Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

S hryzcem bojuji desetiletí. Pozemek jsem oplotil deskami asi 50 cm do hloubky, trochu to pomohlo.  Vidím, kde překážku přelezl a často má chodby kolem ní.Tam mu sypu jed (kupované granule, voskované). Teď na jaře počítám s tím, že je hladovější a březí samice musí víc žrát a tak mu sypu do chodby kostičky mrkve míchané s petrželí a vše promýsené tím modrým práškem na myši.  Vše připravuji pokud možno bez doteku ruky a stejně si je pořádně předtím opláchnu v dešťovce a hodně promnu hlínou. Hryzec je velice obezřetný, jinak návnadu nepřijme. Pasti používám klešťové, se střídavým úspěchem.  Přes léto mu odpaluji v nových chodbách (sdílí je s krtky)  petardy "žabky". Sázení stromků do košů se mně moc neosvědčilo - po cca 10 letech stromek chřadne a často se mně stalo, že hryzec okousal kůru kolem kmínku  nad zemí, nebo okousal kořeny kolem pletiva v půdě.  Když pletivo utáhnete, aby ke kmínku nemohl, často zaroste do kůry a je to zdrojem infekcí a zase stromek živoří.Naftalín kolem kořenů nepomohl. Všude mám větrníky, je to jak tibetské modlitební mlýnky. 

Dobrá je kočka, aktivní pes, pomáhá kuna (ta se vám zase usídlí na půdě, takže je ač nerad likviduji), pro lasičky jsem udělal hromadu cihel s chodbičkami, snad tam bydlí. Fretku jsem nezkoušel. Pozemek odvodňuji, teď v suchých letech výskyt hryců poklesl. Ulovené nechávám v dírách, pro výstrahu. V letní sezoně jak mám chvilku, tak chodím s tyčí, dělám díry do chodbiček a sypu granule. Když mne moc naštvali, pouštěl jsem jim tam propan- butan a zapaloval jej, nikdy to nebylo dramatické.

Nemá smysl je plašit, musí se stejně jako krtci likvidovat. A ten boj vést neustále, i když máte dojem, že jste vyhráli. Mýlíte se, nevyhráli. Faktem je, že již asi 5 let je mám na pozemku minimálně, můřže to však být i vlivem sucha. Stejně do každé objevené díry strkám kleště a do chodeb (byť zdánlivě opuštěných) sypu granule. Najděte si jejich hlavní přístupové chodby a tam sypte jed a dávejte pasti - oni staré chodby využívají i nově příchozí.

 Kdo tvrdí, že si nebude zamořovat pozemky jedy (je to nesmysl, ale kdo tomu věří, má na to právo) a není ochotný neustále s hryzci bojovat, má - kromě rezignace na pěstování čehokoliv- v podstatě jedinoui variantu: prodat pozemek.  

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika