severně orientovaná "skalka - neskalka"



Stránky: 1,  2,  3   
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?) 
15.4.2008 8:57, zobrazeno: 26663x

Prosím o nápovědu, jakým skalničkám a nižším jehličnatým či listnatým stálezeleným keřům (dorůstajícím maximálně do výšky jednoho metru) se bude dařit v severně orientované "předzahrádce" (ohraničené plotem a chodníky), která bude podložena a navrch mezi kameny i zasypána štěrkem (drobnými kamínky). Dosud (bez drenáže) spíše vlhká zem, nevysychá. Sluníčko svítí do tohoto místa pouze v časných ranních a pozdně večerních hodinách.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 215.8 (?), 15.4.2008 17:08

Barvínek, bohyška (hosta), prvosenky, konvalinky, kapradiny, jaterník, kopytník, možná nějaké čechravy, z keřů rododendrony, hortenzie, z jehličnanů tis. Vyzkoušejte, uvidíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 15.4.2008 17:48

Díky. Ačkoli zrovna barvínek nebo hortenzie podle literatury přes zimu ven nepatří.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 15.4.2008 18:54

Tak tu literaturu, kde píšou, že barvínek v zimě ven nepatří zahoďte, jedině snad, že by tam psali o nějakém jiném barvínku, než o tom co nám roste na zahradě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 207.92 (?), 15.4.2008 19:10

Velkolistý barvínek - brčál větší - Vinca major a zvlášť jeho bělolistá forma opravdu dost často namrzají a nejsou vzhledné.

O našem domácím barvínku - brčálu menším - Vinca minor to neplatí; pokud je vysazen ve volné půdě, nejsou s ním problémy; pokud je v nádobě, často namrzá či vymrzá.

Můžete do výčtu vhodných rostlin přidat dlužichy (Heuchera) a jim příbuzné mitrovničky (Tiarella), jejich kříženec Heucherella, mochničku (Waldsteinia), případně další lomikamenovité rostliny, plicník (Pullmonaria), krvavěnku (Sanquinaria), nezapomeňte na čemeřice, cibuloviny a hlíznaté rostlinky: sněženky, bledule, dymnivky, talovíny, ladoňky, áron,  apod.; trávy - nízké stálezelené ostřice; zdalších keříků plazivé vrbičky, stálezelené skalníky; možno doplnit bochánky mechů... Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 16.4.2008 8:21

Máte pravdu, pane Josefe, v té literatuře šlo o Vinca major.

Děkuji za Váš téměř vyčerpávající výčet dalších vhodných druhů.

Ještě se zeptám, máte někdo zkušenost s pěstováním drobné růžičky "Conteline" v polostínu? Před několika lety jsem ji vysadila na jižní slunečnou stranu, kde hezky prospívá, ale potřebovala bych ji přesadit právě do té chystané "skalky", aby nezůstala sama mezi ovocem a zeleninou.    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 198.107 (?), 16.4.2008 10:40

Růže potřebují minimálně 5hodin slunečního svitu... pokud jí to zajistíte, bude se jí dařit, pokud ne, je to trápení...

Jinak já mám miniaturní růže ve velkém květináči, vypadají krásně, přežily i velké mrazy (nezakrývám je, ani neuklízím) a hlavně, můžu je přenášet, kam je potřeba...

A ještě, hortenzie vám tam půjdou dobře... a rozhodně to nejsou pokojové kytičky... mám podobný svah, není to tedy udělané jakoo skalka, spíš jako hajní partie, ale hortenziím se tam daří výborně... a tím, že je nenastartuje jarní sluníčko, tak pučí daleko později a tím je i snížená možnost namrznutí pupenů.A další věc, nejsou jen "obyčejné" hortenzie (macrophylly),ale existují takové, které kvetou na nových přírustcích, tedy si nic nedělají z jarního seříznutí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 68.110 (?), 14.5.2008 15:33

Dobrý den,

   zřejmě jste se spletla, protože barvínek přežije všechno - mráz i sucho a je i v zimě krásně zelený. Je to půdokryvná rostlina a vytlačí i plevel. Je krásný hlavně na jaře, kdy v něm vykvetou desítky modrých zvonečků. A hortenzie při zakrytí kořenů také přezimuje v záhonu - mám ji tam již pátý rok a vždy na jaře krásně vykvete. Ta nesnese pouze prudké slunce, má ráda polostín až stín.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 9.6.2008 15:46

Díky všem za rady, pomalu už se ve stínomilných rostlinkách začínám orientovat. "Horší" je, že jsem nakonec důkladným pozorováním zjistila, že na polovinu plochy, kterou hodlám zvelebit, mi v teplejších měsících půjde celý den plné slunce. A tedy bych se potřebovala začít orientovat i v rostlinkách, kterým se bude líbit v létě na sluníčku a v zimě vydrží ve stínu až do jara.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.20 (?), 22.9.2008 18:22

Myslím, žena takové skalce se bude dařit všem kytičkám výborně,  vyzkoušejte-uvidíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika