|
Dokonalé uskladnenie jabĺk
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.61 (?) 29.11.2011 23:35, zobrazeno: 34122x
Hoci mám jablká uložené v dvoch vrstvách v debničkách v chladnej nevykurovanej miestnosti, každý týždeň vyhodím za kýbel zhnitých jabĺk. Uvažujem, že ich dám do kartónov a uložím na povale, kde občas slabo mrzne. Môže im to uškodiť? Niekto tu dávnejšie písal, že zamrznuté jablká nehnijú a po rozmrazení na jar sú výborné.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.214 (?), 30.11.2011 8:18
Jablká na strome by mali zvládnuť bez poškodenia aj 5 stupňov mrazu. Presvedčil som sa o tom, keď som pri opadu listov pred 2 týždňami objavil zabúdnuté jablko odrody Pinova (na snímke). Chuť nebola horšia, skôr naopak. Uskladnené jablká by už na takom mraze zrejme nemali byť. Metabolity s kratším reťazcom v dužnine pravdepodobne nie sú tak "mrazuodolné". Všimol som si, že na kopaniciach mávajú jablká uskladnené v starých komorách postavených z kotovice, ktoré nepremrznú a súčasne vďaka hlineným tehlám udržujú potrebné vlhko. Jonatánky či citrónky boli až do jari parádne, čisté a bez hniloby. Preventívne postreky fungicídmi po kvete a pred zberom alebo namáčanie uskladňovaných plodov do roztoku chloridu vápenatého nikto nerobil. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.217 (?), 1.12.2011 21:39
Prirodzene, že organické látky v jablku visiacom na strome v mrazivom čase sú aj vo forme roztoku. Nie je to šupka naplnená práškom. Roztok pektínov a polysacharidov či škrobov však zmrzne pri rovnakej mínusovej teplote za oveľa dlhšiu dobu ako šťava obsahujúca organické kyseliny a monosacharidy, ktoré vznikajú pri dozrievaní. A možno ani nezmrzne. Trúfam si tvrdiť, že jablko na strome, ktoré nie je konzumne zrelé a obsahuje veľa polysacharidov, vydrží aj silnejší nočný mráz ako mínus 5. Jablko Pinova vydržalo niekoľkohodinovú mínus päťku "bez straty desiatky" a chutilo výborne. Behavku som nedostal. Tú bysme skôr dostali po konzumácii jabĺk ošetrených prípravkom Mythos či Euparen. Ktovie, čo zjedol citovaný poľovník, pred tým ako išiel do lesa? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 2.12.2011 14:56
Jen jestli ta běhavka nebyla spíš z toho, že některou zimu moc neprší a myslivec si jablko nejspíš neumyl pitnou vodou. Patogen se na jablko může dostat s prachem z pole při podzimních pracích, s ptačím trusem, hmyzem, a mráz mu vůbec nemusí vadit. Jinak třeba Euparen vyvolává při akutní otravě průjem u koček, ale u člověka nikoliv. Mythos u člověka akutně perorálně toxický prakticky není - aby se nějaká otrava projevila, musel by ho dotyčný jíst lžičkou. Zuzana
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 2.12.2011 17:49
Ta příhoda na honě se udála už to je dost let, ale dobře si ji pamatuji. Ta opuštěná álej byla podél lesa, ale pole bylo také blízko. Jinak nevím, a to už od dětství, že by si někdo po utržení jablka někde na opuštěné selské zahradě, či áleji, si ho běžel někam umýt. Nanejvíše se do něčeho otře. Podobně to je se švestkami.
K té teplotě při skladování. Některé odrůdy nesnášejí skladování při teplotě těsně u nuly. Např. p. Blažek z Holovous uvádí, že plody Angoldu při skladování nesnášejí teplotu nižší než 3-4°C.
V době silnějších mrazů dávám do sklepa na podlhu misku s vodou. A už se mi v některých zimách stalo, že se na vodě objevil slabý led. Teploměr umístěný v polovině výšky sklepa ukazoval 1-2°C. Proto v zimě přemisťuji přepravky s Angoldem nahoru ke stropu. Zatím to bylo bez problémů.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 2.12.2011 18:31
S tím mytím je to jasné. Já o to píšu právě proto, že si z dětství pamatuju, jaké byly následky našich podzimních nájezdů do sadů v polích. Už dlouho mě nic takového po konzumaci nemytého ovoce nepotkalo. Možná je to tím, že se obsah jímek dnes vyváží spíš do čističek, a ne na pole. Zuzana
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
|
|
|