Plocha otvíravých oken ve skleníku



Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?) 
17.3.2011 21:20, zobrazeno: 8720x

Existuje nějaký vzorec, kterým se dá spočítat potřebná velikost střešních oken na ploché střeše skleníku pro větrání? Dveře se otvírat nebudou, pouze střešní okna. Vnitřní rozměry skleníku 8x3x2,2 a druhá varianta 10x3x2,2.

Díky. Z.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 19.3.2011 12:23

Obecně se udává, že plocha oken by měla tvořit minimálně 20% zasklené plochy skleníku. Ne vždy je ale možné toto dodržet (zvláště u skleníků z hobby-marketů si často musíme vystačit s jedním miniokénkem na celý skleník). Problémem nemusí být jen vyšší cena oken, ale také fakt, že každé okno navíc snižuje pevnost konstrukce skleníku. Překážet může i okno nad záhonem, na kterém jsou choulostivé rostliny, kterým vadí chlad či dešťové kapky.

Neznám důvod, proč nechcete používat dveře pro větrání skleníku, ale přes léto, zvláště za horkých dnů, je větrání dveřmi velmi účinné. Úplně nejlepší je, pokud máme u skleníku dvoje dveře, které vyvětrají skleník lépe, než větrací okna. Druhé dveře jsou přínosné nejen pro větrání, ale i pro pohodlnější obsluhu skleníku (zvláště těch delších). Na jaře, kdy je venku chladnější vzduch, samozřejmě dveřmi nevětráme, aby nám rostliny nenastydly.

Někteří výrobci nabízejí i boční větrání, které ale u nízkých skleníků (cca 2 m) není nijak významně přínosné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 22.3.2011 9:03

Zatím mě nenapadlo jak udělat automatické otvírání bočních dveří s dobrým utěsněním. A ručně skleník obsluhovat každý den nemůžu, protože občas jsem i několik dní pryč z domu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 22.3.2011 22:02

Automatické otvírání dveří se standardně nenabízí, protože není vždy žádoucí (jen podle teploty ve skleníku) otevírat dveře a větrat jimi. Pokud nejste u skleníku přítomen i několik dní, postačí větrat pouze dostatečným počtem větracích oken. Ta by měla zvládnout vyvětrat skleník i v parných letních dnech. Větrání dveřmi je spíše takový bonus navíc, rozhodně by to neměl být primární způsob větrání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 23.3.2011 9:00

V případě větrání pouze střešními okny je třeba započítat do 20 procent jen pultovou střechu, anebo kompletní prosklení i s jižní a východní stranou?

Díky.Z.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Aleš Vondrák - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 126.6 (?), 24.3.2011 13:24

Těch 20% by mělo být z celkové prosklené plochy, což je ale spíše teoretická vize, než praktická zkušenost. Ve skutečnosti těch oken stačí mnohem méně, takže lze procenta vztáhnout k půdorysné ploše skleníku.

Podstatou větrání je vlastně udělat díru do střechy, kterou může unikat teplo ze skleníku. Výhodné je, pokud máte alespoň dvě okna v protilehlých rozích, protože pak to unikání tepla je ještě podpořeno "komínovým" efektem.

Pozor je třeba dávat při výběru hlavně na skleníky za "výhodné" ceny, neboť taková cena je často vytvořena ošizením právě na potřebném počtu větracích oken.

Jinak je přirozené, že ve skleníku je vždy vyšší teplota, než venku, i když máte dostatek větracích oken. Pokud by to snad některým rostlinám vadilo, řeší se to zastíněním skleníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Z.B. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (104) - 232.107 (?), 24.3.2011 16:26

Skleník si vyrábím sám a na materiálech nehodlám šetřit.
Vše už jsem vyřešil, kromě otvíravých střešních oken. Zřejmě vyrobím 5 výklopných oken z makrolonu na ocelovém rámu 1x1,5 metru s automatickým vyklápěním a budu doufat, že to bude stačit. Větrat dveřmi nebudu vůbec.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika