Housenky babočky kopřivové



Stránky: 1,  2   
Berbucha - (11) - 32.37 (?) 
3.3.2019 18:46, zobrazeno: 6814x

Netušíte, který pták se živí housenkami babočky kopřivové?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.87 (?), 3.3.2019 20:53
Trochu zvláštna otázka, prečo sa pýtate? Keďže húsenice uvedeného druhu motýľa žijú na žihľave/kopřive, logicky to môžu byť tie druhy vtákov, ktoré v takomto biotope žijú a živia sa hmyzom. Takže napríklad (uvádzam postupne názov slovenský a latinský): Svrčiak zelenkavý/Locustella naevia, Svrčiak riečny/Locustella fluviatilis, Pŕhľaviar červenkastý/Saxicola rubetra, Pŕhľaviar čiernohlavý/Saxicola torquata, Slávik modrák/Luscinia svecica, Trsteniarik spevavý/Acrocephalus palustris. České názvy si vyhľadajte podľa latinských. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Berbucha - (11) - 32.37 (?), 4.3.2019 0:08

Ale takový skvělý domácí úkol z prvouky. Babočky mají housenky chlupaté a ve všech zdrojích o babočce je, že její housenky ptáci nežerou. Jenže zadání domácího úkolu zní: "Který pták jí housenky BK a co o něm víte?" Google i odborná literatura žádného ptačího nepřítele nezmiňují. Nicméně se našel chytrý strýc a KUKAČKY žerou i chlupaté housenky babočky. Což se nakonec potvrdilo i z knih.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.125 (?), 4.3.2019 21:40
Berbucha: Ešte malá poznámka k tomu "domácímu úkolu" a konkrétne k Vášmu striktnému tvrdeniu že "chlupaté housenky ptáci nežerou". Na foto 1 je druh vtáka ktorý síce nie je z našich končín, ale vyššieuvedené tvrdenie určite nerešpektuje. Na foto 2 je popis pozorovania ornitológa (aj) o jeho stravovacích návykoch. V úseku označenom červenou čiarou na okraji sa píše, že tento spevavec požiera aj húsenice 'babočky kopřivové', pričom - keďže ich ostne neobľubuje - je schopný stráviť kopu času búchaním húseníc o zem, aby ich od ostnatého ochlpenia "očistil" a potom skonzumoval. Keď to dokáže nejaký americký spevavec, nevidím dôvod aby to nezvládli aj tie naše stredoeurópske. Iste húsenice tohto motýľa nebudú ich hlavnou potravou, ale v prípade stravnej núdze mám pocit, že Vami vyhlásené moratórium na chlpaté húsenice nebudú až tak prísne dodržiavať. Príroda je niekedy pestrejšia než učebnicové poučky... IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 3.3.2019 21:09

Ptáci nemají rádi chlupaté housenky baboček. Navíc se housenky dobře maskují a kryjí se pavučinkou. Největšími masovými predátory jsou proto paraziti (např. Kuklice babočková).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?), 4.3.2019 10:36

Přihodím dotaz. mně by spíš zajímalo, kdo žere ty potvory(housenky) co mi každoročně sežerou kalinu?frown Občas postříkám a eliminuju, ale do toho se mi moc nechce, ráda bych se obešla bez chemie. Zahradu mám přírodní, druhově velmi pestrou, i ptáčci všeho druhu, přes to mám také housenky na lecčems. Kalina je jedna z mnoha, ale postižena tedy nejvíc.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Permatat - (15) - 241.98 (?), 4.3.2019 11:00

Dobrý den, je mi docela záhadou, že když píšete, že máte zahradu PŘÍRODNÍ a druhově velmi pestrou, tak proč občad postříkáte nějaké housenky? Protože: buď chcete mít přírodní zahradu nebo ne. Na housenkách můžete přece krásně pozorovat, jak příroda funguje. A kalina je zdejší keř (hojně se vyskytující), takže tím, že jste vytvořila prostředí, pro přežití nějakého zhejšího hmyzu, teprve přírodní zahrada naplňuje vaše pojmenování. Obzvláště, když hmyzu z naší přírody tak rapidně ubývá... Navíc z těch housenek se může vylíhnout třeba pěkný motýl wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 148.5 (?), 4.3.2019 13:03

Věřte, že se snažím v zahradě tolerovat cokoliv živého a to velmi často na svůj úkor. Obětuju nějakou tu rostlinu, nechávám růst kopřivy(o které jsem pak celé léto dopáná) ale pokud mi housenky rok co rok sežerou kalinu do posledního lístečku a nepřejte si cítit ten smrad co z nich jde, další jsou sežrané píďalkama(zřejmě) břízy i habry(stromy jsem ovšem nestříkala nikdy) tak člověka pak naštve, co tu ti ptáčkové dělají, když nežerou co majíwink A ano, stříkala jsem několikrát buxusové koule, kterých mám asi 70ks a jsou za nima léta práce... a napadly je ty hnusné housenky asijské či jakové to jsou. A motýla jsem viděla, není to žádný krasoňwink i když je pravdou, že kdyby mi je totálně(a všem kolem) nelikvidoval, tak i toho nechám žít. jenže... nemá být nenažranýwink Včera jsem si poprvé všimnula na zahradě šoupálka. Musela jsem s¨si najít, co to mám za ptáčka, nikdy jsem ho neviděla. Z koupacího jezera jsem nechala zarůst biotop a nikdo už se v něm nekoupá, jelikož nechci ze dna odsát kaly a tím zahubit kdehoho. A těším se na první žabkysmiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 4.3.2019 14:20

Netušíte, který pták se živí housenkami babočky kopřivové?

Máme to tu. Od školních lavic tradovaný mýtus o užitečnosti kukaček žeroucích chlupaté housenky, které jiní ptáci nechtějí. V praxi je to nesmysl. Druhým školním nesmyslem je, že chlupaté housenky jsou hnusné a tedy škodlivé. 
1. Kukaček - vzhledem k jejich parazitickému hnízdějí nemůže být tolik, jako špačků, rehků či sýkorek. Množsrtví hmyzu skonzumovaného kukačkami je tak zcela nevýznamné.
2. U většiny zpěvných ptáků platí, že daleko nejvíc hmyzu posbírají v době hnízdění, protože bílkoviny potřebují ptáčata k růstu. Kukačka nikoho nekrmí.
3. Chlupaté housenky patří obvykle motýlům, kteří velké škody nepáchají. Naopak patří často ke krásným chráněným druhům, kterých navíc rapidně ubývá. Platí to i pro babočky včetné té nejhojnější - kopřivové. Všiměte, že bělásci, bekyně, obaleči, píďalky a další housenky, v zahradě skutečně škodící, jsou často hladké.
4. Pták nesezobne chlupatou housenku, pokud má jiné. Taky nežere ty hodně pestré, protože nejsou dobré. Když by ale měl pojít hladem, vezme chlupatou i nedobrou.
5. Kopřiva patří k organizmům, kterých zatím neubývá - nebo mnohem pomaleji než motýlů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 9.135 (?), 4.3.2019 14:31

Pane V, když už je tu kukačka, čím se vlastně dospělé kukačky živí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika