Vysoké vedení - jak postupovat



host - 211.100 (?) 
14.5.2018 9:52, zobrazeno: 3339x

Zdravím, u souseda je vysoký živý plot, potřebuji u révy tedy vysoké vedení, něco jako závěs. 
Mám kmínky cca. 2m, v této výšce vodorovnou tyč a přivázaný tažeň či očka. Problém je, že výhony révy rostou spíš směrem nahoru, mám obavy, že při větru se ulomí. Potřeboval aby rostly spíš do stran. 

Jak se postupovat, opatrně ohnout a přivázat k drátu, který mohu přivázat k tyči, nebo to nechat tak jak to je. Neulomí se to?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 75.254 (?), 16.5.2018 18:02

Pri silnom vetre sa výhonu môžu vylomiť. Treba vedieť že vysoké vedenie dáva uspokojivé výsledky len v teplých a veľmi teplých oblastiach. Keby výhony rástli nadol, na záves, boli by tak či tak v tieni susedovho živého plota, takže by ste si moc nepomohli. Niektoré odrody rastú viac vodorovne a sú viac vhodné na pergoly či záves. Niektoré zas rastú veľmi vzpriamene. Je možné urobiť pomocné drôty, vľavo a vpravo od nosného a k nim priväzovať ťažne, alebo nové letorasty (T vedenie). Alebo urobiť klasickú drôtenku od 2 m po 4m výšky. Bolo by to veľmi prácne a všetky práce z rebríka. U mňa vysoké vedenie nedávalo dobré výsledky (chladnejšia oblasť, vytváranie "zvonov", neskoršie dozrievanie, viac hubových chorôb), tak som ho zrušil. Radovan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 19.131 (?), 17.5.2018 10:19

Výhony se mohou vylomit a také se vylamují. Proto se při řezu na vedení typu záclona nechává určité procento oček navíc.

Záleží však na odrůdě, vzpříměně rostoucí / např. Frankovka, Acolon, Zw atd./ se vylamují více, polopřevislé a převislé méně.

Mě se na zácloně dobře osvědčil např. Hibernal, Muškát moravský, Sevar.

Protože už máte vysázeno a hraběcí rady jsou k ničemu, tak nezbývá než přírodě trochu pomoci a výhony vyvazovat k dalšímu drátu, který napnete níže.  Něco se vylomí, ale většina by měla přežít.  Pokud máte vysázeny opravdu nevhodné odrůdy, pak ohýbejte postupně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 211.100 (?), 28.5.2018 13:07

Tak větší část výhonů se mi povedla ohnout vodovně a případně přivázat k drátu, něco málo se ulomilo a zbytek se nedá nikam ohnout, roste to jako anténa.

Už mi réva několik dní kvete, až dokvete, tak spočítám hrozny a případně ještě zredukuji. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika