Jak na mšice a obaleče



pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 131.239 (?) 
31.1.2016 16:03, zobrazeno: 4007x

Rád bych se zeptal na zkušenosti s hubením mšic a položil několik dotazů:

1. Na jaře se mi vždy nejdřív objeví mšice na lísce a slivoních. Nemám s tím problém, vždy stačí nastrouhat kousek mýdla, rozpustit ve vodě a postříkat napadená místa. Mšice to spolehlivě zadusí bez vedlejších efektů. Mám ale problém s malinama - když takový postřik provedu na nich, mnoho listů částečně zhnědne/uschne, hlavně ty mladé. Co použít na maliny, aby jim to neublížilo?

2. Mšice se usazují na některých stromech a dopomáhají tomu mravenci, kteří proudí nahoru/dolů a pěstují si je. Je dobré pod těmito stromy nastražit nástrahy na mravence? Nezpůsobím jejich vyhubením jiný problém?

3. Ve skleníku, který jsem zkusil prvním rokem, bylo dost živo. Objevili se tam jak mšice (které způsobovaly krabatění listů okurek), tak škvoři, kteří jsou prý velmi užiteční a mšice požírají ve velkém. Bohužel to dopadlo tak, že mšice nezmizely a škvoři okusovali papriky a neurodil se na nich nakonec jediný plod. Jaký navrhujete postup ve skleníku? Použít nějaký postřik, který kompletně vše uvnitř vyhubí - jak škvory, tak mšice?

4. Jak se postavit k červivosti (obalečům) jabloní? Je pravda, že na stromech máme spoustu slunéček, a nechtěl bych je postřikem zbytečně zlikvidovat. Nyní mám už jen 3 jabloně - fungovalo by dostatečně, kdybych na každou z nich pověsil feromonový lapač?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 104.15 (?), 31.1.2016 17:16

Uz asi 3 rok nepozivam v zahrade tvrdu chemiu, to co pisem su osobne skusenosti, no to obdobie je predsalen relativne kratke, tak to berte s rezervou.

Vosky na malinach som nikdy nemal, neviem poradit. Na jabloniach aplikujem Neem-Azal hned po odkvete - hlavne kvoli piliarke a sucasne proti prvej generacii vosiek. Vzdy sa nejake objavia aj potom - to pravidelne sledujem a napadnute vrcholce letorastov likvidujem. Vzdy sa vosky objavia len tam kde ich nanosili mravce. Minuly rok sa mi vosiek tymto sposobom podarilo zbavit velmi uspesne. Mravce to zrhuba po mesiaci vzdali a mal som zbytok roku pokoj. Proti obalovacovi asi len Madex v intervale 8-10 dni od konca maja do zaciatku augusta. Biobit ma slabsiu ucinnost a Spintor je skodlivy voci uzitocnemu hmyzu. Ale pokial Ste v teplej oblasti a mate susedov, ktori sa o svoje stromy nestaraju, tak zazraky necakajte. Mne sa podarilo dopestovat cca 50-60% plodov bez poskodenia obalovacom, cca 20-30% malo znamky maleho pozeru (kym larva infikovana madexom uhynula), cca 20% malo hlbsie poskodenie. Na pocudovanie, ale tento rok jablka v sklade skoro vobec nehnili, aj tie silnejsie poskodene vydrzali az kym sme ich neminuli -cca 2 mesiace. Tiez som pozoroval ze Golden Delicious bol menej napadnuty obalovacom nez Fuji ci Granny Smith. Funkcnosti feromonovych lapacov by som az tak neveril, jedine snad, ak ste siroko daleko jediny pestovatel jabloni. K Madexu si ale treba uvedomit, ze ucinuje len na obalovaca jablcneho a nie ine druhy obalovacov.

Vosky na mladych broskyniach a slivkach som pri prvom vyskyte okamzite postriekal zmesou Neem-Azalu a Spintoru. Spintor som dal kvoli mravcom, ktori su citlivi na spinosad - ani som nemal lepove pasky na kmenoch a bol pokoj. Musim ale pripustit, ze vyraznym faktorom bude aj prirodzena obranyschopnost mladych vitalnych stromov, lebo rovnako som osetril aj staru chradnucu broskynu a tam sa tie vosky objavovali vyrazne dlhsi cas, hoci aj tam nakoniec zmizli. Skusil by som proti mravcom cukrovu vodu so spintorom, v nejakych krytych mistickach. Znama rakuska firma podobny pripravok na baze spinosadu predava za tucne peniaze a vraj to vcelku funguje. Mravce su haved, asi ich tazko vyhubime, ale treba ich decimovat. Hoci nerad, musim kvoli nim kultivovat vyrazne vacsie plochy, ktore by inak mohli by zatravnene (aby som im nicil mraveniska). 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika