růže na kmínku



Stránky: 1,  2,  3   
janislava - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 29.75 (?) 
28.4.2008 11:29, zobrazeno: 46710x

Dobrý den,

objevila jsem nedávno v Obi bílou růži na kmínku, moc se mi zalíbila ale nevím jestli ji zvládnu pěstovat, všichni mě straší že jsou růže hrozně náročné a náladové. Máte někdo zkušenosti s takovýmto pěstováním? Určitě bych ji nedávala nikam na záhon, ale měla bych ji ve velkém květináči. Stačilo by to? a jak je to se sluncem a zálivkou a stříháním?

Děkuji moc

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 28.4.2008 19:52

Dobrý den Jano,

nebojte se, určitě jí zvládnete pěstovat. V nádobě s ní zacházejte jako s jinou terasovou rostlinou.  Zalévejte když je třeba, přihnojujte hnojivem pro kvetoucí rostliny, nejlépe tekutým - rostlina ho nejrychleji přijme. Hnojení ale ukončete koncem července a pak už jí dejte jenom draselné hnojivo  (ideálně síran draselný), to proto, aby vyzrály výhony a dobře přezimovaly.

Náladová růže??? Jako lidi.... Většinou lidé nazývají růži náladovou, když nekvete tak, jak si oni představovali. Nevěřte, když někdo tvrdí, že ".. tato růže Vám nepřetržitě bohatě pokvete..". Každá stálekvetoucí růže po prvním bohatém červnovém kvetení prochází obdobím, kdy se připravuje na další. V tom jí musíte dopřát čas. V tomto meziobdobí pak podle odrůdy kvete o něco méně, nebo málo nebo vůbec. Druhé, někdy i třetí bohaté kvetení Vám to vynahradí. Násadu nových poupat urychlíte tím, že odkvetlé květy sestřihnete pod květem nad prvním "pravým listem". Odtud vyrazí nový květný výhon. Žádné zaštipování nových výhonů.

Jako všechny růže ocení sluníčko, ale ne sluneční úpal před jižní stěnou (to se ostatně moc nelíbí skoro žádné rostlině). Péče není nijak zvlášť náročná - občasný zásah proti škůdcům a chorobám. Tou "achillovou patou" u všech růží jsou houbové choroby, hlavně černá skvrnitost a padlí. Náchylnost se liší podle odrůdy - takže některé jsou odolnější, jiné náchylnější. Přijde-li ale vlhké léto, kdy se střídají slunečné a deštivé dny za sebou, daří se houbám nejen v lese, ale i na růžích. Proto bych doporučila preventivní opakovaný postřik proti černé skvrnitosti (Dithane, Syllit a existují i další - poraďte se, co prodávají ve vašem obchodě).   

Náročnější je jenom zimování - v každém připadě se musí ochránit před silným mrazem. Jedna možnost je kmínek a korunku zabalit (do juty, netkané textilie - nikdy ne do igelitu, obal musí být prodyšný), vnitřek korunky vycpat chvojím a nádobu zapustit do země. Má to ale háček, keramická nádoba často mrazem praskne, tomu zabráníte, když zabalenou růži vyjmete opatrně z nádoby a zapustíte pouze bal.

Mnohem jednodušší a spolehlivější je růži místo výše uvedeného balení vyndat z nádoby a založit na ležato do rýhy v záhonu a celý kmínek a místo očkování zasypat zeminou a nechat koukat ven jen vršek korunky. Pro představu je to takový mírně šikmý "hrobeček". Pokud Vaše růže nemá vysoký kmínek, doporučuji tento způsob - zmiňované růže z OBI mívají nižší kmínek. I chladná zimní zahrada může posloužit jako zimoviště. Nezimujte předčasně, slabé podzimní mrazíky růžím nevadí, stačí na konci října či v průběhu listopadu. Růže by měly prožít první podzimní mrazy ještě odkryté. Na jaře koncem března (zhruba v období kdy začne kvést forsythie) růžičku vyprostíte ze zimního zábalu. Pokud byla vyndaná z květináče, tak jí tam zase vrátíte. Snažte se nepoškodit kořenový bal.

Je toho trochu víc, ale dotaz měl široký záběr...           Lili

P.S. Vůbec se nebojte jí dát i na záhon, pokud máte chuť - pak se ta péče změní pouze v tom, že jí budete jen balit na místě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
janislava - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 29.75 (?), 2.5.2008 11:47

Ó Lili,

děkuji moc za všechny rady. Tento dotaz jsem psala v pondělí a ve čtvrtek jsem dostala na narozeniny hned 2 růže na kmínku, jedna je dost vysoká a košatější, druhá menší a taková zaoblená. Určitě je nechám v květináči abych je mohla přemisťovat různě po zahradě. Mám ještě dotaz ohledně zastřihování. Na papírku u té větší růže bylo napsano, že před zazimováním ji mám ostříhat na 10cm dlouhé stonky. Je tohle opravdu nutné? vyroste zase behěm dalšího období?

Díky moc a hodně zdaru na zahrádce

Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
janislava - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 29.75 (?), 2.5.2008 16:46

Ještě jedna otázka. Koupila jsem si Baycor 25WP, mám jen aplikovat preventivně nebo až se objeví problémy?

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 6.5.2008 1:21

Paní Jano, blahopřeji k narozeninám.

Přeji Vám, aby se novým růžičkám dařilo a doporučuji, nečekejte a preventivně postříkejte. Preventivní postřik je lepší, než čekat, až se objeví první příznaky. Když choroba propukne, už se s ní špatně bojuje.

Ad sestřihování na podzim: Aby se dala dobře zabalit tak trochu sestřihnout ano, ale v žádném případě ne tak krutě. Spíš bych kladla důraz na odlistění před zabalením korunky. Podzimní střih je pouze kvůli snazší manipulaci, teprve na jaře provedete střih definitivní. 

Na jaře odstraníte přednostně suché a viditelně namrzlé a nemocné větvičky, poté vystříháte neperspektivní extrémně tenoučké větvičky, které zahušťují korunku. Zatvarujete korunku tím, že zdravé výhony zakrátíte. "Řežte spíš s citem než s centimetrem", i na jaře je 10 cm relativně hluboký řez, který nemusí být striktně dodržen. Mnohem důležitější je, že se stříhá cca 1cm mírně šikmo nad očkem, které vždy musí směřovat ven z korunky. Tím se vytvoří pravidelný obrost.  V průběhu letošní sezony poznáte, jak růže poroste, jak dlouhé budou výhony - sama Vám tak ukáže, jak moc jí bude třeba řezat, aby byla košatá, ale nevylamovala se. To, jak je ořezaná teď, není až tak směrodatné, růže jsou řezány s ohledem na snazší expedici. Ale nebojte se, ať už jí příští rok na jaře ořežete jakkoli, opět obroste.

Rada k řezu je všeobecná, protože nevím, co je na stromečkách za odrůdu. Existují například tzv. smuteční růže, které jsou efektní dlouhými převisavými výhony a ty se řežou trochu jinak. Možná by bylo zajímavé, kdybyste napsala jakou odrůdu máte (tedy pokud to bylo na jmenovce), nebo alespoň je-li mnohokvětá nebo velkokvětá.           Lili  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 29.75 (?), 6.5.2008 10:02

Děkuji za přání.

Bohužel na visačce je napsané pouze ROSA, a jednoduchý popis co s ní a kam s ní. Včera jsem je přesadila do velkých květináčů a dala preventivní postřik. Ještě bych se chtěla zeptat čím bych mohla osádit nyná ty květináče, ve kterých mám růže, aby to vypadalo hezčí a bohaté. Které květiny se hodí k růžím aniž by se neomezovaly navzájem? Chtěla bych nějaké převislé.

Ještě k tomu druhu, jedna růže je taková drobounká a má již nasazeno hodně květů a je hodně hustá a ta druhá větší je méně hustá a zatím nasazeno jen pár květů. Ještě se podívám znovu na ty visačky a jestli si vzpomenu tak možná vyfotím.

Děkuji moc za Vaše příspěvky Lili, všechny si je schovávám a učím "nazpaměť".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Lili - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (337) - 205.168 (?), 6.5.2008 14:30

Dobré odpoledne,

obzvláště k růžovým a koneckonců skoro ke všem barvám růží se hodí jako doplněk modrá a bílá. Nejlépe drobné něžné kvítečky, které dávají květům královny květin vyniknout. Do nádoby bych nedávala trvalky, spíše letničky, které se dají každý rok obnovit. Trvalka by vytvořila mohutný kořenový systém a konkurovala by růži v boji o vodu a živiny. Výhodou letniček je, že je na podzim jednoduše ustřihnete u země než růži zazimujete.    Zkuste bacopu, a určitě lobelku, nebo třeba stříbrný plectranthus a vzpřímený nestařec v kombinaci k té vyšší růži. Možná i hezký modrý nebo bílý "million bells" by vytvořil souvislý obrost na květináči. V podstatě jsou to samé balkonovky, tak zkuste zapátrat mezi nimi. Není-li Vaše růže žlutá, vyhněte se žluté barvě podsadby.           Lili       

P.S. Až růže rozkvetou, určitě se pochlubte fotkou.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
janislava - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 29.75 (?), 15.5.2008 14:57

dobrý den, tak jsem koupila ty lobelky ale asi jsem prohloupila, koupila jsem rostlinku za 15kč a asi se mi to vymstilo, myslela jsem že se zvednou a trochu se probudí ale zatím nic, dám jim ještě týden a asi zajdu koupit nové, větší, bohatší, dražší. teď už vím že na tom nemám šetřit. jinak menší růže už trochu rozkvetla, takže až rozkvete více květů tak určitě vyfotím.

Mějte se

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 239.7 (?), 19.3.2016 9:42

Dobrý den,

mám dotaz k zazimování. Je ještě nějaký způsob jak květinu zazimovat? Jestli si jí pořídím, budu ji mít na balkoně, zahradu nemám. Může se třeba dát přez zimu do bytu?

Děkuji za rady!

Martina P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 170.1 (?), 20.3.2016 15:59

já teda kmínkovou růži v květníku nemám.ale co jsem kde vyčetla, tak se balí květník do bulinkové folie a staví na polystyrenovou desku.  

 do bytu asi ne -  a už vůbec ne do vytápěných prostor. snad do chladu, ale aby měla světlo. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika