skalka ve svahu



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
Handula - (20) - 204.131 (?) 
29.4.2008 10:57, zobrazeno: 99524x

Chtěla bych se zeptat, co si myslite o vybudovani skalky -viz obrázek po celé délce domu. Vzhledem k tomu, ze mame u domu dost velke prevyseni, myslime si, ze by to skalka mohla vyresit. Je to orientovano na JZ, Z a SZ. Nez se do budovani skalky pustime, chtela bych jeste jen vyresit problem, jestli nebude vadit, ze presah strechy je cca 0,6m, nebude tam pro kyticky moc sucho? MOc vam vsem budu vdecna za radu i typ, jaké konkrétní rostliny a kam nasázet. A také kde je možné sehnat nějaky pekny kamen na skalky. Chtěli jsme tam dát břidlici - té tam máme dost, ale přes zimu nám kameny popraskaly, takze to asi nebude dobrý nápad. Predem dekuji. 

dum
dum
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 225.178 (?), 2.5.2008 10:01

dobrý den, mám podobný problém. Na zahrádce máme skalku - je to na Malé Morávce, tedy ve vyšších polohách a skalka je z mírného kopečku... Chtěla jsem požádat o radu, jaké rostlinky tam vysázet, nicméně takové, které nepotřebují mnoho zalévat - na chatu jezdíme co dva týdny. Předem děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 187.141 (?), 2.5.2008 18:31
Myslím si, že skalka rozhodně nebude na místě okolo domku vypadat špatně, jen nechápu, jak souvisí přesah střechy se skalkou - ta přeci nebude začínat hned u domku. Vzhledem k velikosti skalky bych ale doporučil více skalku než kytky - výrazně ubyde pletí. Co se týče sucha - určitě existují i suchomilné rostliny vhodné na skalku. Jako kámen na skalku břidlici rozhodně nedoporučuji (byť je to asi "místní" kámen a tudíž nejvhodnější a snadno dostupný) je křehká, snadno popraská. Vhodnější by asi byl nějaký vápenec (travertin) atp. Vzhledem k velikosti skalky bych Vám asi doporučil nějaké stuně či shůdky, aby byl do středu skalky snadný přístup. Současně tak také skalku opticky rozdělíte na menší části.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Handula - (20) - 204.131 (?), 5.5.2008 10:19

Kolem baraku je 30cm chodnicek a pak jsem myslela, že na to bude hned navazovat ta skalka. A tak jsem se obavala, ze diky přesahu bude na tom miste - nahore - moc sucho.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 162.128 (?), 5.5.2008 11:04

určitě udělejte skalku, to převýšení si o to přímo říká. Kameny si musíte nasbírat někde v okolí, na výletech, nebo koupit. Celkem hezké mají kousek za Jesenicí, ale jméno firmy si nepamatuji. Je to myslím cestou na Dolní břežany. Je lepší když jsou kameny ze stejné oblasti.  Taky se dá zajet do lomu a domluvit se na.

Na skalku se budou hodit různé polštářovité rostliny (aubrieta, pak takové ty malé karafiáty, ted mi vypadlo jméno), lomikameny, do sušších oblastí můžete dát netřesky, nízké rozchodníky,  vysoké rozchodníky, pak bych přidala koniklece, skalkové tulipány, nebo malé kosatce, kolem cestičky levandule, šalvěj, polštářky trav - třeba kostřava... rostlin je kvantum, některé se vám budou rozlézat více, některé méně, časem uvidíte.

Každý kdo zakládal skalku ji časem stejně předělá, a i to je pěkné, přemýšlet kam co přemístit. Pokud si to zakládáte vlastními silami tak první návrh nikdy nezustane tím posledním.Já občas přeskládávám i kameny. 

V zahradnictví většinou mívají oddělení skalniček, tak je dobré si tam co měsíc zajít, a podívat se co zrovna kvete, co by se vám hodilo, dokoupit atd. Kupte si nějaký časopis pro inspiraci.

Suché oblasti se nebojte, zkuste tam ty netřesky, nebo dejte nahoru kameny a kousek níž třeba mateřídoušku, nebo ty diantusy, vyrůstají z jednoho místa a udělají široký polštář.

v největších vedrech to holt zalijete konví, nebo si tam dejte malou trysku na závlahu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?), 5.5.2008 13:14
Chápu-li to dobře, bude tedy 30 cm skalky schováno pod střechou? Jen jsme se chtěl zeptat, zda u Vás při dešti nikdy nefouká, či zda máte nějak jinak zajištěno (např výškou střechy nad skalkou :)), aby na těch inkriminovaných 30 cm nikdy nepršelo? Pokud ne, asi tady řešíme nepodstatné věci - koneckonců voda se také může při dopadu rozstříknout a určitě nevsakuje jen kolmo dolů (a když bude nejhůř, jde také zalévat, jak radí už předpřispěvatel). Vzhledem k tomu, že většinou se na horní kraj skalky dávají spíše květiny vyšší, dá se alespoň předpokládat, že budou mít rozsáhlejší kořenový systém a k vodě se kořeny dostanou. Jinak, alespoň my máme zkušenost - celkem nenáročné na vodu jsou vřesy a vřesovce (máme pod stromem, který všechnu trávu ve svém okolí zahubil suchem, jen vřes tam roste). Zkuste se podívat, myslím, že jsme tady (nebo na living.cz) diskusi na téma vřesů a vřesovců zahlédl. Mimochodem, víte co by spousta zahrádkářů za to dala, mít takhle excelentní svah, který si o skalku vysloveně říká, rovnou "pod nosem". :)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Handula - (20) - 204.131 (?), 5.5.2008 13:46

Budete se asi divit Martine, ale skutečně pod tou střechou je takové sucho, že jsme museli krupáčem nakypřovat, jak ta hlína byla tvrdá a vyschlá Prší tam asi tak dvakrát do roka, když je opravdu šikmý déšť s větrem... proto to chce nějake kyticky, ktere opravdu moc ty vody nepotrebuji..protoze zalevat jeste skalku bych opravdu nerada...jinak z toho svahu jsme spis byli nestastni a jedina ta skalka by to prevyseni mohla vyresit...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 5.5.2008 13:55

Pokud nevíte co se svahem, a skalku děláte ne proto, že byste ji chtěli, tak to zatravněte, tráva vám poroste i na svahu. A sekání zabere mnohem míň času než pletí v takto velké skalce.  A věřte tomu, že ve skalce je pletí skoro každodenní nutnost a takkhle velká skalka (desítky metrů čtverečních) vyžaduje opravdového fandu do skalky, jinak se z toho pletí stane noční můra.

Moje tchýně má velkou skalku (100 m2?). A když tak přijedem tak dnem i nocí kutí (hlavně to pletí) na skalce, ale je v důchodu a je to její hobby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 5.5.2008 14:48

Já se tada snažím dostat i přes nepřízeň osudu skalku mezi dva jehličnany a hrozně se na ní těším. Ale myslím si, že do takhle velké skalky bych asi nešla, obzvláště jestli chodíte do práce. To opravdu nebudete dělat nic jiného než skalku .

Ve vašem případě bych se asi snažila ten svah nějak vyrovnat a skalku udělat menší. Nešlo by to?

Ha ha ha - houby vím a radím... no berte jen jako můj názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MArty - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (111) - 241.251 (?), 5.5.2008 15:04
Proto jsem radil hodně kamenů, tím se zmenší ploha k pletí. Pokud Vás ale opravdu práce na skalce nebaví, je trávník řešení jednodušší a lehčí na údržbu. Konec konců, můžete vzhledm k velikosti svahu na jedné straně udělat skalku (třeba z nějakých "levnějších" či darovaných kytek (skalniček) a druhé straně mít trávník a za čas zjistíte, co je jednodušší na údržbu, hezčí, či zda se práce spotřebované údržbou vrátí v podobě krásně rozkvetlé skalky. Jediná škoda je, že parcela není o kousek větší - v případě skalky bude chybět odstup na její prohlédnutí z Vaeho pozemku. S tím deštěm bych tedy opravdu nečekal, že je tam u Vás tak sucho - kde ten domek máte (není li to tajné)? U nás je tomu (na chalupě) přesně naopak - máme tam spoustu vody, bažinu (tu ale chceme) studánku, potok a sucho je jen okolo dvou stromů (snad jalovec - nejsem botanik), jak jsem psal výše. Pravda je, že i za největších such máme trávu stále zelenou (jinde už je žlutá a spálená, pokud nekropí) a my musíme po trávníku lítat se sekačkou, což je v těch hicech dost nepříjemné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika