Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den, podobný dotaz jsem odpovídala na vláknu "rozmnožování ruží" dne 13.3. 2008 podívejte se i tam.

Konkrétně k Vašemu dotazu:

  1. Není v tom zásadní problém, můžete použít jakoukoli planou růži, která tvoří dlouhé rovné pruty. Začátkem dvacátého století se to nedělalo jinak, než, že se očkovalo na odkopky a pruty mladých semenáčů planých růží získaných z volné přírody.  (Dokonce pro zajímavost se tím tehdy na podzim živili sezónní zahradní pomocníci, kteří vykopávali po kraji vhodné mladé šípkové pruty pro školkaře. Známý růžař J. Funda z Velimi je po tisících vyvážel do Německa. Dodnes používaný "Červený Pávův šípek" není nic jiného, než F. Pávem z Lysé nad Labem objevený semenáč.)
  2. Ostny: bezostná podnož R. multiflora není na stromek dost pevná, je spíše poléhavá. "Červený Pávův šípek" druhým rokem sám ztrácí ostny, také proto se na něj očkují stromkové růže. U ostnatých podnoží trny opatrně odloupnete, už nedorostou. Dělejte to až na vyzrálém dřevě, mladý letorost je měkký a mohl by se poškodit. Odlupujte raději v době vegetace a za sucha, aby se ranky nestaly vstupní branou infekce.
  3. Dva silné výhony? Pokud by šly oddělit s trochou kořenů, budete mít podnože dvě. Pokud nepůjdou oddělit, jeden bez milosti zlikvidujte až v kořenové části. Zbylý prut nezastřihujte, zbytečně by jste ho podpořil v obrážení. Ostraňujte vylamováním probuzená očka na kmeni (čím menší, tím menší jizva na kmínku). Jen na vrcholu nechte malý obrost zelených větviček.  U kupovaných, i když mají starší kmínek, se také občas nějaké to očko na kmeni probudí - tak včas odstanit.

 Píšete o silném průměru výhonů, u někoho z návštěvníků by to mohlo vzbudit mylnou představu, že lze očkovat na staré silné výhony. Tímto připomínám těm, kteří se chystají očkovat poprvé, že při očkování se musí kůra lehce odlupovat, nemůže být tedy stará a zdřevnatělá. Očkuje se tedy na dvouleté, maximálně tříleté pruty.

Snad jsem na nic nezapomněla..  Přeji hodně úspěchu    Lili

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika