Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Paní Jano, blahopřeji k narozeninám.

Přeji Vám, aby se novým růžičkám dařilo a doporučuji, nečekejte a preventivně postříkejte. Preventivní postřik je lepší, než čekat, až se objeví první příznaky. Když choroba propukne, už se s ní špatně bojuje.

Ad sestřihování na podzim: Aby se dala dobře zabalit tak trochu sestřihnout ano, ale v žádném případě ne tak krutě. Spíš bych kladla důraz na odlistění před zabalením korunky. Podzimní střih je pouze kvůli snazší manipulaci, teprve na jaře provedete střih definitivní. 

Na jaře odstraníte přednostně suché a viditelně namrzlé a nemocné větvičky, poté vystříháte neperspektivní extrémně tenoučké větvičky, které zahušťují korunku. Zatvarujete korunku tím, že zdravé výhony zakrátíte. "Řežte spíš s citem než s centimetrem", i na jaře je 10 cm relativně hluboký řez, který nemusí být striktně dodržen. Mnohem důležitější je, že se stříhá cca 1cm mírně šikmo nad očkem, které vždy musí směřovat ven z korunky. Tím se vytvoří pravidelný obrost.  V průběhu letošní sezony poznáte, jak růže poroste, jak dlouhé budou výhony - sama Vám tak ukáže, jak moc jí bude třeba řezat, aby byla košatá, ale nevylamovala se. To, jak je ořezaná teď, není až tak směrodatné, růže jsou řezány s ohledem na snazší expedici. Ale nebojte se, ať už jí příští rok na jaře ořežete jakkoli, opět obroste.

Rada k řezu je všeobecná, protože nevím, co je na stromečkách za odrůdu. Existují například tzv. smuteční růže, které jsou efektní dlouhými převisavými výhony a ty se řežou trochu jinak. Možná by bylo zajímavé, kdybyste napsala jakou odrůdu máte (tedy pokud to bylo na jmenovce), nebo alespoň je-li mnohokvětá nebo velkokvětá.           Lili  

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika