Ako odplašiť lastovičky (vlašťovky)?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?) 
12.7.2008 21:57

Ahojky, a není nějaká rada, aby si vlaštovky hnízdo na domě udělaly???Já už třetím rokem čekám, že si to u nás nějaký páreček oblíbí a pořád nic.To jen když přiletí a na podzim zas mizí tak to u nás na dvorku vypadá jak v hororu Ptáci.Nelepí a nelepí... jak na to???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 13.57 (?), 13.7.2008 9:46

asi nejlepsi je udelat novou fasadu nikdy sme je doma nemeli az na naovy fasade sou a nemuzem se jich zbavit

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Lumikol - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (133) - 181.138 (?), 13.7.2008 10:51

Zdravím Mílo, kdyby to šlo beru cizí vlaštovky všema deseti.Ale obávám se že ty naše by je sem nepustily, myslela jsem že časem budu mít ve sklepě kolonii, ale na jaře když mladé hledají kde budou stavět, ten náš páreček sklep brání.Možná by to bylo řešení, nechat na domě jeden pár ten pak ostatní odežene, zase tolik nenedělaj a když už mají postaveno tak na jaře jen poopravěj.Přeji všem pěkný den Lucka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 197.182 (?), 11.7.2011 8:28

Zdravím odpůrce i ochránce vlaštovek a jiřiček.

Souhlasím se všemi, kteří tvrdí že vlaštovička (nebo jiřička) je krásný, milý a užitečný ptáček, ale mít rozestavěná i dostavěná hnízda kolem celého domu není žádná krása. Ale mít nad každým oknem hned jedno, dvě a dokonce i tři hnízda vedle sebe (říkáme tomu dvojdomky a trojdomky) nepovažuji za něco úžasného. To že je trus kolem celého domu, po trávníku a v neposlední řadě i v bazénu není žádná výhra. I my jsme zkoušli hnízda ve fázy jejich výstavby shazovat, ale nebylo to nic platné, nezabraly ani cédéčka, ani folie, ani alobal, prostě nic... Když si nakonec milé vlaštovičky (jiřičky) postavily své hnízdo ve štítu, ve výšce asi 7 metrů, tak jsme se jejich zbavování skoro vzdali. Píšu úmyslně, že SKORO, protože stále hledáme, zbůsob nebo informaci jak stavbě hnízda zabránit. Máme obrovskou sodolu, kde by klidně mohli lepit jedno hnízdo vedle druhého, ale to se jim nechce. Nejspíš to bude tím, že na stodole nemáme novou, bílou fasádu. Možné řešení by bylo,  kdybysme znali frekvenci, kterou tito ptáčkové nemají v oblibě. Ale nemám představu kde to zjistit...  Nemáte náhodou někdo představu jak zjistit tuto frekvenci? Bez ní jsem totoiž zase na začátku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.2 (?), 16.8.2011 23:49

Slyšel jsem o dvou radách: pokud je horní roh fasády tmavý, hnízda si tam nestaví. Např. já mám oranžovou fasádu a podbití z umělých palubek s barvou zlatý dub už dva roky a je klid. Viděl jsem jak na domě dělají bílou fasádu.(i s podhledem). Než rozebrali lešení, vlaštovky už měli základy na celé své sídliště. Tomu se říká přínos do domácnosti. Předzahrádka je sice hnojena klasicky, ale fasáda po dvou týdnech vypadá jako turecké záchody u D1. Nevím, zda má nějaký vliv situování hnízd podla světových stran. Musím si všimnout.

Druhým trikem je drážka o výšce asi 10 cm, tak 10-15 cm pod podhledem do hloubky zhruba 5 cm. (Nevím, kdo by se s tím sekal, ale pří zateplovačce, by to asi šlo). Údajně dochází k určitému proudění vzduchu, které se vlaštovkám ani jiřičkám vůbec nelíbí a táhnou hnízdit jinam. Např k nám do půjezdu (zalíčeno bílým vápnem). Není snad místečko, kde by nezkoušely stavět. Nic proti přírodě, ale pokud musím každý týden volat servis na rolovací vrata, protože... a vždy zaplatit...

Ještě nikdy se nejen jim, ale i jiným nepodařilo vyvést mladé, protože vždy se najde nějaký kocour, či kočka, která si v klidu počíhá, až se učí lítat. Pak už to jde rychle. Je s podivem jak si ptáčci pamatují, kde vloni hnízdili, ale že jim pod tím samým hnízdem, každý rok kočka sežere všechny mladé, přímo před očima, to jim nevadí. Asi to tak má v přírodě chodit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 228.177 (?), 9.6.2014 17:53

Pro ty, co stále marně hledají způsob, jak zabránit v hnízdění... Stoprocentně úspěšné a nejlevnější je pověsit průhledný pevný igelit. Bohužel nevydrží věčně a ty potvůrky se vracejí i když už fasáda není nová. Teď budeme kupovat takové ty praporky, co mají v autobazarech. Jsou pevnější a navíc mají trojvstvý lem... Je to také zaručené :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 78.126 (?), 9.6.2014 22:58

Já vám do toho nechci mluvit, ale kdybych si měla vybrat, jestli chci mít dům oblepený cirkusácky igelitem nebo praporky jako autobazar, nebo ho mít oblepený vlaštovčími hnízdy, tak hnízda jasně vítězí.

Vlaštovkám se říká "domácí štěstí". Nevyhánějte je, jsou užitečné, milé a krásné. Nějaký ten bobek kolem domu není tragédie, troška "přirozené špíny" pomáhá přirozeným způsobem posilovat imunitní systém. Určitě ěkodí míň než výfuky aut, přemíra chemických prostředků v domácnosti, umělé vůně atd. atd.  

Nejsem žádný ekologický terorista, ale promiňte, mám pocit, že svět blázní, zbavuje se kousku přírody a nahrazuje ji vlajícími igeliťáky...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 57.10 (?), 26.2.2016 12:40

Neskúšal niekto namiesto igelitu naniesť pásik zo "samočistiacej" omietky, napr. Baumit Nanopor? Špina by sa na ňu nemala lepiť a tak možno by na nej ani lastovičkám nedržali hniezda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.239 (?), 26.2.2016 13:49
Do každého chlívku prase, na každý dvorek pes, kohout, husák. Pardon, zasnil jsem se-vzpomínky jako živé. Jo-a pozdravujte vlaštovky! P.s.-lepší ptačí bobek, než malárie nebo zika. S.P.,Ch.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 227.141 (?), 13.5.2018 13:30

Tohto roku priletelo oveľa menej "našich " lastovičiek belorítok, aj keď sme im nechali minuloročné hniezda, aby rýchlejšie zahniezdili. Keď sa do nich začali sťahovať vrabce, to ma aj nahnevalo. Jedno poškodili a to druhé nakoniec odbil ľadovec... Minulý rok si urobili hniezda v oboch rohoch nad obývačkou, celé leto sme toto okno neotvárali, ale tá radosť že vyviedli mladé, tá asi toho roku nebude..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika