Lidičky poraďte co s novým kořením



Stránky: 1,  2   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?) 
4.3.2016 14:31, zobrazeno: 4699x

Semtam doma vaříme a moje Beruška při vaření do toho pokrmu často přihodí 2 až 4 kuličky nového koření, no a a když dovaří tak se ty kuličky obvykle vyhodí. Dělá to týdně tak kolem 10 kuliček, tož teď nad tím tak dumám, že to je škoda to vyhazovat. 

Lidičky neporadíte někdo, jestli se to nedá nějak využít? Může to být ročně třeba 500 kuliček. Věřím, že se najde někdo, kdo mi poradí, vždyť je tu plno odborníků, co umí využít třeba lógr z kafé nebo semenaří.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 4.3.2016 15:22

Ano, nové koření (nové korenie) můžete na zahradě využít k vylepšení půdy, nejlépe té, do níž budete za 2 roky sázet brambory. Mají ideální poměr stopových prvků manganu a zinku.  Pozor ovšem, koření, hlavně dovezené z Jamajky a použité v guláši, mívá nebezpečně vysoké hladiny lehkých kovů - převážně sodíku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 231.138 (?), 4.3.2016 16:29

 S tím sodíkem to je pravda a u nového koření z Jamajky zvlášť. Bohužel většina světové produkce pochází právě odtamtud.
Naštěstí se nabízí velmi jednoduché řešení jak se toho nebezpečného sodíku zbavit.

2 C 2 H5 OH + 2 Na --> 2 C 2 H5 ONa + H2

Produktem reakce je unikající vodík a ethanolát sodný.
Pan doktor nezmínil draslík kterého nové koření obsahuje taky dost. Ale i toho se lze lehce tímto způsobem zbavit.
Při reakci etanolu s draslíkem analogicky vznikne ethanolát draselný.
Ethanoláty jsou ovšem silně bazické a působením vody se rozkládají zpět na ethanol a hydroxid příslušného alkalického kovu:
C 2 H 5 ONa + H2 O --> C 2 H 5 OH + NaOH.
Proto je k reakci bezpodminečně nutné použít bezvodý etanol a vést ji za sníženého tlaku, nejlépe ve vakuu.
Ale výsledný produkt, granule z nového koření k vylepšení půdy bez obsahu velmi nebezpečných alkalických kovů za to určitě stojí.
*
Pro zajímavost: aby se zabránilo zneuživání nového koření drobnými drobnými rolníky k vylepšování půd a zvyšování jejích úrodnosti byla na něj ve dvacátých létech minulého století uvalena tzv. Přepychová daň.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 4.3.2016 21:06

Pan doktor nezmínil draslík kterého nové koření obsahuje taky dost. Ale i toho se lze lehce tímto způsobem zbavit.

Ten jsem zamlčel úmyslně, poněvadž by se jistě našel nějaký hnidopich, který by tvrdil, že draslík je taky hnojivo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 147.46 (?), 4.3.2016 22:00

Jj, nejen pro ro rostliny k zlepšení chuťových vlastností jejich plodů, ale i pro člověka a to by mohl pan doktor objasnit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 4.3.2016 22:07

Jistě, draslík - kalium nezbytný pro srdce. Ale v novém koření je navíc aktivovaná forma draslíku nezbytná pro dobré vyměšování - kakálium.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 144.136 (?), 4.3.2016 20:36

neda sa nic robit,...pri recyklacii sa kvalifikuje uz ako "stare korenie". Kto chce nove, musi si priplatit. Niektori to falsuju tak, ze korenie zomelu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (289) - 240.162 (?), 4.3.2016 22:06

Domnívám se, že rozemletím použitého nového koření /lze přidat i několik použitých bobkových listů/ a jeho následným smícháním s kávovou sedlinou, lze získat velmi účinnou zbraň proti slimákům. Zde odpadá komplikované odstraňování škodlivého sodíku a draslíku. Tyto prvky španělští slimáci bytostně nesnášejí a tudíž není na závadu jamajský původ koření.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 45.254 (?), 4.3.2016 23:44

No tak, pánové chemici, alchymisté a jiní experti.

Zase zabředáte do odborných diskuzí, trumfujete se dlouhými vzorečkama atd.

Nás prostý a chemií nepolíbený zahrádkářský lid zajímá kolik kuliček máme dávat na metr a zdali případné přidání celého pepře (v SK čierne korenie) nezpůsobí degradaci našeho vypiplaného substrátu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 225.29 (?), 5.3.2016 2:43

 Ty "vzorečky" zas tak složité myslím nebyly. A pokud někomu vadily nebo jim nerozumněl, tak se za ně omlovám.
*
Chtěl jsem jen vysvětlit proč není vhodné, ba přímo zdraví nebezpečné sypat bez předchozí úpravy kuličky nového koření do zeleninových záhonů nebo dokonce do kompostů!!!
Myslím, že jejích obsah velmi reaktivních a nebezpečných kovů, hlavně sodíku a draslíku každého normálního člověka od toho odradí a nezamoří si s nimi svou zahradu.
Správně by se měly použité kuličky nového koření separovat a odvézt je do sběrny nebezpečného odpadu!
A ne je jen spláchnout do záchodu či umývadla jak se to u nás bohužel stále běžně praktikuje...
*
Černý pepř, i jeho barevné varianty bych do té diskuze vůbec netahal. S novým kořením nemá nic, vůbec nic společného!!!
Ty se mohou k vylepšení půd a zakládání kompostů používat bez jakýchkoliv úprav a omezení. Obecně se dá dokonce bez nějakých limitů tvrdit, že čím více - tím lépe!

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika