Osázení vany



host - 1.3 (?)
8.4.2009 13:10

Paní Rusinová radost z leknínů z Vašeho příspěvku jen čiší, přenesla jste ji i na mne, ještě jeden dotaz, na jaře vodu z vany vyměníte za čistou? Moc děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Badulka - (15) - 241.113 (?), 3.10.2008 20:15, zobrazeno: 11589x

Dobrý večer, tak jsem tady zase s dotazem :)

Našla jsem v harampádí po sousedovy starou plechovou vanu (cca 120/40/50 D/š/v a ráda bych jí použila jako kamené koryto k osázení.

Místa mám dvě 1) SV + stín, nebo 2)  JV dopolední slunce.

Poraďtě čím ji sázet na obouch stranách.

Děkuji i za případné fotky pro inspiraci

S pozdravem Varmužová

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 33.1 (?), 20.10.2008 4:59

Hezký den. tak s osázením vany jsem se ještě nesetkala. Já mám doma osázeny steré škopky a plechové konvičky, které jsme našli na půdě. V první řadě to chce navrtat do dna díry pro odtok vody. Pak do jedné třetiny naskládat na dno su´t, nebo kameny, hrubý štěrk a pod, kvůli drenáži, aby se rostliny nepřemokřily, hlavně v zimě a nezapařily v létě při horku. Osázení je pak jednoduché. Převislé druhy rozchodníků, phloxy, mateřídouška, silenky, veronicu, vlastně si tam můžete vyrobit miniaturní mobilní skalku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 138.182 (?), 6.4.2009 22:25

Dobrý večer,

jestliže je to stále aktuální, tak já Vám zkusím poradit, abyste vanu doplnila jen špuntem, naplnila vodou a do vody zapustila květináče s lekníny.

Já je takhle pěstuji už několik let a vždy krásně kvetou. Když má ze začátku květináč snahu vyplavat na hladinu, tak jej přiklopím jednoduše kamenem nebo jen cihlou, aby jej zatížil. Takhle mám vanu osázenou nejen lekníny všech barev ale i vodními rostlinami - rákosem, hyacinty, kosatci. Jen je třeba dávat pozor, aby Vám třeba rákosí nezaplevelilo celou vanu - dobře se rozrůstá. Proto je vhodné jej sázet do těch třeba plastových květináčů - pak jej čas od času vyndám - přírustky co lezou z květináče ven - tak ustřihnu a vyhodím nebo přesadím. Jo a sematam přihnojím granulovaným kravským hnojem, běžně se dá koupit - ten mají lekníny moc rády.

Přeji hodně štěstí Rusinová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.3 (?), 7.4.2009 12:26

Prima nápad paní Rusinová, přes zimu to necháváte v té vaně nebo kytičky někam stěhujete? Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 138.182 (?), 7.4.2009 22:56

Hezký večer,

já osobně se o lekníny bojím, takže je vytáhnu i s květináčema, dám do staré dětské vaničky a šoupnu do sklepa. Tak dvakrát za zimu si na ně vzpomenu a doliju do vaničky vodu - ale jen tak do čtvrtiny těch květináčů, jen co by kořeny úplně neuschly a nasály trošku vody, leknín je zatáhnutý a očka spí. Už jsem ale viděla, že lekníny v pohodě v zimě přezimují i venku. Pán od kterého jsem lekníny kupovala měl na zahradě zakopaných van několik. V každé z nich měl pak jiný druh leknínu a upravoval jen hloubku vody, kterou ten leknín potřeboval - na zimu nevytahoval žádný.Mají tam docela dobrou hladinu na to, aby to zvládly.Já jsem nechala venku jen jednodušši (levnější ) druhy vodních kytek a zbytek jsem šoupla do sklepa. Z jara pak začnu pomalinku sledovat jak se lekníny ve sklepě probouzejí a začnou házet první lístečky. Takže myslím, že v těchto dnech je to docela i aktuální, aby se zadaptovaly venku a začly i co nejdříve kvést. Pak už jen stačí sypnout trošku granulek hnoje a zbytek je na přírodě. Abych nezapomněla - když nechávám vanu přes zimu napuštěnou, naházela jsem do vody pár dřívek a polystyrenu, dávala jsem to do venkovního bazénu, tak jsem tam pár dřevotřískových destiček taky hodila (k vůli zamrzání vodní hladiny).

Když vystihnete slabou chvilku manžela a on vám vanu trošku zapustí do země, splyne hezčeji s okolím - osázela jsem ji vyššími druhy travin a vypadá to moc hezky.    Leknín je velmi nenáročná kytička, bude vám růst třeba i ve škopku, starém dřezu nebo lavoru  - ale bude menšího vzrůstu. Čím více mu dopřejete místa, tím bude růst líp. Taky se dělí lekníny podle toho v jaké hloubce jej chcete pěstovat - mně ale rostly zatím všude a to bez legrace .

Tak opravdu hodně štěstí!!!

Rusinová

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 1.3 (?), 8.4.2009 13:10

Paní Rusinová radost z leknínů z Vašeho příspěvku jen čiší, přenesla jste ji i na mne, ještě jeden dotaz, na jaře vodu z vany vyměníte za čistou? Moc děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 138.182 (?), 9.4.2009 0:23

Snad by se jim nic nestalo, kdyby měly vodu starou. Já ale zpravidla vodu měním. Když přinesu lekníny ze sklepa, tak vanu kyblíkem vyčerpám, usadím si květináče (ty přiložím něčím těžším, aby nevyplavaly),a když mám usazeno vše jak chci tak jen doplním už čistou vodou. Proud vody z hadice by měl být přitom nasměrován na stěnu vany a pomalu dopouštět, aby se zbytečně neuvolňovala hlína z květináčů. I když se někdy i stává, že vyplave i kytička na hladinu, tak se prostě jen zasadí zpátky a je to. Hlína se doporučuje taková těžší hlinitá. Když si už člověk stím hraje, tak může použít třeba i tyčinkové hnojivo, které píchne přímo ke každému leknínu. Mimochodem tyčinkové hnojivo se doporučuje tam, kde jsou v jezírku rybičky. Aby to hnojení sloužilo jen kytičkám a minimálně přišlo k rybičkám. Nebo stačí, když je voda dopuštěna, tak hodit dvě - tři hrstě granulek kravského hnojiva do vody.Zakalení vody se za den, dva upraví. Hladina se vyčistí a pak už stím žádná práce celý rok není. I kdyby lekníny prvním rokem nekvetly, tak jsou nádherné listem. Ale mně zatím aspoň ty jednodušší bílé a růžové kvetou vždy a je to nádhera. Mohu říct, že jsem darovala kousek kořene leknínu příteli, který jej zapomněl přes zimu v obyčejném umělohmotném kyblíku s vodou a nejen, že tu zimu přežil ale ještě kvetl dřív, než ty moje zazimované doma.

A máte pravdu, že mám kytičky hrozně ráda, jsem sice zahradníce amatérka. Učím se pomocí pokusů a omylů ale zahrada je pro mne relax, ikdyž mne z té relaxace bolí kolikkrát všechny tlapičky Mimochodem manžel o mne tvrdí, že nejsem normální, protože málo kdy přijdu domů, že bych si nepřinesla alespoň malou sazeničku čehokoliv . Asi se budu muset nad sebou zamyslet .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika