Skalka v korytku



host - 86.146 (?) 
14.5.2008 19:34, zobrazeno: 21212x

Dobry den,

poradi prosim nekdo jak zalozit skalku v kamennem korytu? Dekuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 120.110 (?), 14.5.2008 21:20

Osázení koryt praktikuji takto :
Do koryta vyvrtám díry, s mírným sklonem, z nepohledové strany asi 5 cm nad vnitřním dnem koryta. Vrtám průměr 15 mm po 50 cm délky. Na dno dám hrubší drenáž a v horní vrstvě jemnější, do vrstvy asi 8 cm. Používám drcené pálené tašky (keramzit). Na drenáž pak nasypu kvalitní zeminu (případně koupený substrát - podle nároků rostliny). Podle stanoviště a okolí vyberu vhodné skalničky, mechy, zakrslé jehličnany… Ty po zasazení zasypu 2-3 cm jemnou štěpkou k horní hraně a doplním kameny. Ještě připomínám, že když instalujete koryto na nezpevněnou plochu, je třeba pod korytem řádně zhutnit podloží - asi 15-20 cm kamenné drti tak, aby bylo koryto v rovině.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 33.1 (?), 20.10.2008 5:23

No rozhodně bych tam nedávala kvalitní substrát koupeny v obchodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 29.215 (?), 22.4.2012 22:05

Dobrý den, poprosila bych o radu. Máme na zahradě velikánské kamenné koryto (přes 2 metry). Mohla bych se zeptat, jakým vrtákem jste dělali do koryta otvory? máme obavy, aby koryto neprasklo. Velice děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
skalnickar - (7) - 33.1 (?), 23.10.2008 5:50

Skalničky mají oproti klasickým trvalkám velkou výhodu. Nemají tak veliký kořenový systém, tudíž jim stačí skutečně málo k tomu, aby zdárně rostly a kvetly. Proto jsou vhodné pro pěstování v nádobách, třeba jen pár centimetrů velkých. Nádoba : Pro každou skalku stejně tak i pro koryto je velice důležitá drenáž. Rostliny potřebují dýchat, mít mezi kořeny vzduch a to zajistíme vyspáním dna nádoby drtí, štěrkem nebo hrubým pískem. Také je důležité mít ve dně nádoby (pokud je uzavřeného tvaru) alespoň jeden odtokový otvor, aby nedocházelo k přemokření rostlin a jejich zahnívání, obzvláště pak v zimním období. Důležité je, uvědomit si, kam nádobu chceme postavit a jaké rostliny v ní budeme pěstovat. Podle toho zvolíme její velikost a tvar. Na jednu skalničku průměrného vzrůstu počítejme 10 - 15 cm v průměru okolo rostlinky. Pro miniaturní rostlinky s pomalým růstem potřebujeme 7 - 10 cm.Podle toho pak i osazujeme samotnou nádobu. Zemina: Další důležitá věc je, jaké rostliny budeme sázet. Podle toho namícháme zem pro pěstování. Většina skalniček pochází z vápencových hor, proto nekupujte žádné rašelinové substráty, tím rostliny zahubíte, leda že budete sázet rostliny které rašelinu ke svému růstu potřebují. Pak ale musí být taková nádoba osázena pouze tímto druhem rostlin, nemohou se v tak malém prostru kombinovat vápnoštřežné a vápnomilné rostliny. Nejvhodnější je zahradní půda s příměsí hrubšího písku v poměru 3:1. Pokud nemáte možnost získat zahradní zeminu, vhodný je substrát pro kaktusy, který se běžně prodává v obchodní síti. Nasbíráme různé kamínky a můžeme začíst s osazováním. Rostliny: seznam rostlin vhodných pro takovéto pěstování je hodně dlouhý. Některé potřebují stín, jiné zase naopak slunce, podle toho vybíráme jednotlivé druhy. Stínomilné : Saxifragy - lomikameny. jsou velice vděčné, vytváří různě velké koberce od miniaturních až o 30 cm velké růžice.Dají se kombinovat různé druhy do jedné nádoby. Daphne - lýkovce - drbné voné keříčky kvetoucí brzo na jaře, Pleione- zahradí orchideje, primulky, violky, ramondy, hebrlei, Hebe a další. Na sluce : různé draby, trávničky, silenky, miniaturní oríčky, netřesky, rozchodníky, různé druhy polštářovek, dianthusy. Těchto rostlinek je skutečně nepřeberné množství. Po osázení posypeme zeminu opět kamínky nebo štěrkem, abychom vzbudili dojem kamenitého štěrkoviště jako v přírodě., zalijeme a už se můžeme jen těšit z miniaturní zahrádky třeba na balkoně panelového domu. Stejným způsobem můžeme vytvořit i truhlíky na okna, které vydrží po celý rok i přes zimní období. petrli Toto je text mého článku o miniskalkách.

Miniskalka v kamenině
Miniskalka v kamenině
osázení střepu starého hrnce
osázení střepu starého hrnce
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika