Skleníky Tobiáš - zkušenosti, spokojenost?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?) 
19.3.2011 20:26

Natírám jej (mech) vápnem a přidávám špetku modré skalice. Trochu ho to tlumí, ale je houževnatý. Jinak ke skleníku, teď - odhadem po 15 letech začínají reznout hlavy šroubů na střeše. Jsou zinkochromátované a při stavbě jsem je nepřetřel. Jinak už jsem tu psal, že nikde na konstrukci není stopa po korozi. Jsou to dobré skleníky. Ale je nutná pečlivá montáž, musí se tomu trochu rozumět a neodfláknout to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
         
ZdeňkaT. - (32) - 103.253 (?), 19.3.2011 21:34

No a na ten mech - nepomohlo by po pořádném očištění natřít něčím, co ucpe póry a tak už mech by neměl mít šanci - jenže čímpak? Nějakým dvouvrstvým lakem, pryskyřicí - jsem ženská, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 126.6 (?), 19.3.2011 19:53

Překvapují mně tady ty dobré zkušenosti se skleníkem od Tobiáše. My si ho taky před pár roky koupili a hned první zimu se od sněhu prolomila střecha. To byla sice chyba mého muže, protože on si nepřečet návod, že musíme střechu podpírat. Takže jsme museli zaplatit nový skla ze svýho. Možná to byl ale problém, že máme delší skleník, než co se prodávají. Taky mě udivuje, že nikomu skleník nerezne, jenom nám. Možná jsme ho asi měli natřít, ale manželovi se do toho natírání nechtělo. Ale zatím skleník stojí :-) Vadí mi taky, že ve skleníku protahuje vítr, protože je mezi skly plno mezer. Manžel to chtěl zalepit silikonem, ale řekli mu, že pak by mohli praskat skla. Taky jsme měli trochu problémy s otevíráním dveří, ale manžel to nějak spravil. Skleník mi ale jinak vyhovuje, úroda je z něj vždycky pořádná. Dneska bych si ale spíš vybrala nějaký z polykarbonátu, protože když se rozbije sklo, je dost drahý ho vyměnit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 24.183 (?), 19.3.2011 21:17

Také mám skleník prodloužený a o podpírání střechy v zimě slyším dnes poprvé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ZdeňkaT. - (32) - 103.253 (?), 19.3.2011 21:45

No střecha se musí vlastně podepřít už při stavbě - je to součást dodávky, takové dvě rozteče. Za "profukování" jsem dokonce vděčná, i když jsme na některá skla dali už při montáži těsnění jako do oken, ale ne všude. Ty šrouby budu muset zkontrolovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 110.59 (?), 20.3.2011 4:20

Bydlím na Valašsku kde jsou zimy velmi bohaté na sníh. Tento skleník už mám 14 let, naprosto bez problémů. Původně jsem ho postavil na základ z dřevěných trámů, tyto po 9 letech shnily, bylo nutno s tím něco dělat, skleník se kroutil a skla začaly praskat. Dokoupil jsem tedy ke skleníku od výrobce ocelový rám (povrchově upravený asi komaxitem). Tento jsem instaloval na betonové patky, pod rám chodníkové obrubníky. Od té doby klid a spokojenost. Chci ale přispět svou zkušeností s "prolomením" střechy. Z obav před tímto jsem několik zim sníh ze střechy trpělivě shazoval. Při shazování se mi taky podařilo sem-tam nějaké to sklo rozbít. Než jsem přišel na to, že stropní skla lze velmi snadno na zimu vyjmout, Jen se lehce nadzvednou a vyháknou se z takového spodního háčku. Pak jdou lehce vysunout aniž se cokoliv rozebírá. Takže na zimu skleník nemá strop a sněhová vrstva jej neohrožuje. Navíc půda v něm vymrzne, vyhynou škůdci, slimáci apod. a zavlaží se. Skla na místo vracím někdy na konci února když slyuníčko začne nabírat trochu síly. Skleník se rychle zahřeje, sníh uvnitř rozpustí a provlhčí půdu, než přijde čas prvního výsevu je vše připraveno.

Jsem s tímto skleníkem naprosto spokojený, natřel jsem jej jednou před montáží, od té doby ne, koroze zatím žádná. A i kdyby jo - už má "odpracováno", bude-li třeba, opět koupím stejný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ZdeňkaT. - (32) - 103.253 (?), 25.3.2011 8:48

S tím otevřením střechy mně to už taky napadlo - kvůli vláze, ale taky proto, že při jarním tání a následném mrznutí podtečou skla a prasknou, ale jinak mám stejnou zkušenost - při shazování sněhu se podaří sklo rozbít. Jenom jsem to nějak nestihla, ale dík za zveřejnění, letos určitě použiji. Navíc se tak dají skla líp umýt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 26.3.2011 11:52

Omlouvám se předem, ale přijde mi absurdní demontovat střechu skleníku, abych ji ochránil před sněhem (to je jako doporučovat trhat listí ze stromu, abych ho nemusel hrabat). Kvalitní skleník přece musí vydržet bez úhony, i když na střechu napadne vrstva sněhu.
Také mi přijde od výrobců alibistické dávat do návodu, že je třeba ometat sníh ze střechy, aby se neprolomila (co když mám skleník na chalupě v horách, kam jezdím jen o víkendu?).

Jinak zemina ve skleníku přes zimu vymrzne i bez demontáže střechy a s tím sněhem na provlhčení, to je známá věc, stačí v zimě do skleníku trochu sněhu naházet nebo nahrnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 26.3.2011 16:04

Když jsem skleník montoval, Tobiáš v návodu nic o shazování sněhu nepsal. Doporučoval podpírání skleníku v hřebeni v oblastech, kde je sněhu hodně. Co je v návodu teď, nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vodehnal - (23) - 103.255 (?), 26.3.2011 18:36

Já jsem skleník před zimou podepřel v místě spoje hřebenem trámkem. Bydlím na Vysočině a sněhu je u nás bývá dost.

Nicméně jsem sníh pro jistotu odstrańoval, měl jsem strach, že by vahou sněhu mohly skla prasknout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika