Vylamování zálistků



Stránky: 1,  2,  3   
host - 12.23 (?) 
18.7.2012 14:19, zobrazeno: 25049x

Můžete mi prosím osvětlit, jak je to s vylamováním zálistků. Přečetl jsem si o tom spoustu věcí a zdá se mi, že názory na to se liší. Někde se píše vylamovat všechny, případně je zakracovat, jinde zase je uvedeno, že vylámat jen zálistky pod hroznem a nad hroznem se mají ponechat. Tak nevím. Mám keře značně zalistěné hlavně zálistkama ve vyšších partijích keře a chci je před postřikem prosvětlit. Děkuji za praktické rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 38.186 (?), 18.7.2012 15:15

citace (sylabus z přednášek Ing Kratochvíla):

ale podobně jsem to četl i jinde

2. Vyvazování letorostů. vyplývka a vylamování fazochů (zálistků) Letorosty vyvažujeme nebo zastrkáváme na drátěnce třikrát až čtyřikrát během vegetace tak, abychom je stejnoměrně rozložili na ploše drátěnky. Zároveň je nutné vylamovat fazochy, vyrůstající z úžlabí každého
listu. Jinak by réví zhoustlo tak, že by hlavní letorosty a jejich listy trpěly zastíněním s velkým nebezpečím vzniku houbových chorob. V zóně kolem hroznů je vhodné fazochy zcela odstraňovat, ale výše postavené zálistky je nutno ponechat a pouze je zaštípnout za 3. - 4. listem pro zvýšeni cukernatosti hroznů - jeden zaštípnutý fazoch může cukernatost zvýšit až o 0,4°.

S pozdravem GB

PS: Zkušenější třeba něco poopraví - začínám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 73.68 (?), 18.7.2012 17:04

Rozhodně nevylamovat všechny, jen v zóně hroznů, pokud nějaké rostou i pod hroznem, tak ty samozřejmě taky. Zbytek ponechat, ale v místech, kde je to přehuštěné, protrhat, prostě podle citu. Zakracování zálistků, to asi jedině až přerostou drátěnku, tzn. současně s osečkováním, nedovedu si představit ve vinohradu, byť malém třeba o 500ti hlavách, prolézat pečlivě každý keř a zakracovat každý zálistek přesně za 3.-4. listem. Dobře je to vysvětleno v Pavlouškových knihách, doporučuji spíše tu levnější o stolních odrůdách, ta dražší o vinohradnictví se snaží obsáhnout úplně vše, poměrně hodně se zabývá velkovýrobní agrotechnikou a některé zajímavé detaily a triky použitelné pouze pro zahrádkáře a malovinaře, tzv. "čučkaře"  v ní vůbec nejsou uvedeny, ať už kvůli tomu, že nebyl prostor, nebo záměrně. Ve výsledku to není vůbec tak zajímavé čtení, pokud člověk zrovna nevlastní produkční vinohrad a příslušnou zemědělskou techniku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 144.207 (?), 28.6.2017 13:51

Dobrý den,  tak jsem si dneska prohlédla svoje sazenice révy zasazené na podzim 2016. A... mám trochu problém. Chápu, co je zálistek, ale v několika případech je ten výhon, co vyrůstá z paždí listů silnější a mnohem delší než ten, který roste těsně vedle (nevyrůstá z paždí listů). Co je z toho zálistek? Opravdu ten silnější, hezčí a delší výhon jen proto, že vyrůstá z paždí? Nerada bych odstranila, to co nemám. Děkuji za radu.  S révou začínám, a proto se předem omlouvám, že s tím obtěžuji :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 173.17 (?), 29.6.2017 15:52

V Evropě je na rozdíl od ostatních krajin zvykem i v zahradách vyštipovat všechny zálistky a pěstovat tyčková rajčata na jeden výhon. Jak už název říká, zálistek je podružný výhon, který vyrůstá mezi hlavním stonkem a listem. Vyštipováním všech zálistků se dosáhne rovnoměrný růst. Květenství- tři listy-květenství- tři listy…. Když se nechá poslední zálistek pod květenstvím, tak se tok živin na úkor růstového vrcholu vždy přesune do tohoto zálistku a tento zálistek přeroste hlavní vrchol. Rozeznat co je zálistek a co hlavní vrchol není žádný problém. To co roste nad květem je vrchol a to co roste pod květem je zálistek i když vypadá spíš jako hlavní vrchol. Rajčata se pěstují kvůli květům a z nich uzrálým plodům, není důležité mít bujné rostliny. Pokud na zálistku není ještě nasazené květenství, není žádný problém celý zálistek vylomit, pokud je opravdu silný tak ho ustřihnout nebo uříznout. Pokud je už i na zálistku nasazené květenství (na hlavním stonku je už také jistě nasazeno další květenství) a nechcete je ztratit tak je možno tuto situaci řešit několika způsoby: 
1.Zaštípnout zálistek za květenstvím, což se obvykle dělá, že se nad květenstvím nechají ještě dva listy. Nevýhodou je, že zálistek vypadá potom takto: tři listy- květenství- dva listy. V každém úžlabí mezi stonkem zálistku a jeho pěti listy vyrostou sekundární zálistky, což znamená další hlídání a vyštipování. Abych s tím neměl tolik práce, tak zaštípnu hned za květenstvím (mám jen tři potenciální místa, která musím hlídat), ale někdy se mně stane, že květenství mně uschne (možná je tím uštípnutím poškodím). V každém případě ponechání zálistku s květenstvím znamená u větších rajčat dodatečné vyvazování.
2.U rajčat normální velikosti ev. a ještě větších tzv. biftekových je nejlepší celý zálistek vyštípnout i když jsou na něm květy. Sezóna je u nás krátká a obvykle dorostou do obvyklé velikosti a plně vyzrají na rostlině jen rajčata na cca sedmi květenstvích,. Všechna květenství rozkvetlá po polovině srpna už nemají obvykle možnost vytvořit plody (pochopitelně s výjimkou cherry rajčat) a proto se potom doporučuje zaštípnout i vrchol.
3.Lze také zaštípnout hlavní vrchol, ale kde? Hned za tím květenstvím nad zálistkem, dva listy nad tímto květenstvím,  nad dalším květenstvím, které je už v té době také založeno nebo dva listy nad tímto dalším květenstvím?  Já nikdy do hlavního vrcholu nijak nezasahuji, řeším vždy jen zálistek.
Takto napsané to vypadá všechno hrozně složité, ale je to jednoduché, jen je třeba si ujasnit co je zálistek a co hlavní vrchol a jestli chceme pěstovat na jeden výhon nebo na více pro které máme připravenou konstrukci kam je vyvážeme.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 84.88 (?), 29.6.2017 8:33

Jak je to vlastně s těmi zálistky? Daleko od zóny hroznů nemají příliš význam, protože největší cukernatost dává zelená hmota právě v zóně hroznů a ani přílišné osluňování hroznů zvláště světlých, není až tak dobré dělat, pokud jsou určeny na jídlo - při oslunění zrají nerovnoměrně.

Nebo je to jinak?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 17.241 (?), 29.6.2017 13:25

Ještě bych dal do placu tuto úvahu:

Čím větší je nadzemní plocha keře, tím mohutnější se vyvine i kořenový systém pod zemí. Keř si drží nadzemní i podzemní část v rovnováze. Pokud jsou zálistky daleko od zóny hroznů a nezahuštují keř, necháme je na pokoji, abychom tím přinutili keř rozvinout i podzemní kořenový systém? Po jarním střihu, kdy většina keře přijde pryč, rozvinutější kořenový systém je ku prospěchu k lepšímu rašení nových letorostů.

Neto je tato úvaha chybná?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 156.67 (?), 29.6.2017 13:54

ad host 144207)

je šumák, který vylomíte. Někdy zálistek předežene v síle růstu samotný hlavní letorost - vylomte ten slabší a tvařte se, že je vše v pořádku.

ad Zyjan)

přesně naopak - v zoně hroznů vylámat, nahoře nechat. Vaše teorie o cukrech a zrání je lichá.

ad Martin)

Tak nějak to je.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
zyjan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (512) - 84.88 (?), 29.6.2017 23:09

@HonzaH

Aha - takže asi pěstuju vinnou révu prvním rokem... 
Světlé osluněné bobule zrají rychleji než zadní neosluněné.  Už mnohokrát se mi stalo, že bobule, které byly vpředu byly přezrálé, zatímco zadní byly bez chuti.

Nevím co je na tom lichého.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 156.67 (?), 30.6.2017 6:41

Nevím, jak dlouho pěstujete vinnou révu, nicméně vaše názory, že zálistky mimo zonu hroznů nemají žádnou funkci, zelená hmota v zoně hroznů je nejlepší a že oslunění hroznů není dobré, jsou v rozporu s moderními poznatky posledních 20 let. Sám na závěr svého příspěvku píšete větu "Nebo je to jinak?" - čímž připouštíte, že svou teorií si nejste zcela jist. Pak nechápu váš podrážděný tón, pokud Vám někdo napíše, že to opravdu je jinak, než se domníváte.

Takže naopak - během kvetení či těsně po odkvětu v zoně hroznů všechny zálistky + 1-3 listy VYLÁMAT, tím provzdušnit zonu hroznů (prevence plísň. chorob), výše uložené zálistky PONECHAT.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika