Jak na krtonožku?



host - 116.15 (?) 
17.3.2010 14:57, zobrazeno: 18341x

Zahradu máme u rybníka a asi před 4 lety se nám zde objevila krtonožka.Svádím s ní úporný boj a vždy ona vyhraje. Zkoušela jsem skleničky s pivem, dolování okolo otvorů, které tvoří v záhonu a kuličky z otrub smíchané s Dursbanem. Ten měl úspěch, sebrala jsem za léto asi 20 krtonožek, ale mám zase obavy, jestli jsem nezamořila chemií celou zahradu. Má někdo úspěšnější zkušenosti s hubením? Poraďte. Dáda 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
starling - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (156) - 59.152 (?), 17.3.2010 23:17

Přečtěte si starší diskuzi o krtonožkách, je to tam již vše popsané.Já je chytám v trávníku pomocí jaru-pár kapek do díry apak zaliji vodou. Po chvíli vyleze ven. V záhonkoch je chytám do sklenic s vodou zapuštěných do země. Ale je to marný boj. I když jich hytnu tak 5až10 denně, jako by jich bylo víc a víc. Takže přeji mnoho úspěchů.:-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 116.15 (?), 18.3.2010 11:49

Děkuji za radu, pročetla jsem si všechny starší příspěvky. Všechny způsoby, které jsou popsané jsem již vyzkoušela, marný boj, takže nezbývá nic jiného, než asi zrušit pěstování zeleniny a udělat okrasnou zahradu, na které neudělá ta potvora tak viditelné škody a nožná se odstěhuje jinam. Hodně úspěchů vytrvalcům   Dáda

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.12 (?), 27.4.2010 16:36

Na krtonožku používám Granulovaný Dursban smíchaný s polohrubou moukou a vodou, vy tvořím směs - těsto měkké konzistence, následně najdu díru, která vede kolmo dolů do hnízdiště, má průměr až 25 mm- 2,5 cm, vytvořím z těsta kuličky o průměru 1 cm a asi 5 jich vhodím do díry, kuličky se snadno zkutalejí dolů do hnízdíště, pokud je krtonožka dole snaží se dostat nahoru přes kuličky v tubusu díry a kouše do měkkých kuliček, čímž do sebe dostane učinnou látku z dursbanu což jí působí dýchací potíže a nasledně vylézá nebo zhyne v zemi, po požítí se pohy buje dezorientovaně a malátně, POZOR při výrobě kuliček z těsta použijte latexové rukavice, látka z dursbanu se vpíjí do kůže a způsobuje pálení kůže, takže rukavice vždy!!

Jinak krotnožka přezimuje 80 cm-1 m pod zemí, rožmnožuje se zelenožlutými vajíčky -cca 2 mm velké , do hnízda jich klade 70 až 100 kusů ,už ted na začátku května se páří, buduje sít chodeb a hnízda 3- 5 cm pod povrchem na slunném místě, hnízdo je prostor v zemi pod povrchem velký jako slepičí vejce - objem prostoru, zde klade vajíčka, aby měla určitou teplotu a vlhkost,

za léto jsem našel a zlikvidoval 80 hnízd s vajíčky, asi 50 dospělých jedivců

hlavní díra má více východů 2-3,vše co jí vadí při budování chodbiček ukouše-rostliny s tenkými stvoly rajčata, salát, takže zdatný protivník, hnojiště - nejideálnější prostředí pro její množení - jinak půda -6-8 cm hnědý brouk s křidélky, mam i fofo, přeji ůspěšnou likvidaci, přišel jsem o dost ůrody, dostala se ke mně náhodou ale je jich moc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 152.12 (?), 27.4.2010 16:57

Dursban při míchání s moukou a vodou zapachá dost silně vytváří dusivý plyn, takže někde venku na vzduchu namíchat, nevdechovat, hnízda s vajičky jsou na místech kde nic neroste, na okraji osázene plochy, v záhonech, na slunném místě, kde svití slunce většinu dne, na zahrádce hledat s motykou, při okopávání jemně seškrábnout vrstvu půdy -hnizdo se otevře, celé podebrat a vybrat ven z půdy a rozmačkat vajíčka nebo na ohništi spálit ,tak aby se nemnožila už jinde, ted se možná divite co je to za armádu škůdců, opravdu nepříjemné ale vynásobte si 80 x 80 vajíček a to možná i dvakrát za léto, nevím kolikrát to stihne naklást to hnízdo po sobě v sezoně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 69.62 (?), 27.6.2016 21:34

Krtonožka se odstraní tím, že se přinese z pole krtek. On krtonošky má na svém jídelníčku, ale pak je zase problém s krtkem, takže se musí vyrýt krtek a odnést a problém je vyřešen. Takto jsme to řešili mi, ale pak se krtek přemnožil, ale pochytali jsme je a odnesli pryč. Je potřeba si nechat krtkem ze začátku zničit celou zaradu aby tak pochytal všechy krtonožky neboť oni mají hodně vajíček.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 157.239 (?), 27.6.2016 21:42

Pučte si ze zimáku manťáky, obšancujte s nima pozemek, napusťte vodu, koupejte se. Jste-li neplavcem, držte hladinu cca do půli lýtek, vysázejte rýži a rýžujtewink! O odbyt se nebojte, půjde na dračku, na utopenou krtínožku si ani nevzpomenetelaugh. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika