Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Slimáci jsou mor. Jednak ale nemají rádi ostré hrany, čili pokud celý záhon ohradíte například plechovým pásem, mohlo by to zabrat. Nesnáší taky mech, jak jako porost, tak jako výluh-postřik, nedokážou ho přelézt a odpuzuje je i jeho aroma.

Ale nejvíc se osvědčuje, žerty stranou, elektrický plot. Hledejte na internetu "electric slug fence", případně byl tuhle v Receptáři.

Stačí jej napájet jednou 9v baterií, pokud není záhon extra velký; to pak přidáte baterku další (mně byla jedna málo na záhon 4 x 5 m, pro představu). Funguje to tak, že máte na ohrazení kolem záhonu připevněné dvě (někdo dává tři) souběžné linky drátu, třeba pozinkovanou ocel, s malou mezerou, dejme tomu centimetr. Jedna linka je připevněná ke kladnému, druhá k zápornému kontaktu baterky/baterek. A v okamžiku, kdy se slimák při přelézání dotkne obou drátů zároveň, propojí obvod a dostane ránu. Velice rychle si zvyknou, že ke drátům se nemají přibližovat.

Chce to kontrolovat, aby nemohli na záhon jinak než přes hrazení. Žádné mezery, žádné přerůstající plevele kolem záhonu, ani rostlinám na záhoně nesmíte dovolit, aby se některou částí dostaly mimo a vytvořily tak pro slizáky most. A protože přes zimu baterky odklízím, je lepší zjara jednu várku ferramolu do záhonu přece jen pro slizy, co snad přelezli vypnutý plot a přezimovali, rozsypat. Baterky dáte ideálně do zipového sáčku a ještě do krabičky nebo tak, aby na ně nemohla vlhkost.

Pokud nemáte možnost pustit na ně kachny nebo slepice, je to asi nejlepší zbývající funkční varianta.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika