Zasazení řezané růže



ladaalb - (38) - 80.102 (?) 
19.6.2010 15:50, zobrazeno: 46447x

dobrý den, poradite mi prosím jak zasadit růži koupenou v obchodě (řezanou) aby se ujala.pry to jde, uřiznout hlavičku a dole několik oček a zasadit. zakryt petlahvi.Ale nevím to přesně, třeba je i jiná metoda

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 176.18 (?), 20.6.2010 2:02

Potřebujete dokvétající nebo odkvetlou růži se 4(3-5) listy. Dole kousek pod posledním listem čerstvě zastřihnout, asi 3cm namočit ve stimulátoru a zasadit do polostínu nebo stínu na záhon tak, aby dvě očka byla v zemi a 1-2 nad zemí. Někdo listy odstřihává, já to nedělám (ty dva spodní zahrabu do země). Po zasazení zalejeme, ze zbytku květu odstraníme barevné okvětní lístky a zakryjeme 4l lahví od okurek ap., kterou zatlačíme do země. Lahev odkryjeme až koncem dubna příští rok. Pokud to lze, je lépe sázet růži přímo na místo. Když je nutné přesazení na konečné stanoviště, je lépe s tím ještě rok počkat, až zesílí. Špatně většinou zakořeňují růže oranžové.          Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.129 (?), 20.6.2010 7:31

ahoj- já dávám pet láhev s uřezaným spodkem. uzávěr ve velkém horku otvírám, aby se růže nespálila. jinak zas zašroubuji.- ještě k tomu sazení.nejdříve udělám klacíkem díru, aby se neshrnuly očka. po.vsazení řízku píchnu klacík vedle a přihrnu. do stimulátoru nemočím a chytí se i tak.ALE- některé kupované růže mají vyštípaná očka, nebo je to druh ze skleníku. za pokus nic nedáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 20.6.2010 12:38
Mně se osvědčilo odříznout odkvetlou růži od keře v kolínku. Dál postupuji stejně jako paní Lída, jen růži zasadím do dobrého substrátu v hodně i po stranách proděravěném velkém jogurtovém kelímku. Stávalo se mi totiž, že když jsem potřebovala následující rok růže přesadit, ulomila jsem kořeny. PET lahve mi často shodil vítr nebo kočky, proto také 4litrovky. MH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 100.176 (?), 29.7.2017 3:16

Dobrý den, nechci zakládat nové téma. Mám podobný dotaz. Přivezla jsem si z dovolené z Azorských ostrovů utržený šlahoun plané růže. (Velmi drobné, plně kvítky, keře mohutné, hodně pichlavé). Prorostlé hojně modrými hortenziemi, které tam rostou prostě všude. Tedy hádám kyselou půdu.

Šlahoun jsem nastříhala na osm kusů asi o délce 20cm. Očka jsem nepočítala. Řízky jsem namočila do stimulačního prášku a zasadila do nějaké zeminy, vykopané krtkem. Nevím ani PH. Jsou v maličkých květináčcích. Ty jsem poskládala do plastové průhledné bedny a druhou jsem to přiklopila. Jako skleníček. Je to děravé, větrá to. Zalívám po pár dnech, aby to nebylo přemokřené. Bedna stojí u domu ve stínu. Žádný výsledek jsem nečekala. A najednou koukám, že růžičkám vyrážejí nové čerstvé lístky.

Chci se tedy zeptat jak postupovat dál a kdy to mohu přesadit někam dál? Mám to dát do země nebo jen do větších květináčů? Jakou půdu koupit? Musím to jednu zimu zimovat v domě? Máme na to špatné (teplé) podmínky.  (Domovina růžiček je podobná Anglii, vlhko od mraků a spíše sychravo, větrno, než teplo, teplota spíše stabilní po celý rok, nesněží). Půda je tam sopečná rudá s černou lávou. (Dovezla jsem si i vzorek místní půdy v malé lahvi, ale to asi nepomůže, nebo ano? Ke změření nějakých hodnot?)

Jsem úplný zahradní analfabet. Děkuji za jakoukoli radu. Já vůbec nedoufala, že se to chytne a něco poroste. :o) Před zasazením jsem je ještě mučila 10 dní v kyblíčku s vodou. Byli jsme na lodi. Posléze ve vlhké petce. Ale dělala jsem co jsem uměla. Děkuji.

růžičky z ostrova Flores
růžičky z ostrova Flores
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 20.6.2010 7:56

Pokud je z obchodu řezanými květinami, jde o skleníkovou růži, speciálně pro tento účel vyšlechtěnou a pěstovanou.Nevěřím, že by tato růže na záhoně prosperovala, i kdyby se jí podařilo takto zakořenit. Těžko se jí bude dařit u nás ve volné půdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.129 (?), 20.6.2010 13:57

hm- a přesto to jde. já mám zakořeněné takové ty drobné v kytici. někdo říkal, že je letecky dovážejí až z Afriky.jednu jak bílá káva mám už. roky.a ani letos úplně nezmrzla, jenok jsem střihla hodně nízko u země. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 243.20 (?), 20.6.2010 15:34
Jde to, ale výsledek je velmi nejistý. Zahradníci dobře vědí, proč ušlechtilé odrůdy očkují na odolné podnože. Prostým nařízkováním získáte růži mnohem méně odolnou a s mnohem kratší životností. Kdo to chce zkusit a nevadí mu, že taková růže často vymrzá nebo po pár letech zajde, prosím. Ale kdo připravuje pěkný růžový záhon s promyšlenou skladbou odrůd, měl by použít osvědčené očkované růže (nejlépe z naší tuzemské produkce).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 81.137 (?), 21.6.2010 15:13

Vloni na podzim jsem takhle zasadila tři řízky nádherných koupených žlutých růží. Dva nepřežily, ten zbylý jsem zasadila na slunné stanoviště, ale vůbec neroste. Asi z ní nic moc nebude. Já dávám řízky pod skleněné zavařovačky a hlavně to opravdu vydržím až do následujícího jara a neodklápím je!

Šárka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.116 (?), 29.7.2017 12:18

Také dávám řízky poprášené dole stimulátorem pod 4 litrové sklenice do polostínu a nechávám tak do dubna příštího roku. Pokud se stane, že některá nechce růst, nechám ji bez lahve přes léto na místě a přesadím až na podzim. Chytne se tak 75%, jak která odrůda. Třeba Rémy Martin zakořeňuje dobře, Big Purple špatně. Zajímavé je, že u té RM uvádějí choulostivost - a zatím jako pravokořenná přežila jak dvě tuhé zimy před několika lety, kdy mně 50% růží vymrzlo, tak i minulou.    Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika