Lze ekologicky zlikvidovat Pýr plazivý?



maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 9.198 (?) 
26.5.2017 8:55, zobrazeno: 6588x

Jsem trochu bezradný v boji s tímto plevelem.

Máme zahradu 2500m2 a v části o ploše cca 200m2 se nemohu zbavit poměrně hustého porostu Pýru. Zkusil jsem jej dva roky po sobě, několikrát ročně stříkat Bofixem, ale ten zmetek vždy odumře a vyrazí nová generace. Další chemii už nechci používat, nemá to evidentně smysl.

Lze s Pýrem zatočit ekologicky? Nasazením slepic, ovcí, čehokoliv co pomůže?

Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 113.229 (?), 26.5.2017 9:58

Bofix ale není určen na jednoděložné plevele, ten je naopak určen do trávníků na likvidaci dvouděložných plevelů. Proto na pýr neúčinkuje!

Na likvidaci pýru je možné použít tzv. gramicidy (Targa, Fusilade, Agil, Pantera atp.) ale je nutné počítat s tím, že tyto herbicidy účinkují a likvidují i travní porost Další možnost je použít totální herbicid Roundup nebo jemu podobné, ale ty likvidují vše zelené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 205.204 (?), 26.5.2017 10:32

Presne ako pise Bred_ik, zasvinil Ste si to tam chemiou uplne zbytocne, stacilo si precitat navod na pouzitie,...Nehovoriac o zbytocne stravenom case a minutych peniazoch. No co uz. Taka je dnes doba - najpr konam, az potom premyslam.

V zavislosti na ploche, chuti a dostupnej pracovnej sile mozno likvidovat nasledovne:

1.) Zakryt podu niecim, co neprepusti svetlo a sucasne, co pyr neprerazi, za 1-2 sezonu je pyr prakticky zlikvidovany. Alternativne, pokial tam nerastie nic ine, mozno aj celu plochu posypat hrubsou vrstvou drevneho popola a netreba zakryvat.

2.) Vytahat ho rucne aj s korenmi. Kedze tieto sa nachadzaju len do hlbky cca 10-15 cm, ide to dost dobre. Poda vsak musi byt kypra, neutlacena. Pokial je utuzena, treba najprv skopat/poorat. Z utlacenej pody sa da vybrat tiez, ale rozbijanie hrud s korenmi zaberie nasobne viac casu ako pri prvom sposobe. Alternativne mozno vytahat korene nie rucne, ale pomocou specialnych (rotacnych) bran.

3.) Pravidelne rotavatorovat v intervaloch zhruba 2 tyzdne pocas celej sezony. Tym sa pyr neustale drobi na male kusky, ktore do dalsieho rotavatorovania prejdu len fazou vydaja energie na tvorbu novej rastliny, nestihnu vsak energiu nacerpat spat. Postupne sa takto nicia. Neapliovatelne ak je hustota pyru vysoka - rotavatorove noze sa takmer okamzite cele omotaju korenmi pyru a treba ich stale odstranovat. Nesmie sa pocas sezony nikdy prestat, inak si namnozite este viac pyru ako bolo povodne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 238.74 (?), 26.5.2017 12:35

Oddenky pýru obsahují dost zkvasitelných cukrů a inulínu aby se vyplatilo jejích zkvašování a výroba destilátu.
V literatuře o tom zmínky jsou.
Pokud ho má někdo dostatek a dost trpělivosti, může to zkusit. Spojit příjemné s užitečným.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.40 (?), 26.5.2017 13:15

Ad 3) stačí rotavátorovat 2× v říjnu a 2× v listopadu. Po prvním rotavátorování použít jakékoliv brány nebo pasivní kypřič k vyčesání dlouhých oddenků. To co zbude po 4tém rotavátorování bude natolik krátké, že nepřežije zimu.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 240.228 (?), 26.5.2017 13:33

Targa ani agil travní porost nelikviduje, Někde bych ráda, ale na ušlechtilé trávy nezabírá. Mě se, ač s překročenýma koncentracema zatím, ani několikaletým stříkáním, nepodařilo ani zlikvidovat ten pýr a ještě jednu mrchu, což už si nevzpomínám, jak se jmenuje. Dobře zabírá na jednoleté druhy. Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 9.198 (?), 26.5.2017 17:43

Tak se omlouvám, nebyl to Bofix, ale Dominátor. Kdysi jsem dostal půl litrová balení herbicidů jako present od zástupce výrobce a jak je málo používám, tak se mi pletou. Použil jsem jenom ten jeden zrovna na Pýr.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 84.99 (?), 26.5.2017 17:57

Navrhoval by som zamulčovať vrstvou starého sena, hnoja spod oviec... niečoho čo pýr neprerazí. Do jamiek (3 x 3 m) nasadiť tekvicu. Do jesene budete mať úrodu. Po zbere môžete skultivovať (zorať) a prípadné preživšie korene vyťahať. Bežne tak pestujeme tekvicu na nezoranej lúke, pod mulčom a tekvicovými listami neprežije temer nič. Na druhý rok je pôda v parádnom kyprom stave a dobre zúrodnená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 37.25 (?), 26.5.2017 20:05

Jestli uvažujete nad zvířaty, slepice by mohly svou práci udělat - zelené oštípou a v zemi se popelí. Další adept by mohlo být prase ve výběhu - ryje v zemi. A budete mít i pohnojeno. Možná kombinace.. Já pýr vytrhávám s pomocí motyky, ale nedělala jsem souvislých 200 m.  EM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.40 (?), 26.5.2017 20:53

Dominátor by měl fungovat, pokud mu necháte dost času na působení. Nefunguje pokud dáte dvojitou koncentraci, protože pletiva blízko listů odumřou rychleji než se stačí herbicid dostat do částí oddenku daleko od růstového vrcholu. Nefunguje na pýr a svlačec také v případě, pokud provedete kultivaci příliš brzo po aplikaci. Pčítejte, že postup koncentrace na letální hladinu je cca 10cm/den a to je při délce oddenků cca 1 m potřeba 14 dní. V suchém a chladném počasí se doba prodlužuje, při vlhkém teplém počasí zkracuje.

Obecně nejlepší je kombinace chemického ošetření a následného zamulčování povrchu bez kultivace. Pokud cokoliv nasázíte formou sadby cca 3 dny po aplikaci (například ty dýně, okurky,...), Dominátor již na ně nebude působit.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika