Rostliny pro motýly, sázejte at mají potravu



vrana1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 20.108 (?) 
3.10.2016 21:35, zobrazeno: 1845x

Budleya davidii=komule davidova.Její květy přilákají mnoho motýlů. Jejich pohyb a krása oživí celou zahradu. Kvete celé léto.
Lonicera pursii a lonicera nejvoňavější, ty kvetou příliš brzy na jaře, poslouží tak spíše čmelákům, ale někdy i probuzeným babočkám.
Ovocné zimolezy, místy nazývané kamčatské borůvky, ty hostí v některých horských místech housenečky krásného bělopáska dvouřadého.
Budeme rádi, když nám zde každý přidá své pozorování. Na květech verben a cinií také rádi sají motýli.
Na jihu naší země za hranicemi v rakousku žije pán, který své pozemky obětoval motýlům.Dokáže vytvořit takové podmínky, že tam motýli dokážou trvale žít. Jezdí se tam jako do zoo, je tam i skleník s tropickými motýly.
Kdysi se hojně pěstovala rostlina bedrník=pimpinela saxifraga. V jedné vesnici je louka, kde zřejmě rostla a je jí tam hodně. Otakárci milují tuto rostlinu a drží se tam.
Já pěstuji strmobýl=turitis.Každý rok na jaře přiletí bělásci druhu řeřichový, nakladou vajíčka a housenky se brzy kuklí.Na jaře se z nich vylíhnou bělásci, jejichž samečci mají nádherně oranžová křídla.Ti létají jen koncem dubna a začátkem května.

Motýli dokážou vytvořit všchny barvy.Perletovci i stříbrnou.Kukly baboček jsou zdobeny zlatou, některé zlatou i stříbrnou /bodláková/. Jeden druh babočky, která má hnízda housenek na třešni vytvoří po zakuklení celou kuklu zlatou, kus zlata na dlani.
Nezabíjejme housenky toho, co neznáme.Toho kdo je zabíjí trestejme jako zločince, připravuje nás o naše motýly.
Pokuty pro takové jsou vyčísleny u ochránců přírody.
Housenky běláska zelného a řepového jsme povinni zabíjet, pokud je bezpečně poznáme.Zabíjen musíme to, co je vyjmenováno v zákoně o škůdcích.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 152.226 (?), 4.10.2016 7:34

Pre motyle kvitnuca datelina... na takom datelinovom poli som zazil stovky vidlochvostov, ale to bolo davno. Uz ako chlapec som vnimal, ze ich je menej a menej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.39 (?), 4.10.2016 10:29

Pozoruji v posledních letech viditelný úbytek motýlů. Nemyslím tím zelné bělásky, nýbrž babočky, martináče, otakárky, lišaje, perleťovce, žluťásky,... Motýli asi na dnešní dobu nejsou stavění. Neuměli se přízpůsobit moderním trendům, kdy každý trávník se musí poséct co týden ve výšce 7 cm, kdy na polích je 70% plodin řepka, kdy i zahrádkáři jsou přesvědčeni, že bez pesticidních postřiků a herbicidního úhoru se ovoce pěstovat nedá, kdy místo květin se sázejí bezúdržbové konifery, kdy...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika