Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den Jano,

nebojte se, určitě jí zvládnete pěstovat. V nádobě s ní zacházejte jako s jinou terasovou rostlinou.  Zalévejte když je třeba, přihnojujte hnojivem pro kvetoucí rostliny, nejlépe tekutým - rostlina ho nejrychleji přijme. Hnojení ale ukončete koncem července a pak už jí dejte jenom draselné hnojivo  (ideálně síran draselný), to proto, aby vyzrály výhony a dobře přezimovaly.

Náladová růže??? Jako lidi.... Většinou lidé nazývají růži náladovou, když nekvete tak, jak si oni představovali. Nevěřte, když někdo tvrdí, že ".. tato růže Vám nepřetržitě bohatě pokvete..". Každá stálekvetoucí růže po prvním bohatém červnovém kvetení prochází obdobím, kdy se připravuje na další. V tom jí musíte dopřát čas. V tomto meziobdobí pak podle odrůdy kvete o něco méně, nebo málo nebo vůbec. Druhé, někdy i třetí bohaté kvetení Vám to vynahradí. Násadu nových poupat urychlíte tím, že odkvetlé květy sestřihnete pod květem nad prvním "pravým listem". Odtud vyrazí nový květný výhon. Žádné zaštipování nových výhonů.

Jako všechny růže ocení sluníčko, ale ne sluneční úpal před jižní stěnou (to se ostatně moc nelíbí skoro žádné rostlině). Péče není nijak zvlášť náročná - občasný zásah proti škůdcům a chorobám. Tou "achillovou patou" u všech růží jsou houbové choroby, hlavně černá skvrnitost a padlí. Náchylnost se liší podle odrůdy - takže některé jsou odolnější, jiné náchylnější. Přijde-li ale vlhké léto, kdy se střídají slunečné a deštivé dny za sebou, daří se houbám nejen v lese, ale i na růžích. Proto bych doporučila preventivní opakovaný postřik proti černé skvrnitosti (Dithane, Syllit a existují i další - poraďte se, co prodávají ve vašem obchodě).   

Náročnější je jenom zimování - v každém připadě se musí ochránit před silným mrazem. Jedna možnost je kmínek a korunku zabalit (do juty, netkané textilie - nikdy ne do igelitu, obal musí být prodyšný), vnitřek korunky vycpat chvojím a nádobu zapustit do země. Má to ale háček, keramická nádoba často mrazem praskne, tomu zabráníte, když zabalenou růži vyjmete opatrně z nádoby a zapustíte pouze bal.

Mnohem jednodušší a spolehlivější je růži místo výše uvedeného balení vyndat z nádoby a založit na ležato do rýhy v záhonu a celý kmínek a místo očkování zasypat zeminou a nechat koukat ven jen vršek korunky. Pro představu je to takový mírně šikmý "hrobeček". Pokud Vaše růže nemá vysoký kmínek, doporučuji tento způsob - zmiňované růže z OBI mívají nižší kmínek. I chladná zimní zahrada může posloužit jako zimoviště. Nezimujte předčasně, slabé podzimní mrazíky růžím nevadí, stačí na konci října či v průběhu listopadu. Růže by měly prožít první podzimní mrazy ještě odkryté. Na jaře koncem března (zhruba v období kdy začne kvést forsythie) růžičku vyprostíte ze zimního zábalu. Pokud byla vyndaná z květináče, tak jí tam zase vrátíte. Snažte se nepoškodit kořenový bal.

Je toho trochu víc, ale dotaz měl široký záběr...           Lili

P.S. Vůbec se nebojte jí dát i na záhon, pokud máte chuť - pak se ta péče změní pouze v tom, že jí budete jen balit na místě.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika