Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Netušíte, který pták se živí housenkami babočky kopřivové?

Máme to tu. Od školních lavic tradovaný mýtus o užitečnosti kukaček žeroucích chlupaté housenky, které jiní ptáci nechtějí. V praxi je to nesmysl. Druhým školním nesmyslem je, že chlupaté housenky jsou hnusné a tedy škodlivé. 
1. Kukaček - vzhledem k jejich parazitickému hnízdějí nemůže být tolik, jako špačků, rehků či sýkorek. Množsrtví hmyzu skonzumovaného kukačkami je tak zcela nevýznamné.
2. U většiny zpěvných ptáků platí, že daleko nejvíc hmyzu posbírají v době hnízdění, protože bílkoviny potřebují ptáčata k růstu. Kukačka nikoho nekrmí.
3. Chlupaté housenky patří obvykle motýlům, kteří velké škody nepáchají. Naopak patří často ke krásným chráněným druhům, kterých navíc rapidně ubývá. Platí to i pro babočky včetné té nejhojnější - kopřivové. Všiměte, že bělásci, bekyně, obaleči, píďalky a další housenky, v zahradě skutečně škodící, jsou často hladké.
4. Pták nesezobne chlupatou housenku, pokud má jiné. Taky nežere ty hodně pestré, protože nejsou dobré. Když by ale měl pojít hladem, vezme chlupatou i nedobrou.
5. Kopřiva patří k organizmům, kterých zatím neubývá - nebo mnohem pomaleji než motýlů.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika