Občanský zákoník 2014



Stránky: 1,  2   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.2 (?) 
1.1.2014 9:09, zobrazeno: 7892x

Zdravímk vespolek.

Má někdo z diskutujících bližší informace o oblastech, které se zdejších čtenářů dotýkají? Mám na mysli třebas chov zvířat, sousedeské právo a podobně.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 178.235 (?), 1.1.2014 10:28

Např.jakmile plody a listí z vaší zahrady spadnou na sousední pozemek, patří   s o u s e d o v i. To neplatí, pokud jde o veřejný pozemek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.43 (?), 1.1.2014 11:19

V pronájmu můžete chovat zvíře i bez souhlasu pronajímatele. Zvíře přestává být posuzováno jako věc. Pokud uteče na cizí pozemek, máte právo tam vstoupit a zvíře chytit. Majitel odpovídá za škody zvířetem způsobené.

Pokud jste členem ČZS, sjednocuje se volební období různě založených ZO, schůze je usnášení schopná až při přítomnost nejméně 1/3 členů (pokud stanovy neurčují jinak), místo jednatele bude tajemník, místo revizorů kontrolní komise ap. Platí pravidla určená pro "spolky".         

Stromy, které v dospělosti přesahují výšku 3m, se smějí nově sázet nejblíže 3m od hranice pozemku frown...           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4458) - 38.136 (?), 1.1.2014 11:46

No, ČZS u nás zaplaťpánbu není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 160.62 (?), 1.1.2014 16:23

§ 1017: (...) Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.

Nevíte někdo, jestli se to vztahuje i na keře?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.43 (?), 1.1.2014 18:40

Keř není strom, takže na keře to určitě neplatí. Ale určitě by neměly přesahovat hranici, protože to by vám je soused mohl ořezat (třeba živý plot).

A navíc je tam ta tolerance  "místních zvyklostí" - což by zřejmě platilo u nás v osadě, protože máme zahrádky jako úzké dlouhé nudle š.10m, zatím proto bylo zvykem dávat stromky 2m od hranice.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 28.1.2014 12:00

Padá ovoce z vašeho stromu k sousedům? Podle nového zákona je jeho.

Ovoce visící na stromě souseda je jeho, pokud spadne na váš pozeme je vaše.Tady platí rada-aby jste nebrali co není vaše.Pokud máte na ně chuť, je třeba ovoce souseda nenápadně otřepat, ale dejte pozor, aby vás nikdo neviděl.Aj s tým listím na stromě je to podobné, ale můžete souseda napomínat, aby větve, které přesahují k vám ořezal, nebo to můžete ořezat sami ve shodě s vegetačními zákonitostmi rostlin,ve vhodné době.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 28.1.2014 12:25

To je zakon ako repa, modelova situacia, sused ma velku jablon ktorej konare su na mojom pozemku a robia mi tien. Pride jesen, on si pristavy na mojom pozemku rebrik, poobera si ich pekne, a to co mu pri zbere padne, pripadne tie poskodene ktore padli skôr + listie su moje... hm dakujem pekne. :) 

Preco to nemoze byt tak, ze jablka ktore su na konaroch ktore su v mojej zahrade su tiez moje? Pripadne ked uz su susedove, a ma pravo si ich prist pooberat, preco mu potom nepatria aj tie listy ktore potom treba upratat? hm aha, tie su moje, lebo padly.

Trochu sedliackeho rozumu by pri tvorbe tychto zakonov nezaskodilo.

PS: Inak s tym odrezanim konarov je to zaujimave, tak napr. pri ceresni, plody trhat s konarov zasahujucich do vasho pozemku pravo nemate, no odrezat konar a tak ich obrat uz mozte, hm to je zaujimave.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 28.1.2014 16:13

K Vašem PS: konar můžete odřezat, ale ve vhodné roční době. Pochybuji, že to bude právě v době sklizně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 29.1.2014 10:20

Příklad1:sousedovi na jaře, tj ve vhodnou dobu řeknete, že větve jeho třešně přesahují na váš pozemek, a bylo by dobré, kdyby je ořezel.Soused zrovna v tuto dobu nebude mít čas, ale že jakmile ho bude mít, příští roky to možná udělá.Mezitím příjde doba sklizně zralých třešní.

Třešně lze zmlazovat v době úrody, sesazením horních partií, tj.odřezáním horních větví obtěžkaných úrodou.Někteří maníci to tak dělají.Třešeň plodí brzy v létě, proto bude mít relatívně dost času vzniklé pahýly zahojit.

Přihlížejícímu sousedovi pak je třeba tichým hlasem, slušnou formou říci, že zmlazujete jeho třešeň,a spadlé větve už oberete sám, jelikož máte na ně svaté právo vyplývajícího z nového občanského zákoníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika