Růže v nádobách - větší



Stránky: 1,  2   
host - 240.105 (?) 
23.3.2015 16:46, zobrazeno: 16024x

Zdravím.

Mám pozemek, kde to růžím moc nevyhovuje, půda, klima... uvažuju ale, jestli bych je mohla mít v nějaké větší nádobě, myšleno třeba 50 l a přenášet je na zimu jako např. oleandry. Na jaře dala ven, těšila se z ní a na podzim zazimovala dovnitř. Můžete mi doporučit, jak se v těch růžích orientovat? Na velikosti květů nesejde, spíš vzrůst rostliny. Tedy radši hodně malinkých květů než pár velkých. Asi to teda nebude nějaká ta sadová, ale něco v běžné velikosti keře by nevadilo, skladovacích prostor mám dost. Šlo by použít stromkovou. Nebo je nějaká slabě rostoucí popínavá? Že bych do nádoby instalovala konstrukci.

Prosím pokud máte někdo růži v nádobě, poraďte, na co si dát pozor, jaký substrát zvolit, kolik litrů zeminy by jí mělo stačit. Děkuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 208.55 (?), 29.3.2015 12:10

Doporučila bych nějaké půdopokryvné růže, např. Bonica nebo Fairy, ale je jich fakt hodně, podívejte se na netu. Bývají dost odolné chorobám, nenáročné na střih. Nepředstavujte si je jako nějaké plazivé, protože dorůstají i přes metr. Na zimu se určitě nemusí uklízet, stačí postavit květináč třeba na polystyren a obalit zvenku proti promrzání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 208.55 (?), 29.3.2015 13:55

Musím se trošku poopravit, Bonica není tak úplně pokryvná, i když někde to tak píšou. Nicméně to nic nemění na tom, že do nádoby se určitě hodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 29.3.2015 16:36

uvažuju ale, jestli bych je mohla mít v nějaké větší nádobě, myšleno třeba 50 l a přenášet je na zimu jako např. oleandry....bych si tipnul, že jestli růži přenesete na zimu do tepla, tak že chcípne.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.26 (?), 30.3.2015 13:21

Ferdo Guru, váš tip by nevyšel.

k dotazu - v nádobách můžete růže zkusit pěstovat, sází se do nich. Výběr záleží pouze na vás. Vyhnula bych se růžím botanickým a zřejmě i ramblerům (příp. hodně vzrůstným růžím).

Považuju to ale za zbytečné (vyjma růží stromkových které by výsadbou do kontejneru a jejich následným uskladněním v bezmrazu byly ochráněny před poškozením mrazem), i do nepříznivějších podmínek se vhodná růže, která v nich bude prosperovat, najít dá.

Květa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 46.51 (?), 31.3.2015 8:33

Moje zkušenost s pěstováním růží ve větších květináčích na terase je, že na zimu je z nich vytáhnu a zahrabu v záhonu po zelenině a v dubnu opět zase sázím zpět do květináče, aspoň tak vyměním zeminu, přihnojím. Zrovna jsem sadila tento víkend, růže už raší, nechtěla jsem, aby kořenily v záhonu. Na obalení květináče jutou a přezimování v nádobě nevěřím, poslední dvě zimy byly mírné, ale před tím když v zimě bylo v noci i ve dne minus 10 i méně třeba týden, tak květináče spolehlivě promrzly v celém objemu a růže mi zmrzly. Asi malý květináč, odhadem 20l. Větší už mám, ale nezkoušela jsem to, je to drahá sranda nechat třeba vymrznout angličanku za 300kč.  Mám ráda růže u kterých květ po odkvětu drží a neopadá, mumifikuje na rostlině a já si ho pak odstřihnu až mám čas. Drobné jednoduché květy jsou fajn, ale zatím jsem neměla dobrou ruku na správný kultivar, potože vždy tyto růže krásně zakvetly a rychle opadaly a na terase z nich byl bordel. Napoak růže, myslím Pastella, zakvete, uschne na keři a bordel nedělá :-) Letos budu mít dvě růže v květináči a zbytek nádob věnuji paprikám a jiným jedlým záležitostem, okrasa ustupuje užitku :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 31.3.2015 8:40

Ferdo Guru, váš tip by nevyšel....Květa jen mele, nejspíš to nikdy nezkoušela, a já jo, takže vím o čem píšu. Párkrát jsem doma zkoušel pěstovat na okně zakrslé růže, vždycky hezky kvetly a kvetly až úplně uschly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 111.26 (?), 31.3.2015 17:37

Proč tak expresivně, Ferdo?

Také jsem použila neutrální :Ferdo Guru, váš tip by nevyšel.... nikoliv (třeba) vyřešte si problém s vnímáním psaného textu, páč... a přenášet je na zimu jako např. oleandry... neznamená nasáčkovat je do obýváku, že...

...

  Květa jen mele, nejspíš to nikdy nezkoušela, a já jo, takže vím o čem píšu.

Květa to nemusí zkoušet, praktikuje to léta v množství větším než malém.

---

Párkrát jsem doma zkoušel pěstovat na okně zakrslé růže...

asi by si váš pojem zakrslé růže  zasloužil trochu objasnění.

Co tím míníte?

mini růži? (na podnoži či na vlastních kořenech?). Řízkovanec vlastní výroby nějaké/jakési růže?  Zkousla bych i název skalková. Ale kategorii zakrslá růže neznám.

---

vždycky hezky kvetly a kvetly až úplně uschly.

Návrh : tak jim dopřejte péči, kterou potřebují. Příště by mohly přežít.

I ti řízkovanci nakoupení v troše substrátu, kteří dětství strávili v sklenících severní Afriky či Nizozemí, jinošství pak v přetopeném super/hypermarketu za umělého osvětlení a dospělost na vašem okně, jsou za vhodné následné péče schopni přežít.

Retardéry se odbourají, mrazuodolnost je ovšem diskutabilní.

Květa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 240.105 (?), 31.3.2015 8:55

Díky za zkušenosti. Zimování nebude v teple, mohu ji dát do sklepa nebo do bezmrazé místnosti, kde je i světlo, teplota do 10 stupňů. Opadávání květů mi nevadí, květináč bude postaven na trávníku, zametat to nebudu. Odborník na růže v žádném případě nejsem a nebudu, mám dvě a do budoucna bych chtěla jednu popínavou a jednu právě sem do toho květináče, víc ne. Takže to nemusí být ani žádný špek, žádná specialita, ale něco, co bude schopné si tam kvést pěkně celou sezonu. Na barvě taky až tak nesejde. Dívala jsem se na nějaké půdopokryvné, to by se mi asi líbilo nejvíc, otázkou je ale taky, kde a za kolik je potom sehnat. A znalci prominou, ale spíš to asi nakonec bude z nabídky Bauhausu za stovku než z místního zahradnictví, kde mají nádherné kontejnerované Austinky za 600. To je na pokusy přece jenom trochu dost.

Děkuji za rady a pokud máte někdo zkušenosti s konkrétní růží, děkuji za další informace. Pěkný zasněžený den.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 111.26 (?), 31.3.2015 18:01

ono to nejspíš dopadne na ten Bauhaus, nicméně :

- v nádobách by vám mohly prosperovat růže od Pelců. Z jejich nabídky růží na vlastních kořenech.  Je již ale dost pokročilá doba na objednávku (přebráno).

- z Bau - doporučuju vybrat růži s drobnějšími květy.  Je možné (pokud byste chtěla) si do Bau zajít, opsat název růže, která se vám líbí, a pak následně vyhledat jak vypadá na růžařské bibli helpmefind.

V současné době je závoz Kordes (častější) a Tantau (cca 200,- Kč). Jaké přesně růže v nabídce jsou nevím, nekupuji je (nemají mi co nabídnout, páč ty, které jsem chtěla, pěstuji či jsem nakoupila jako prostokořenné.

Kromě výše uvedených -  v nádobě by vám mohl dlouhou dobu dělat radost kultivar Leonardo da Vinci (růžová, nevoní, dlouhá výdrž květů, 2x kvetení za sezonu, bajvoko metrová)

či Lavender Ice (Tantau), drobná, cca 40 cm, modrá, nevoní, kvete 2x za sezonu (k mání myslím v Hornb.)

- obě zdravé, s plným větším květem.

- ad popínavka - není mi zřejmé, zda též do nádoby. Fa Tantau "dělá" bezpodnožové popínavé růže (miniclimber) série Scarlet, které jsou přímo do nádob určené. Nemám s žádnou ale zkušenost, navím ani, zda k mání v ČR (řetězce) budou/jsou. 

Jen pro zpřesnění. Zrovna nedávno jsme s kamarádkou nad pěstováním růží v nádobách polemizovaly. Mně se to zdá příliš pracné, nekloním se k tomu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika