  celá řada). Vyžaduje to ale určité zásady bezpečnosti práce, abyste významně neohrozil i sebe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 22.4.2009 13:08

Souhlasím s PP, že alergie na bodnutí hmyzem není legrace, sama ji mám. Ale trochu taky záleží na tom, jak se projevuje, v jaké výši a intezitě. Je mnoho možností od otoků, potíží s dýcháním po an.šok... Ani alergik nemůže žít ve zcela sterilním a "odhmyzeném" prostředí, je to nereálné. Tím nechci nic podceňovat, ale mám osobní zkušenost, že ani nyní všechny kvetoucí a "hučící" stromy plné včel a čmeláků nejsou tak nebezpečné, jako vlezlé vosy nebo nějaká včela samotářka. Sama mívám poblíž spreje, zabírá cokoliv Bolit, Raid... a hlavně být v klidu a nepanikařit. Jak se začně člověk rozmachovat, hmyz to podráždí a útočí. Jinak většinou dá "pokoj". Pokud ale pociťujete, že budete více v klidu, zkuste to probrat s hasiči nebo včelaři a nějak alespoň to množství zkorigovat. Tady je vždy důležitější subjektivní pocit ohroženého než i dobře míněné rady. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 22.4.2009 13:32

Záleží na tom, jak se o sebe alergik stará, každý atopik by měl mít vždy po ruce jak antihistaminika, tabletovou formu silného kortikoidu, a inhalační kortikoid a inhalační bronchodilatační léky, zároveň i  jednorázovou injekční formu protišokového léku  na zvládnutí anafylaktického šoku (Epipen), který těžkým alergikům hrozí. Podotýkám, že alergiky mám doma dva, a vždy jsme hubili pouze vosy, divoké včely na zahradě jsou také, sídlí v jižním svážku, ale nikdy s nimi nebyly problémy.

Alergik by asi, měl tvrdě protestovat proti umístění úlu v těsné blízkosti svého obydlí, divoké včely, ale pokud skutečně významně neznehodnocují jeho kvalitu života, viz. výskyt v interiéru bych velmi zvažoval hubit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 22.4.2009 15:34

Alí, nejsme v rozporu, pouze Vámi uvedené léky a prostředky jsem považovala u alergika za samozřejmé a neuváděla je. "Hubící" spreje mám na mysli např. v případě, že dotěrný hmyz opakovaně usadá např. na některou část těla. V tom případu je vhodnější ho postříkat než riskovat bodnutí. Ale jinak souhlas, loni jsme to už na nějakém vláknu probírali. Mějte se fajn, M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika