Odstranit nať a kořeny, omýt a celé je naložit do sklenice do převařeného vychladlého slaného nálevu (cca 2-3% soli) a nechat mléčně zkvasit. Týden-14 dnů při pokojové teplotě, pak uložit do lednice, kde kvašení (už jen velmi zvolna, záleží na teplotě) pokračuje. Jak dlouho pak vydrží nemám odzkoušeno - sníme je vždy nejdéle během měsíce.
Využíváme tuhle metodu vždy, když jsou ředkvičky levné, nakoupíme jich hodně a takto je zpracujeme.
Bílou i černou ředkev, vodnici: nastrouháme na hrubé nudličky či na plátky, můžeme zkombinovat s jinou zeleninou a cibulí dle fantazie a momentální dostupnosti. Najděte si recept na kvašenou zeleninu (pickles) a postupujte podle něj. Nebojte se experimentovat, výsledek je vždy překvapivě dobrý.