Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI



host - 154.254 (?)
1.10.2019 22:41

Dobrý deň, ma niekto skúsenosť aj s odrodou Dikson? Aká je chuť a odolnosť?

Ďakujem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
            
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 16.1.2020 22:08

Pokud se někdo chce něčeho "dogúglit" o podobných odrůdách, je to velmi snadné, ale chce to vědět kde a umět azbuku.

Jinými slovy, pan Jonáš překládá (že by omylem?) špatně. Odrůda má zrát v Primorsku po 10. září (nikoliv koncem srpna) neboli je středního nebo středněpozdního zrání. V dalších příspěvcích jsou ovšem vyslovovány pochybnosti o tom, která verze je vlastně pravý Arseněvskij, protože mnohým pěstitelům vyrostlo něco zcela odlišného. Kdo ví, co jste vlastně koupil.

Pokud se týká odrůdy Odyseja, bude to zřejmě stará odrůda Odysej Kapelušného s níže uvedeným popisem. Jak je u Kapelušného obvyklé, skutečně vlastnosti budou nejspíše odlišné, alespoň odezvy z východu hovoří o tom, že odrůda rozhodně není velmi raná. Pokud se nemýlím ohledně totožnosti odrůdy, pak jsou zavádějící i informace z Winnice Eden, protože původ odrůdy není Ukrajina, ale Rusko, konkrétně Rostov na Donu. Může to být nepodstatný detail, ale nesvědčí to o správném přístupu k zákazníkům.

Považuji za docela riskantní kupovat sazenice ze zdrojů, kde nejsou k dispozici potřebné (natož věrohodné) informace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MartinNZ - (14) - 147.78 (?), 16.1.2020 23:14

Ďakujem, azbuku bohužiaľ neovládam, ale za pomoci prekladača som trochu múdrejší.

PL je oficiálny predajca a v Kolíne ponúkajú aj možnosť návštevy, tak snáď dávajú pozor :)

Ako som tu čítal na fórach, k zámenám prichádza aj pri renomovaných ovocných škôlkach.

Ak máte typ na spoľahlivý zdroj, poprosím do správy.

Ďakujem

M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.98 (?), 1.10.2019 20:22

FARAON
(E. G. Pavlovskij: Podarok Zaporožju x Strašenskij)
Strapce stredne huste, fialove, Bobule okruhle, velmi velké (10-15 g). Chuť je harmonická.
Len prva uroda na slabsom koreni. Odkvitla dobra, nasada dobra. Bohuzial velmi silne praskanie este nezrelych bobul, potom dalej praskaju aj po dozreti - to je dovod na vyradenie.
Chut zatial nijak vynimocna, mesito stavnate bobule, NIE chrumkave.
Nevyzera to s nou u mna perspektivne.
Praska vam tiez silne?

faraon
faraon
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 154.254 (?), 1.10.2019 22:41

Dobrý deň, ma niekto skúsenosť aj s odrodou Dikson? Aká je chuť a odolnosť?

Ďakujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 2.10.2019 7:26

Dikson

Měl jsem odrůdu Dikson několik let. Ohledně odolnosti k chorobám nemohu nic sdělit, protože zrovna v těch letech byla situace s chorobami přiznivá a letos se již u mne nevyskytuje.

Bobule jsou velké, žlutorůžové barvy a hodně oválného tvaru. Rovněž hrozny velké. Zrání středně rané.

Co mne přimělo se této odrůdy zbavit, byla konzistence dužniny. Byla dosti tuhá, málo šťavnatá. Nemám rád hrozny, které musím konzumovat za použití zubů. Pak jsem ani nijak nevychutnával chuťové vlastnosti, jen si pamatuji přiměřenou sladkost. Tento problém ale může být způsoben místem, jinde se odrůda může chovat jinak. Kromě toho někdo může právě takové tuhé bobule preferovat, jistě je to výhodné třeba pro přepravu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.98 (?), 1.10.2019 22:53

Ten Faraon mi praska napriek tomu, ze okolo korena mam pas asi 70cm agrotextiliu - udrzuje vlhkost. A podu mam hlinito/ilovitu - ta sama drzi dlhsie vlhkost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 2.10.2019 7:59

Faraon

Také mám odrůdu Faraon, čtyřletý keř. Letos díky květnovému mrazu úroda žádná, takže zkušenosti z mokrého léta nemám. Ale vloni měl Faraon nádhernou úrodu, několik asi třičtvrtěkilových hroznů, bobule tmavomodré vyrovnané, něco přes 10 g. Chuť příjemná harmonická, zraje středně raně. Vloni nepraskal, ale nebyla ani žádná voda.

Ještě ohledně praskání bobulí. Díval jsem se na východní weby, tamní renomovaní pěstitelé zdůrazňují odolnost Faraona proti chorobám a dva z nich dokonce výslovně uvádějí, že ani po silných deštích bobule nepraskly, že dlouho drží na keři.

Takže se ve Vašem případě může jednat např. o záměnu odrůdy - jste si jist pravostí? Nebo je to otázka místa. Agrotextilie jistě může pomoci, druh půdy rovněž, ale pokud je mnohotýdenní sucho, tak to samo o sobě vlhkost půdy neudrží. Takže doporučuji zkusit za sucha občas zalít, třeba to pomůže. Jinak praskání bobulí u některých odrůd vyřeší čas, kořeny starších keřů se zřejmě dostanou více do hloubky, odtud berou vláhu i za sucha a případný déšť pak pro rostliny neznamená takový šok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 2.10.2019 9:23

Kreščenskij

Odrůda Kreščenskij nemá úplně jasný původ. Je údajně z dílny již před více lety zemřelého šlechtitele Krajnova (mj. Preobraženie). Po jeho smrti dědicové našli více zajímavých odrůd, které ještě nebyly "dány do oběhu." Jenou takových odrůd je údajně Kreščenskij. Proto nejsou známy ani rodičovské odrůdy. Na druhou stranu svými vlastnosti si tato odrůda (i bez marketingu šlechtitele) dobyla své místo u některých renomovaných distributorů.

U mne je tříletý keř. Roste docela bujně, asi bude utlačovat své sousedy. Zvažuji, že mu v budoucnosti nechám více prostoru (samozřejmě likvidací méně kvalitního souseda). Zraje středně, podle mého názoru lehce po Talismanu, tedy vyžaduje spíše lepší polohy. Chorobami zatím netrpí. Jeden řízek Kreščenského jsem na jaře 2017 jen tak zbůhdarma zapíchnul do země s dalšími zbylými. Letos je z toho docela prales, v sousedství jsou další keře révy (mj. Arni) a stromy, tedy se tam drží vlhko. Více odrůd z těchto zapíchnutých řízků vydalo květenství, ale pouze Kreščenskij úrodu i v těchto podmínkách dotáhl do úspěšného závěru, i když se hrozen válel na zemi. Slušný menší hrozen, velikost bobulí přes 10 g. To svědčí o odlnosti odrůdy.

Nyní to nejdůležitější - plodové vlastnosti. Hrozny mají být až dvoukilové, to u mne zatím ještě nejsou. Ale i tak vypadají hezky (viz snímek). Bobule červenofialové barvy mají mít hmotnost až 25 g. U mne letos zatím nejvýše 15 g (druhý snímek), ale i to je velmi slušné. Ostatně bobule nad 20 g vypadají jistě krásně, jsou pýchou pěstitele a vhodné na výstavy, pro praktickou konzumaci jsou však poněkud moc velké.

Chuť je harmonická, velmi příjemná, rozhodně ne jednotvárná, má i kyselinky. Nepozoroval jsem poškození hmyzem.

Zatím jsem s touto odrůdou velmi spokojen, ještě ji je třeba vyzkoušet, jak dlouho vydrží na keři, případně zda se dá skladovat. Velmi nadějná odrůda.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 210.12 (?), 2.10.2019 19:43

Tiež mi príde, že jesť bobule nad 20 g už nie je ten pravý hroznový pôžitok. Nejako mám zafixované, že bobuľa musí vliezť do úst na jeden šup a nie odkusovať ju ako jablko. Nie každý má hubu jak Mick Jagger, no a deti s tým už majú trochu problém. Šťava tečie po prstoch...

Samozrejme je to pýchou šľachtiteľov a aj oči jedia. Keď týmto smerom ide šľachtenie, asi je na rýnkoch na východe dopyt po takomto hrozne. Radovan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 63.95 (?), 2.10.2019 20:32

Kdyby se páni šlechtitelé zaměřili spíš na odolnost proti chorobám, udělali by myslím lépe. Mě osobně je úplně jedno, jestli má bobule 10 nebo 15 nebo 20g, o tom to není, ale o chuti a odolnosti. Komu z nás by se nelíbilo mít doma odrůdy, které netrápí plísně ani padlí? Kdo by za tuto odolnost vyměnil velikost bobulí? Myslím, že skoro všichni...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika