Jedy v půdě



zdendan - (29) - 25.60 (?) 
24.10.2015 21:12, zobrazeno: 6039x

Dobrý den,
Soused si nově natřel eternitovou střechu zahradního domku, předtím ji ale obrousil a kousky růžové barvy a eternitu nám naprášil do záhonků, malin a jahod.
Nevím, kdy se to stalo, barva už je částečně omytá deštěm.Něco jsem shrabal posekal a hodil do popelnice, ale to bude zřejmě jen zlomek.
Co byste si počali?
Odebral jsem vzorek, abych mohl nechat zjistit, jak moc je barva škodlivá, ale nevím, kam to poslat a co nechat zkoumat.
Poradí někdo?

ZD

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.101 (?), 24.10.2015 22:07

Spíš by mi na záhoncích vadil ten eternit (karcinogen) než barva.   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 45.252 (?), 24.10.2015 22:58

Suchá barva je bez rozpouštědel a barevný pigment bude sotva karginogení, pokud neobsahuje olovo nebo kadminum. Azbest v půdě není nebezpečný, jeho vlákna navlhnou a v normálním středoevropském podnebí nehrozí prašné nebo písečné bouře (zatím), aby se vdechl a dostal do plic a tam se zabodl a vyvolal možnou rakovinu. Humbuk posledních 20-ti let kolem azbestu je hodně zveličený firmami a EU korporací za účelem byznisu z jeho mimořádně předraženou likvidací spec. fimami a navázanou novou výstavbou či rekonstrukcí vše z naších daní=EU dotací.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 24.10.2015 23:48

Zbytečná panika. Na eternit se v době natírání (před životností, kdy dosluhuje stávající nátěr) používal eternal, což je jedna z prvních ekologicky přijatelných barev a používá (prodává) se dodnes. Že by brousil důkladně až do azbestocementu moc nepřichází v úvahu - ohrožoval by především sebe, protože karcinogenní je zejména čerstvý prach. Když se dostane do půdy, tak se většinou na azbestová vlákna nabalují půdní komplexy, takže opakované extrahování jako čistý prach do vzduchu je minimální.

Já osobně bych to řešil rozhozením jemně mletého dolomitického vápence a kompostu, protože obě složky dobře působí na biodegradaci eternalu (barvy) i vytváření komplexů na vláknech azbestu (tj jako když jehle ubrousíte špičku, aby jste se o ni nemohl píchnout)..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.60 (?), 25.10.2015 11:45

Více než azbestu se bojím té barvy (pokud to není eternal). Nevím, co by v ní mohlo být škodlivého a jestli vůbec ještě můžu z té zahrádky jíst.

 Myslel jsem, že si třeba nechám udělat rozbor a pak zkusím zjistit, jestli se to dá nějak neutralizovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 248.101 (?), 25.10.2015 12:01

Tak se souseda zeptejte, co to bylo za barvu a budete mít jasno hned.  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.106 (?), 26.10.2015 1:41

Barvy na azbest měly za úkol jen bránit uvolňování vláken a chlupacení povrchu. Nemusely obsahuvat fungicidy (jako nátěry na dřevo) ani inhibitory koroze (jako například suřík v nátěrech na kov). Před eternalem se používaly barvy fermežové složené z kaolinové hlinky, pigmentu a fermeže (případně nějakých rozpouštědel, která se do týdne zcela odpařila).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 232.74 (?), 26.10.2015 4:18

Kolem celého domu je všechno natřené a občas se to přetírá. Barva se tedy dostává do životního prostředí zcela běžně a novější barviva jsou stále méně nebezpečná. Samozřejmě, azbestový prach není žádná pochutina, ale může škodit jen v případě vdechnutí. Pokud si pamatuji, do eternitu se nedával modrý, ale "bílý azbest" (tuším, že se jmenuje chrysotil). Ten je ze všech průmyslově využívaných azbestů nejméně nebezpečný a byl také zakázán až jako poslední. Pokud se v prachové podobě dostane do půdy, časem ho napadnou bakterie, které z jeho krystalové mřížky vyžírají železo. Tím ho časem natolik pozmění, že se už jako azbest neprojevuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika