cyklus Sametky



Stránky: 1,  2,  3   
host 
21.7.2003 21:12, zobrazeno: 58380x
Najde se odborník, který zde popíše délku vývoje od larvy přes nymfu až po dospělou Sametku? Jestliže by se mělo systematicky postupovat při případném hubení tohoto parazitu, tak je tento údaj nezbytný.
Je legrační popis v některých přízpěvcích, kdy autor doporučuje se prohlédnout po procházce. Mohu každého ubezpečit o tom, že rozhodně na těle nic neuvidíte a běžná hygiena (sprcha či koupel) rozhodně nepomůže. Jestliže dotyčný zjistí štípance, je dobré se alespoň na 15 minut koupat ve slabém octovém roztoku. Štípance pak zatřít pudrem. A to ze dvou důvodů. Aby nesvědily a aby bylo možné zjistit, zda se parazit nešíří. Před touto koupelí všechno nošené prádlo, ručníky a ložní prádlo vyperte. Nevěřte tomu, že se doma nebude parazit šířit.
Postřik zahrady je neúčinný. Každý pracovník DDD Vám pro klid Vaší duše zahradu postíká Sulikolem K, ale výsledek není žádný.Různé odpuzující spraye mají krátkodobou účinnost a při delším pobytu se štípance přes všechnu námahu zase objeví. Je to smutné, ale v letních měsících si prostě zahrady neužijeme.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
hejduk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52), 30.8.2003 21:41
Proč se štípance od sametek nacházejí pod gumičkou spodního prádla neb ponožek ? Selským rozumem lze přijít na to, že sametka tedy určitou dobu cestuje po těle a poté, kdy najde příhodné místo, zavrtá se. Na základě tohoto zjištění aplikuji po pobytu na zahradě legrační / jako ji nazval autor předchozího příspěvku / metodu sprchování celého těla a navíc v oblasti nohou vřelou vodou včetně použití mýdla. Od té doby mám svědivých otoků způsobovaných sametkami pokoj a přitom se nemusím se zaobírat vývojovými fázemi sametek za účelem jejich likvidace.
S pozdravem Hejduk,
autor jednoho z příspěvků z cyklu o sametkách.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 82.249 (?), 13.10.2006 12:27

Koupili jsme zahrádku v kolonii a bohuzel jsme zjistili, ze tam máme sametky. Pokaždé, když se ze zahrady vrátíme se všichni důkladně vykoupeme a vydrbeme hobou a mýdlem, ale účinek mytí je nijaký, nebo jen velmi malý. Máme tak 10 až 30 štípanců. Hrůza.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 64.132 (?), 20.8.2007 10:58

Osvědčil se nám opakovaný postřik klasickým Repelentem inkriminovaných míst - kožních záhybů apod., oblečení - zvláště dlouhé kalhoty apod. Toto oblečení rovněž postříkat Repelentem. Je to sice v létě nepříjemné, ale částečně zabrání nepříjemným následkům z pobytu na zahradě.

Sametky se drží především v sušších místech. Posekání trávníku mnoho nepomůže. Krátkodobě mohou pomoci některé insekticidy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 27.42 (?), 3.9.2009 22:29

Potvory se drží také v šatech, a právě na to mi funguje zavřít oblečení na chvíli do mikrovlnné trouby a pořádně jim to tam prohřát, 3 minuty úplně stačí. Účinkuje (zabíjí) spolehivě a nepáchne to jak perchlor.

Jen pro úplnost POZOR na kovové předměty jako spony nebo kovobé knoflíky, kovové předměty to do mikrovky NEPATŘÍ.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 76.250 (?), 4.9.2009 10:28

Jak už jsem psala v jiné diskusi, na štípance i proti sametkám pomáhá sirná mast z lékárny. Preventivně stačí potřít nohy kolem kotníků, ruce, a pokud se brouzdáte i vyšší trávou, tak lehce potřít, kam dosáhne. Sametku zřejmě odpudí zápach síry, přes potřená místa neleze. Nedvím se jí, člověk smrdí jako by vylezl z pekla, ale fakt to pomáhá...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.6 (?), 1.6.2007 11:42
Mám také špatné zkušenosti se sametkami ze zahrady, od jara do podzimu když přijdu ze zahrady, tak mě svědí hlava i tělo, do rána to nějak přejde, nevím jestli přes noc na těle zahynou? Kdo víte co na to je nejúčinnější, tak prosím napište, díky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 50.90 (?), 8.8.2007 9:43
Bohužel mám stejný problém. Mám 2 malé kluky a na zahradě jsou víc než doma. V lékarně prodávají Difusil H ten je na lidi a opravdu zabírá jen neni určen ke každodenímu použití. Takže stříkám jim ponožky a tepláky a docela to zabírá. Problém je že to má (jak píší na návodu) účinek jen 3 až 4 hodiny a přece jen nemůžu ty děti porád stříkat. Takže stříkám jen ráno když jdou ven, většinou se odpoledne svléknou a ochrana je pryč. Pokousaný jsou, ale méně.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 41.127 (?), 28.5.2008 11:17

Vývoj sametek trvá jeden celý rok! Až na larvy, které se objevují na chvíli především koncem léta a napadají teplokrevné živočichy, včetně nás, všechna další stádia žijí v zemi! Nesplést si, samozřejmě, se sviluškami na vegetaci. Ty žijí úplně jinak. Chalupský

chalupsk@atlas.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 231.83 (?), 10.6.2009 12:05

Tak už s nimi mám zkušenost také. Najednou jsou na zahradě kde nikdy před tím nebyly. A tak pročítám diskuse a sháním informace. Škoda jen, že informace jsou typu: "Namazala jsem je olejem na opalování a svědění přestalo." Jestli chci zahájit válku sametkám, musím informace zveřejňovat pokud možno vyčerpávající. Takže olej, ano ale jaký? Typ, výrobce atd. Každá informace je důležitá. V diskusi o klíšťatech se dočtete, že někdo používá na živý plot postřik Zollonem. Zollone 35EC je proti červivosti jablek, stříká se myslím i na půdu, ale byl použit právě tento? Dočtete se, že někdo používá při očistě všechno co má v sobě extrakt z levandule, někdo dehtové mýdlo, pro prevenci na oděv Difusil, Predator DEET 25%, na tělo repelentní indulonu. Na postřk půdy Sulikol K, postřiky obsahující chlerpyrifos a carbaryl (Nurelle D, Dursban). Dle mé zkušenosti někdy trvá mnoho hodin, než se objeví první kousnutí. Rozškrábáním nezlikvidujete vetřelce, jen jej donutíte přelézt na jiné bezpečné místo a znovu kousnout. Zkoušel jsem Jodisol tinkturu, dokonce perchloretylen(něco jako čistič Čikuli), nepřesvědčil jsem se o účinnosti, dva dny se to prostě musí vydržet a hlavně neškrábat. Pokus zakápnout Jodisolem, pak roztrhnout jehlou a vymáčnout a znova zakápnout se mi taky zdá jako ne moc účinný, navíc reakce v okolí štípnutí vypadá, jako by vetřelec a jeho látky zůstaly v ráně. Jako prevenci proti sametkám v oblečení používám právě ten perchloretylen. Všechno oblečení při přijití z venku dám do igelitového pytle a navrch naleji asi jedno štamprdle toho dryáku a pytel pečlivě uzavřu. Těžké výpary klesají a prolezou celým ošacením. Druhý den stačí 20min. vyvětrat a obléci. No a ještě před tím se celý ale opravdu celý namažu repelentní indulonou. Určitě je mnoho zoufalcú, které tato potvora zužuje a věřím že jen diskusí a předáváním zkušeností se dá nějak ta bitva vyhrát. A ještě poslední informace, zkusím ten Zollone 35EC koupit a aplikovat. A samozřejmě napíši jakých účinků jsem tím dosáhl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika