Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI



host - 101.14 (?)
26.9.2019 21:53

Odrůdu Slava Ukrajině má v nabídce bred ik (revavinnna.cz).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?), 15.11.2019 21:11

Na Mevika: Můžu se zeptat, v jakých podmínkách révu pěstujete? Uvažuji pořídit Skazku do 300 mnm, mohla by zde dozrát? A můžete ji chuťově přirovnat k jiným běžnějším odrůdám?  Děkuji, Bohouš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 15.11.2019 22:46

Podmínky mám různé, jednotlivé části vinohradu jsou až stovky metrů od sebe. Konkrétně Skazka je v asi 270 m.n.m., víceméně na rovině, od západu zcela nechráněná před větrem (což je z hlediska chorob jen dobře). Jen na nadmořské výšce to ovšem nezáleží, třeba 400 m.n.m. na Vysočině bude něco hodně jiného než tatáž výška na Plzeňsku.

Nicméně pokud nemáte Vašich 300 m.n.m. v hodně nepříznivé oblasti, Skazka by tam dozrát měla. Nejlepší je srovnání s jinými odrůdami, Skazka zraje zhruba na úrovni Talismanu nebo těsně po něm (do týdne). To tvrdí východní zdroje a já jim zatím dávám za pravdu.

Je třeba ovšem mít na paměti, že mám teprve tříletý keř a tomu odpovídající zkušenosti. Vloni měl asi 3 menší střapce a letos první pořádnější úrodu, kterou jsem ovšem prakticky celou nechal na sklizeň na konci října a poté dal na půdu.

Z výše uvedeného plynou i mé zkušenosti s chutí. Vloni zaplodilo vše, co mohlo, takže pár střapečků Skazky si z hlediska chuti moc nepamatuji. V paměti zůstala hlavně unikátní velikost bobulí v kombinaci s bezsemenností. Letos jsem při vědomí možnosti uskladnění zatím degustoval několik bobulí, naposledy někdy před měsícem (při sklizni nebyl čas). Do úrody se hodlám pustit až později. Tedy zatímní dojem je příjemná harmonie, nic výjimečného si nepamatuji. Pokud bych to přirovnal k jabloním, bude to zřejmě něco mezi Idaredem a Admirálem. Na silnější názor si ještě chvilku počkám

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 24.157 (?), 26.9.2019 23:58

Tak teraz napíšem niečo aj ja. Mevik tu popísal svoj pohľad, ja ho trošku doplním. V prvom rade sa chcem ospravedlniť za preklepy v minulom príspevku, keď som si ich všimol už sa nedali opravovať.Mám dva vinohrady. Starší, v ktorom je tam 140 odrôd. V medziradí mám agro textíliu, ktorá mi udržuje stálu vlhkosť. Hrozno mi potom ani pri väčších zrážkach nepraská. Pôda sa mi lepšie prehrieva. Predtým mi veľa času zaberalo kosenie, alebo ak som nemal medzirady zatrávnené, obrábanie pôdy. Teraz v radoch prejdem iba plečkou, čo je minimum času. Kry mám vzdušné a otvorený priestor, kde prefukuje. Toto považujem za 50% úspechu zdravotného stavu rastlín.V novšom (4-ročnom vinohrade),  z viac násobne väčším počtom rastlín orientovaným s miernym sklonom na juh, kde je ešte lepšie prúdenie vzduchu. Tu mám medzirady zatrávnené. V tomto roku som začal používať v radoch agro textíliu (zatiaľ v dvoch radoch) 40 cm širokú. Pri kosení je 40 cm málo, budem používať 60-80 cm širokú. Takto ušetrím čas (najviac času ma stálo kosenie okolo rastlín). Čo sa týka ošetrenia rastlín:1- jesenný postrek sulkou (od tohto roka začínam)2- jarný postrek sulkou3- postrek pred kvetom4- postrek po kvete5- ak je mimoriadny tlak chorôb, ešte jeden postrek. Ako výživu, vyzrievanie letorastov (ALGA 600, DRAFOS, CUKROVITAL) postrekom na list. To je všetko. Používam prostriedky, ktoré v danom roku dokážem zohnať. Nepoužívam bio, (mam známeho, ktorý používa iba bio a má všetko zdravé) musel by som striekať každé dva týždne a na to nemám čas. Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.108 (?), 27.9.2019 9:12

To je dobre, ze to mate zdrave s tymito postrekmi. 
Ano vzdusne kry maju velmi velku rolu v odolnosti chorobam - to vidim aj u seba.
Aku agro foliu to pouzivate? Ja pouzivam mulcovaciu netkanu 50g/m2, ta vasa vyzera hrubsie.
Nemate potom problemy s krtmy? Mne sa zda, ze ta folia ich pritahuje.

Toto je problem u mna mozno prave preto, ze mam foliu sirky cca 80cm celkom pri kmeni a prave okolo kmena a korenov sa tie krty koncentruju. Teda ja nemam riadky vinica, ale jeden pas pri plote a vedla je trava. ... tie krty (mozno i ine "hrabose") mi sposobuje problemy s rastom a vyzivou vinica.
Vy ked mate foliu len v medziradi, tak to asi drzi krtov dalej od korenov vinica.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 24.157 (?), 24.10.2019 23:44

Ja používam textíliu 90g/m2. Probmémy s krtkami nemám. Na šťastie na miestach kde pestujem vinič sa nenachádzajú. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 221.28 (?), 26.9.2019 19:30

Dobrý den,

poradil by mi někdo zda je možné sazenice odrůdy Slava Ukraine někde sehnat.

Předem děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 101.14 (?), 26.9.2019 21:53

Odrůdu Slava Ukrajině má v nabídce bred ik (revavinnna.cz).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.108 (?), 24.9.2019 8:02

Mate niekto skusenost s odrodou Bielosnezka od Kalugina (Lora x K-81)?
Zaujimava velmi skora odroda s muskatovou chutou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 219.162 (?), 24.9.2019 13:23

Mám Bělosněžku na tříletém keři. Vloni slušně zaplodila, fotky této odrůdy jsem ale neudělal. Měla žluté bobule muškátové chuti. Deklarované velikosti bobulí nedosáhla, nevážil jsem, ale od oka to 10 g nebylo. Ovšem to byl první rok plodnosti. Rovněž velmi rané zrání se nepotvrdilo, bylo sotva rané. To bych také mohl omluvit první plodností, ale na východních webech jsem četl stejné stížnosti.

Lets při květnových mrazech všechny výhony zmrzly a na zásobních výhonech se květenství neobjevila.

Dosti trpí plísní. To je všechno, co zatím vím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 24.9.2019 22:07

JOY SEEDLESS

Domnívám se, že současná odrůda stolní vinné révy by měla mít bobule hmotnosti nejméně kolem 10 gramů, tedy přibližně "obchodní" velikost. Samozřejmě existují výjimky odůvodňující menší velikost bobulí. K racionálním důvodům patří např. bezsemennost, výjimečná chuť, výjimečná odolnost proti chorobám (mrazu), skladovatelnost. K méně racionálním důvodům patří třeba sentiment, z tohoto důvodu pěstuji jeden keř staré odrůdy Sieger.

Odrůda Joy patří k oněm drobnoplodým odrůdám, které je podle mne racionální pěstovat. Byla vyšlechtěna na univerzitě v Arkansasu, odkud pochází i známý Jupiter. Univerzita ji začala šířit v roce 2012 a pojmenovala ji "Joy", tedy "radost", údajně podle toho, že její konzumace je velká radost. Deklarována je modrá barva, bezsemennost (resp. drobné rudimenty), tenká slupka bobulí, velikost bobulí kolem 3 g a hroznů do 300 g. Ačkoliv je v genech odrůdy Joy hodně labrusky, v chuti prý vůbec cítit není, ta má být ovocná, výborná. Zrání je deklarováno raně střední, praskání bobulí za dešťů jen výjimečné, vyšší odolnost proti chorobám, růst velmi silný.

U mne zatím dvouletý keř, který vydal jeden malý hrozínek (cca 100 g) drobných bobulí (největší 3 g). Vše je vidět na snímcích. Velikost hroznů a bobulí tedy bude odpovídat. Růst je opravdu velmi silný, proti Jupiteru učiněné monstrum. Bezsemennost je také. No a chuť? Opravdu výjimečná, těžko popsatelná, prostě radost jíst. Labruska žádná. Škoda, že toho bylo letos tak málo. Jeden pěstitel na Ukrajině tam dokonce cítil ananas. Stejný pěstitel měl na tříletém keři údajně úrodu 12 kg.

Pokud se v roce 2020 nestane nic negativního, zkusím Joy pořádně zatížit, několik kilo radosti by z toho mohlo být.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika