Příprava skleníku na sezonu



Ronnie - (11) - 220.240 (?) 
11.3.2019 22:07, zobrazeno: 4279x

Dobrý den, koukal jsem po fóru a nikde jsem odpověď na mé téma nenašel, tak doufám, že jej nebudu duplikovat. Mých dotazů je více a tak nejspíš ne. Koupil jsem byt a součást bytu je i menší zahrádka (63m2), která je spíše využívána k rekreaci. Nicméně se na zahradě nachází skleník. Tento je ve stavu, kdy poslední sadba nebyla sklizena a tak se v něm nachází uschlé rostliny i s plody (rajčata, papriky a další). Jsem absolutní zahradnický začátečník a tak mě zajímá jak skleník připravit, aby byl schopen dalšího užívání. Na netu a videích jsem nalezl nějaké návody, ze kterých jsem se rozhodl, že bych skleník umyl, odstranil uschlé rostliny a "vykouřil" (preventivně). Následně zryl původní zem a užil dusíkaté vápno na další desinfekci půdy. Následně bych do půdy přidal živiny (granulované slepičince a kravský hnůj) a z kompostu. Toto je nějaký postup, který jsem vyzjistil na netu. Ve skleníku bych chtěl pěstovat rajčata, papriky, okurky a ještě další zeleninu, samozřejmě pokud to bude možné. Prosím o radu zda zjištěné poznatky nejsou absolutně mimo mísu a pokud by měl někdo radu a nebo i více jak postupovat budu moc vděčný. Děkuji :-) 

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 230.39 (?), 12.3.2019 10:46

Zdravím, asi tak jak to píšete, moc to ale nehroťte (teď se s tím budete piplat a pak se vám celá úroda během týdne spálí, uschne nebo ji něco napadne, tak to dělejte hlavně pro radost)

Začněte od hlíny, vytrhat a zrýt, mezi dusíkatým vápnem a hnojením či výsadbou musíte mít časové okno. Na slepičince pozor, v uzavřeném prostoru hrozí přehnojení dusíkem. Spíš se doporučuje pro skleníky ten hnůj ale zase tu najdete spousta špatných recenzí na kupovaný, že si dotyční hlínu kontaminovali kdovíjakým sajrajtem a chémií. Navrhuji rozhodit cererit a kompost a zarýt (cererit co nejdřív, ale musí mít odstup od dusíkatého vápna). Slepičince (nebo jiné organo-minerální krabičkové hoštické na rajčata apod.) spíš rozhodit až budete mít zasazeno a to jen jemně.

Semínka můžete začít předpěstovat teď, kolem Josefa, ven sázet po zmrzlých nebo se dívejte po sousedech, to bývá nejlepší indikátor místního podnebí. S množstvím to zkuste nepřehnat, i když to ze začátku stejně nejde, člověk by tam nejradši zasadil všechno co ho napadne. Dívejte se po odrůdách do skleníku (okurky), kvůli opílení, a rajčata středního vzrůstu (velké vám polezou střechou) a zkuste opravdu dodržet těch cca 40cm mezi rostlinami nebo dle návodu. Až se vám to rozroste, budete mít co dělat abyste ukočíroval okurky a stihl vyštipovat rajčata, a v džungli se to dělá opravdu špatně :-)

pěstování zdar 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.39 (?), 12.3.2019 11:01

Ještě dovětek, možná jsem napsala blbost a někdo mě opraví. Mezi dusíkatým vápnem a hnojivem a sadbou musíte mít opravdu odstup časový, vápno a hnojivo brzo po sobě se tříská, vápno z hnojiva vymlátí nějaké živiny, a malý odstup mezi vápnem a/nebo hnojením a samotným sázaním zase může poškodit rostlinky. Nejjednodušší by bylo dát jen dusíkaté vápno (nezapomenout po zarytí ZALÍT), zarýt kopmost a pak v květnu sázet. A přihnojovat jen při výsadbě k rostlině (hrst organominerálního), a pak v sezoně případně kapalným. 

S plošným "zlepšováním" půdy hnojením celé plochy slepičincem, hnojem či jiným hnojivem si můžete vyrobit nerovnováhu, když nevíte v jakém je vlastně půda stavu. Ten před vámi něco pěstoval, takže mohl i hnojit.. A nerovnováha (něčeho přebytek, něčeho nedostatek, něco se vyplaví nebo vynuluje) je horší a hůř se "léčí" než málo výživná půda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ronnie - (11) - 220.240 (?), 12.3.2019 21:22

Děkuji moc za reakci. Ano zapomněl jsem to napsat, ale co jsem vyzjistil, tak bylo vždy všude řečeno, aby doba mezi použítím dusíkatého vápna a živin byla aspoň jeden měsíc. Takže bych to udělal takto. Dále děkuji moc za radu s živinami, použiji tedy Cererit. Je potřeba v případě použití dusíkatého vápna zakrývat záhon ve skleníku netkanou texílií? Nebo stačí jen zapracovat do půdy a zalít? :-) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 230.39 (?), 13.3.2019 10:19

Zakrývat není třeba, jen rozhodit a zarýt a zalít (nebo zalít i před rozhozem aby byla půda vlhká)..

jestli budete dávat teď v půlce března dusíkaté vápno, v půlce dubna ten cererit a v půlce května sázet, možná hodně zalévejte i ten cererit, aby se za měsíc rozpustil (nebo v případě pochybností cererit vypusťte a přihnojte krabičkovým hrst k rostlině až při sázení, aspoň nebudete mít tolik plevele)

A v létě se nezapomeňte pochlubit jak vám to poroste :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 154.101 (?), 13.3.2019 16:05

Dobrý den, dovolím si připojit se s obdobným dotazem. Nově bydlíme jinde a mám zde k dispozici skleník se zvýšenými záhony, které ale asi nebyly dlouho využity (pravděpodobně). Pokud jsem dobře pochopila, nyní bych měla použít pro desinfekci půdy dusíkaté vápno a pokud chci sázet už za měsíc, raději dát už jen hnojivo přímo k rostlinkám při výsadbě? Nebo je lepší např. část půdy vyvézt a nahradit kompostem? Kdy bych pak měla použít to vápno? Ještě jsem se někde dočetla, že je dobré vydesinfikovat celý skleník např. přípravkem Rock Effect, kvůli plísním, vajíčkům a všemu, co přezimuje. Jsem úplný začátečník, budu moc ráda za radu. Děkuji :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika