Uskladnění mrkve



host - 178.238 (?) 
22.10.2012 15:21, zobrazeno: 35012x

Dobrý den, prosím o upřesnění postupu uskladnění mrkve do písku. Mám mrkev (dnes vytahanou) nechat oschnout? Je zablácená. Umývat asi ne? Nať jsem ukroutila. Můžu bedýnku s pískem nechat na půdě, kde se netopí, nebo to musí být skle? Děkuji, jsem v tomto tabula rasa a mrkve mám dle rčení že nejhorší zahradník má největší kobzole 8).

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 64.250 (?), 22.10.2012 15:40

Já dával mrkev do písku a sklepa také, ale osvědčilo se mi raději do hoblin! Samozřejmě částečně oschnutá!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 22.10.2012 20:09

Raději do sklepa, na půdě obvykle přes zimu mrzne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 15.12.2013 17:00

Na mrkvi je nejzdravější především vysoký obsah beta-karotenu, který mrkev obsahuje ve velkém množství.V těle se beta-karoten přeměňuje na vitamin A, potřebný pro zdravý zrak a sliznice.Kdo je tedy chabrus na oči, a nepozná, že kořenová zelenina nepatří mezi peckoviny, a neustále mrkev cpe mezi meruňky, měl by zvážit zvýšení své spotřeby této zeleniny.

Skladování mrkve přes zimu
Mrkev je nejlepší sklízet až těsně před konzumací. Ale než přijdou mrazíky, je třeba sladké kořeny ze záhonů vysvobodit všechny. Dokud nepřijdou silnější mrazy, vydrží mrkev v dobrém stavu i na záhonech, zvláště pokud jsou svrchu přikryté izolační vrstvou slámy, listí a podobně. Jenže pokud se počasí změní, i otužilá mrkev utrpí škody.

Mrkev uskladníme nejlépe písku.Písek by měl být stále mírně vlhký, nikoli mokrý. Nejvhodnější je říční písek.Ačkoliv je možné mrkev samozřejmě zamrazit podobně jako jinou zeleninu, po rozmražení ztrácí svou typickou sladkou chuť. Vhodnější je skladování v písku tak, jak se to dělávalo dříve – stačí ukroutit (ne odříznout) nať a neumytou mrkev poskládat do bedny s pískem tak, aby se plody nedotýkaly. Ideální místo pro uložení bedny s mrkví je chladný sklep s teplotou těsně nad bodem mrazu. Písek by neměl nikdy zcela vyschnout, neměl by být ale ani zcela promáčený.

Mrkev v krechtu

Krecht se může hodit zahrádkářům, kteří mrkve vypěstovali opravdu hodně. Ideální je pro něj místo, kde mohou teploty klesnout i mírně pod nulu, ale ne výrazně. Lze jej postavit i venku, pak je třeba základnu zapustit 20 cm do země, proti hlodavcům ji opatřit ještě hustým pletivem, a svrchní izolační vrstvu navršit opravdu silnou.

Svou vlastní mrkev sklízím koncem září, a skladním tak jak bylo popsáno výše-v říčním písku.Možná, že by byla vhodnější pozdnější sklizeň,ale pozdnější sklizní se úměrně zvyšují ztráty způsobené hlodavci, a především potřebuji včas připravit půdu na další sezonu.Zda, jakým způsobem, a v jakém rozsahu se po zimě v záhoně mění vlastnosti mrkve nezjístím, protože ji na podzim vyryju všechnu.Případné zapomenuté jedince nelze brát jako pokusný materiál,protože mohly být v různé hloubce,různě dlouho vystaveny jíné mrazové expozici.Předpokládám, že existuje určitá mezní hranice mrazu, která mrkev poškozuje.Vliv znehodnocení mrkve zapomenutou na záhonech mrazem v zimě ovlivňuje skutečnost, zda jsou v té době mezní hranice mrazu překročeny, a zda je v době překročení mrazového bodu tlumící sněhová pokrývka, chránící mrkev před znehodnocením, či nikoli.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 15.12.2013 17:39

Mrkev sklízím vždy co nejpozději, ukroutím listy, po sklizni šetrně umyji, vím, že se to nemá. Nechám proschnout jeden až dva dny a roztřídím do igelitek. Otevřené igelitky postavím do sklepa. Vydrží mi vždy do března až dubna. S oteplením venku začne hnít. Dělám to takhle 25 let, co zhnije jde na kompost, špinavé igelitky do popelnice. Přijde mi to méně pracné něž po sezoně propírat písek. Tak skladuji petržel i celer. Křen skladuji klasicky v písku, je citlivý k vyschnutí. Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 15.12.2013 17:55

Já osobně sklízím mrkev na přelomu října a listopadu a vyskládám ji do vysoké dřevěnné bedny - asi kdysi na zelí, máme vlhký sklep, že nemusím zakládat vůbec kořeny do písku či rašeliny, jen odebírám od menších po větší, menší rychleji vadnou. Takže je toto pro mě suverénně nejjednodušší způsob.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 228.169 (?), 15.12.2013 20:45

... neusttále cpe mrkev mezi meruňky... aby se plody nedotýkaly...

To Vám trošku "ulítlo" ;-)

Josef.

P.S.: Maminka ji kdysi také uládala ve sklepě do písku; později pak nasucho do obrácených čtyřlitrových sklenic. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 16.12.2013 9:35

Jestli jsem to pochopil: tady je kus fóra, kde se řeší zpracování ovoce na kapalné produkty, tohle téma patří do zelenina - kořenová. Sklep máme takový, že volně ložená mrkev v černých bedničkách od rajčat vydrží až do doby než jí spotřebujeme. Skvělá byla Rubína. Mrkev je docela odolná, pastinák vedle ní poněkud vadne. Ve vlhkém písku drží dobře i na balkoně, jen když víc mrzne, měla by se dát dovnitř. Nebo bednu vyložit (obložit) silnějším polystyrénem (i dno a víko). A ještě vyložit bednu bublinkatou fólií.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 26.12.2013 20:13

Věřím, že v tomto teplém počasí by mrkev na poli rozhodně nezmrzla ani náhodou.Copak se asi stane s mrkví na poli v záhoně v lednu?až nastanou mrazy -18°C, bez sněhové pokrývky?Na to bych byl sám velmi zvědavý.

Dočetl jsem se, že se pro skladování mrkve může nahradit říční písek rašelinou, která má údajně desinfekční účinky.Rašelina je taky známá tím, že poutá vodu,tolik nevysychá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika