Názor na uskladnění jablek podle Receptáře



Stránky: 1,  2   
Fiala.Peta - (7) - 168.102 (?) 
16.2.2010 9:35, zobrazeno: 18902x

Léta sleduju Receptář, s dr. P. Podlahou, neboť každá dobrá rada se sejde, ale už 3x mě vytočila rada o uskladnění jablek ve sklepě. V jednom vysílání radil odborník stopkou dolů, ve druhém stopkou nahoru. To by mi tak nevadilo, jen to, že oba se shodli, že při velké vlhkosti by měla být teplota ve sklepě 0- 2 ° C.  Letos p. Podlaha radil jedné paní na dotaz, proč se jí do Vánoc jablka scvrkla a přezrála, že je měla mít uskladněné při teplotě 0 - 4°C a vlhkosti. Taková rada, zvláště od odborníků,  je nad zlato, ale běžně neproveditelná. Jablka se sklízí v říjnu a v tuto dobu bývá ve sklepech teplota 11 - 15°C.Mrznout začíná až tak za 2 měsíce a to už většina odrůd přezrává.     Rád bych se dověděl Váš názor na takové rady a jak docílit v říjnu 0 - 4°C, v běžných sklepech rodinných domků, kvalitního uskladnění asi 1 q jablek.           Děkuji.    Petr

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 16.2.2010 9:37

Jednoduše, namontujete klimatizaci a zvlhčovač vzduchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 147.34 (?), 16.2.2010 10:16

někteří trhají dříve a jablka do zimy dojdou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 213.150 (?), 16.2.2010 10:57

Já Receptář nesleduji, tudíž mě nevytáčí.

Jablka skladuji ve dvou vrstvách, první stopkou dolů, druhou nahoru. Důvod je prostý, vyloučí se možnost vzájemného napíchání tvrdou stopkou.  Tak nízkou teplotu po celou dobu skladování nemám, ale vydrží ve slušném stavu bez zcvrknutí až do května. Za daleko důležitější faktor považuji vysokou vlhkost vzduchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 112.42 (?), 16.2.2010 12:07

Jablká skladujem už takmer 20 rokov v pivnici mimo dom. Po zbere (termín zberu sa riadi odrodou) ich uložím asi na 2 týždne v nízkych plastových bedničkách do pivnice. Po dvoch týždňoch ich opatrne preberiem, a roztriedim podľa kvality na rýchlu spotrebu, bežnú a na dhšie skladovanie. Na dlhšie skladovanie jablká ukladám do nízkej plastovej bedničky, ale každú vrstvu zakryjem papierovými kuchynskými utierkami. Perfektne regulujú vlhkosť. Na túto vlastnosť som prišla úplne náhodne, keď som kedysi prikryla mrkvu hodvábnym papierom a na moje prekvapenie vydržala až do apríla. Jablká mi vydržia podľa odrody: do januára odrody typu Delícius, do mája Ontário a do konca júna Jonatánky. Po týchto termínoch sú síce jedlé, ale už nie na moju chuť, sú múčnaté. Samozrejme, že nesmiem zabudnúť an pravidelnú kontrolu a odstraňovanie napadnutých kusov. Do tej nízkej bedničky sa mi vojdu dve vrstvy jabĺk na seba.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 16.2.2010 12:14

Je to zajímavý postřeh. Jenom si neumím představit, jak kontrolujete a odstraňujete napadené kusy ze spodní vrstvy, která je překryta papierovou utierkou

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 16.2.2010 13:09

Mám kamenný sklep, ve kterém byla vždy 100% vhlkost, kapičky vody byly úplně všude a dřevěné předměty po pár měsících začala žrát dřevomorka.

Před pěti lety jsem prováděl sanaci objektu a kupodivu došlo k vysušení sklepa (s čímž nepočítala ani použitá technologie, ani já). Jelikož ve sklepě v posledních 8 letech skladuji stále stejné odrůdy jablek, mohu sledovat i vliv zmíněné změny vlhkosti vzduchu na skladování. 

Můj závěr je takový, že vlhkost vzduchu významný vliv nemá - ani u vadnoucích odrůd, jako je např. Golden, nepozoruji nyní- tedy v suchém sklepě- zhoršení jakosti či zkrácení doby skladování. Rovněž nyní nepozoruji nějaké výrazné snížení skládkových chorob.

To, co jakost skladovaných jablek ovlivňuje, je teplota - sklep klimatizovaný nemám, nicméně průběh zimy výrazně ovlivňuje teplotu je sklepě. Letos je poměrně tuhá zima, ve sklepě mám nyní něco mezi 1-2 stupni a mám pocit, že např. Šampion je v tuto dobu velmi delikátní - obvykle již má špičku za sebou a moučnatí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 16.2.2010 13:27

To, co píše pan Petr v úvodu je pravda, často jsem se nad tím taky zamýšlel. Každoročně po sklizni naplním jablky sklep - kamenný pod úrovní země. Tak jako většina - na policích v nízkých lískách ve dvou řadách v každé lísce.  Jablka, co se mi do sklepa nevejdou, nechám naštosované ve velkých přepravkách ve stodole a postupně konzumujeme, moštujeme,  rozdám či rozprodám, než přijdou i do stodoly trvalejší mrazy. To, co zbude, pak v prosinci před zmrznutím odnesu k ostatním do sklepa. Jablka uskladněná od začátku ve sklepě jsou tou dobou ale paradoxně podstatně měkší, zralejší než ta, co byla venku (ve stodole).  Čím to?
   Soudím, že uskladněné ovoce vyžaduje optimální teplotu, vlhkost a taky větrání. Zrající ovoce vytváří etylén urychlující zrací procesy. Co se dá s tím udělat? S tepelnou kapacitou kamenů a cihel asi nic. Přemýšlel jsem nad klimatizací - ta ale vysušuje. Vlhkost lze zvýšit nádobami s vodou nebo rozvěšenými namočenými tkaninami. Relativní vlhkost se zvýší samotným poklesel teploty. Pomoci může i nucená cirkulace v chladnějších dnech či v noci. Řízená atmosféra CO2 je asi nad možnosti amatérů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 16.2.2010 13:29

Může to být tím etylénem, ve sklepě zůstane, ve stodole se odvětrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.223 (?), 16.2.2010 23:19

Ano, roztříděná jablka ihned do sklepa a samozřejmě jen ta zdravá. Mám polozapuštěný sklep na severní straně kůlny. Tam dávám jen jablka určená ke konzumaci až od prosince. Nemám bohužel stodolu jako např. p.Vysloužil (ta je výborná, protože její velký prostor nepodléhá tolik výkyvům teplot- tchán tam míval někdy jablka až do vánoc), a tak zbytek úrody musím dát jen do malé kůlny a snažit se ho brzy zužitkovat.

Na podzim se ve sklepě snažím udržovat nízkou teplotu tím, že každý den ráno při svítání nejméně půl hodiny větrám. V té době je problém dostat se na teplotu ve sklepě pod 10 stupňů, protože zdi i strop mají naakumulované teplo a navíc letošní podzim, zejména listopad byl mimořádně teplý.  Od prosince už je vyhráno a v jarních měsících také, protože celá stavba má nízkou teplotu a ta vydrží i do léta.

Jak zde už bylo uvedeno větrání je také důležité, k odvedení ethylenu ze skladu, zejména v prvních týdnech po naskladnění jablek a je-li sklep téměř zaplněn jako to bývalo u mně.  Také by se nemělo ve sklepě skladovat příliš mnoho podzimních odrůd spolu se zimními. Podzimní odrůdy dýchají intenzivněji a způsobují tak urychlení konzumního zrání těch zimních.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika