Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI



roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.108 (?)
19.9.2019 19:05

@Mevik: prosim mozte pridat fotku - detail listov Furora?
Moj azda "Furor" ma nezvycajne vyrazne vykrojene listy, rad by som si overil takto ci je to naozaj Furor.
 

furor listy
furor listy
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
         
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.108 (?), 19.9.2019 19:05

@Mevik: prosim mozte pridat fotku - detail listov Furora?
Moj azda "Furor" ma nezvycajne vyrazne vykrojene listy, rad by som si overil takto ci je to naozaj Furor.
 

furor listy
furor listy
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.107 (?), 22.11.2019 20:29

Furor na youtube vyzera skvele. Velmi velke bobule, strapce, spominaju dobru chut, odolost chorobam i praskaniu.
Tvar listov sa podoba na moje. Tak dufam, ze odroda je prava a ked mi zosilnie bude tiez skvely.
Moja velmi slaba sadenica prve 2-3 roky uporne bojovala o prezitie, tento rok sa konecne pekne rozbehla.
Vyzera byt urodna, s dobrym opelenim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
roni - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (255) - 253.108 (?), 4.9.2019 21:08

VOSTORG-Galachad, Talizman-Svetlana:
Vostorg je stara znama rokmi preverena odroda v kazdorocnej zaplave novych hlavne velkoplodych odrod. Nesmieme nan zabudat podobne ako na Talizman.
Toto je druhy rok co mi plodi. Vlani len jeden koren, a bobule boli dost meke, to mi prekazalo, cakal som chrumkave.
Tento rok prvy krat zaplodili dalsie 2 korene a bobule su pevne mesite, chrumkave. Vyborna konzistencia i chut. Velkost bobuli do 7-8g mi postacuje to nie je ziaden handicap. Nepraskaju, nekazia sa hmyz nebabre, dlho vydrzia na koreni. Co viac si mozme priat? Supka vobec neprekaza.
Celkom si viem Vostorg predstavit ako moju klucovu odrodu.
Poznam sice odrodu, ktoru by som mohol menovat ako novu vylepsenu generaciu Vostorgu... bol by to Galahad, ktory ma asi vsetky prednosti Vostorgu ale navyse vacsie bobule, strapce a je skorsi. Ma aj lepsiu odolnost chorobam. Vostorgu tu na fore viaceri vycitali slabsiu odolnost mrazu.
 
Talizman- Podobne ku overenym klasikam patri Talizman, tu by som za jeho vylepseneho nastupcu videl Svetlanu. Opat ma vsetky prednosti Talizmanu plus navyse lepsie opelenie bobuli a na forach trvria, ze aj lepsiu odolnost chorobam, tym sa mysli zrejme mucnatka. Takisto ma vyrovnanejsiu velkost bobuli, zreje o 1 tyzden skor, takze je aj do studensich oblasti.
 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 17.252 (?), 6.9.2019 6:23

Magnat

Odrůdu Magnat vyšlechtil opět Kapelušnyj (autor např. Furora nebo Juliana), z nějakého důvodu však není tak populární.  Podle mne celkem nezaslouženě. Zrání je deklarováno na 110 dnů, tedy rané, což odpovídá. Bobule mají být bílorůžové, hmotnosti 10-14 gramů, na snímku je vidět, že nevypadají vůbec špatně, i ta velikost bobulí skoro sedí (pokud ne úplně, může to být mírným přetížením). Chuť má být harmonická, také je a i v letošním roce příjemně sladká.

U mne čtyřletý keř, který dal již druhým okem signální úrodu, v roce 2018 již byly tři pěkné hrozny a letos asi osm zhruba půlkilových. Taková úroda na metrovém prostoru na drátěnce není vůbec špatná, zejména na letošní rok. Chorobami netrpí (ani letos), réví už krásně vyzrává (což je na smínku z konce srpna 2019 vidět).

Celkově na základě mých zkušeností spolehlivá, otužilá a pěstitelsky celkem skromná odrůda se zajímavým vybarvením bobulí a sladkou chutí. Díky tomu ji mají rády zejména děti. Kvůli ranosti zrání se bude hodit i do horších poloh.

Magnat
Magnat
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 17.252 (?), 6.9.2019 6:44

Dubovskij rozovyj

Tato odrůda je v současnosti jedním z největších hitů na východě, možná i úplně největším. Začíná nahrazovat odrůdy typu Preobraženie, ostatně Jubilej Novočerkasska je jedním z jejich rodičů. Autorem odrůdy je Sergej Gusev z Dubovky ve Volgogradské oblasti Ruska.

Podrobný popis odrůdy je k nalezení na webových stránkách Slovplantu, celkem odpovídá, až na velmi ranou dobu zrání. 110 dnů je už rané zrání a skutečně i u mne dozrává asi dva týdny po nejranějších odrůdách. Odrůdy typu Preobraženie výrazně překonává (při podobné době zrání a velikosti bobulí) vybarvením bobulí, tvarem bobulí (často se zakřiveným nosíkem) a výbornou harmonickou chutí.

U mne čtyřletý keř, který byl ovšem po první zimě poškozen hraboši, takže po "boji o holý život" dal teprve vloni malou signální úrodu, která prokázala totožnost odrůdy a výbornou chuť. V letošním roce si odrůda prošla všemi katastrofami (tj. květnový mráz, pak silné deště a nakonec kroupy) a vydala první plnohodnotný hrozen. Díky výše uvedenému hrozen na snímku nevypadá úplně nejlépe (mírný hrášek, poškození kroupami) a jen některé bobule naznačují skutečný potenciál odrůdy.

Pokud se chorob týká, u mne zatím v pořádku, ale to bude zejména tím, že má nejlepší polohu, tedy zcela samostatná řada zajišťuje průvan a sousední keře rovněž v minulosti navštívené hraboši porost ještě nezahustily. Réví už krásně vyzrává. Zdroje z východu upozorňují na citlivost k padlí.

Abych ukázal reálný vzhled odrůdy, přikládám ještě snímek z webu autora.

Dubovskij rozovyj
Dubovskij rozovyj
web autora
web autora
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 9.9.2019 21:59

Bogotjanovskij

Odrůda Bogotjanovskij je již staršího data (tedy má více než 10 let). U mne čtyřletý keř. Již druhý rok dal malé signální hrozny potvrzující pravost odrůdy. V roce 2018 asi osm přibližně půlkilogramových hroznů s nádhernými žlutými bobulemi o hmotnosti asi 15 g. V letošním roce po květnových mrazech je úroda slabší, ale na snímku jsou vidět velké bobule žluté barvy, které jsou hlavní předností odrůdy. Chuť je harmonická, přiměřeně sladká, ovšem jen průměrná, bez nějaké zvláštní příchuti.  Zatím bylo opylení vždy skvělé. Pouze průměrná chuť je zřejmě nejslabší vlastností odrůdy. Možná proto jsem nezaznamenal napadení hmyzem. Roste bujně, vůči chorobám je celkem odolná, ani v letošním roce ji nic nepostihlo. Dozrává asi týden před Talismanem. Celkově u mne jde o velkoplodou reprezentativní odrůdu s relativně nízkou pěstitelskou náročností. Ani v letošním roce úplně nezklamala jako některé jiné.Jen ta chuť kdyby byla lepší, i když s průměrnou chutí hrozna z obchodu může směle soutěžit.

Bogotjanovskij
Bogotjanovskij
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 9.9.2019 22:15

Gajane

Odrůda Gajane (na snímku) je jedním z mála příjemných překvapení letošní sezóny. Tříletý keř, vloni slabá signální úroda, letos čtyři asi půlkilogramové hrozny. Jeden z nich nebyl v sáčku a ačkoliv je bobule modré barvy a réva je již zralá, nebyl vůbec napaden hmyzem. Obávám se, že hmyz nemá v napadání odrůd žádný systém.

Ale ještě k odrůdě Gajane. Zraje raně, má velmi dobrou harmonickou chuť s příjemnou příchutí, kterou se ani nepokusím definovat. Velikost bobulí je kolem 10 g, na druhém snímku je ta (podle mého mínění) největší s 12,61 g. To je na tříletý keř velmi slušné. Roste silně, chorobami celkem netrpí, což letošní rok prokázal. Asi nejzajímavější vlastností odrůdy je originální tvar bobulí s protáhlým nosíkem, na východě v současnosti velmi žádaný. V letošním roce je na východě jednou z "bomb sezóny" odrůda Pěrcovyj čornyj, která má stejnou barvu bobule a velmi podobný tvar, také s nosíkem. O odrůdě Gajane je ticho, jako by neexistovala. Trh si prostě stále žádá novinky. Pro mne je jedním z objevů sezóny Gajane.

Gajane
Gajane

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 10.9.2019 6:51

Albina

Další odrůda šlechtitele Bačinského, který má velmi dobrou pověst a šlechtí odrůdy zejména na odolnost proti mrazu. Řízky této odrůdy po 24 hodinovém pobytu v mražáku při -28 rašily z 30 %. To je velmi slušný výsledek, který tuto odrůdu doporučuje do oblastí s hrozícími silnými zimními mrazy (např. severní Slovensko).

U mne dvouletý keř, letos dal tři menší hrozny (viz snímek). Tuto násadu bez problémů zvládnul, což je příklad toho, že ponechání úrody na silněrostoucím keři je možné již druhým rokem vegetace. Při tom réví již začalo vyzrávat, tedy keř nebyl přetížen. Chorobami Albina u mne netrpí (letos u ní ochrana nula), je ovšem pravdou, že je v jedné řadě minuloroční výsadby, tedy porost zatím řídký a dobře větraný.

Má ženský typ květu, prý se dobře opyluje. Zkušenost letošního roku tomu odpovídá. Bobule jsou žluté barvy, deklarované velikosti 8-14 g. Na snímku je vidět bobule velikosti asi 8 g, takže to vypadá, že ani tady Bačinskij nepřeháněl. zraje raně, chuť je harmonická, příjemná sladká, je deklarován cukr až 25 %. Bobule mají vydržet na keři po dozrání až dva měsíce,  Nezdá se, že by tuto odrůdu napadal hmyz. Po prvním roce plodnosti lze uvést - vypadá to nadějně.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 10.9.2019 7:07

Gold Finger

Jde o odrůdu japonského původu, exotického vzhledu i chuti. U mne čtyřletý keř, který toho zatím mnoho neukázal, jeho největší hrozen v historii mého vinohradu je na snímku. Jsou deklarovány hrozny 500 - 700 g a velikost bobulí 6-8 g. Ty bobule by asi kolem těch 6 g byly, ale hrozen má k půl kilogramu daleko. Chuť je velmi sladká (udáváno až 30 % cukru), má mít příchuť ananasu, karamelu a jiné exotiky. Sladkost jsem cítil, nějakou příchuť rovněž, ale neodvážil bych se ji definovat.

Zrání má být raně střední, u mne spíše rané, možná je to malou násadou plodů. Růst střední, réví vyzrává dobře (viz snímek), chorobami celkem netrpí. Zatím celkový dojem spíše rozpačitý, ale to platí o většině "japonců" v mém vinohradě. Ťan Šan už u mne skončil kvůli malé plodnosti a náchylnosti k padlí (i když bobule má velké a zajímavé chuti), Fudžiminori kvůli silně labruskovité chuti. Black Beat po čtyřech letecjh ještě nezaplodil, jedině Sunny Dolce se drží. Pokud se týká odrůdy Gold Finger, doufám v lepší budoucnost.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mevík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (115) - 101.14 (?), 10.9.2019 7:32

Nazarij

Nazarij také již není žádná novinka, u mne tříletý keř, dal podruhé úrodu. Hrozny jsou dlouhé, příliš se nevětví do šířky. Po květnovém mrazu nebyly letos úplně veliké. Bobule modré barvy velmi slušné velikosti. Chuť harmonická, s ovocnými tóny, plná, výborná, mohu jen potvrdit. Bohužel stejný dojem má zřejmě i hmyz, protože se na tuto odrůdu zaměřuje mimořádně, Hledá každou skulinu, jak se do sáčků dostat a letos byl často úspěšný. Příště se musím zaměřit na dokonalé uvázání sáčků.

Růst silný, chorobami extrémně netrpí, ale keř je zatím řídký. Dozrává raně.

Zatím se jeví jako výborná odrůda, jen je třeba vybojovat boj s hmyzí konkurencí.

Nazarij
Nazarij

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika