Vitis Boscoop Glory



kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 51.242 (?) 
17.6.2017 12:58, zobrazeno: 3299x

Zdravím, prosím o skúsenosti s pestovaním tejto odrody. Momentálne sa u nás objavuje v každom možnom supermarkete wink

Podľa popisu predajcov, čo som našiel:

-pôvod: Holandsko-Belgicko alebo USA

-odolná: pestovanie prakticky bez postrekov aj vo vyššich polohách

-plody: stredne veľké, tmavé, guľaté, veľmi chutné, sladké s muškátovou chuťou

-zrenie: koniec augusta až začiatok októbra (podľa skúsenosti Pepíka tu na fóre po dozretí vydrží dlho na kríkoch aj po mrazoch, ale bobule majú až nepríjemne tvrdú šupku-zato ale není moc napádaná hmyzom)

Chcel by som obsadiť ešte voľné miesto vo viničke, po neujatí niektorých zakorenených odrezkoch (po zasadení-aj keď do ľahkej hliny zmiešanej s pieskom mi korienky odhnili).

Mám obavu, či bude spoľahlivo dozrievať pred príchodom jesenných mrazíkov na Kysuciach.

Sedí popis k pratických skúsenostiam, pestuje ju niekto?

Má ozaj muškátovú chuť, neni cítiť silná labruska, má slizovitú dužinu?

Ďakujem

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 137.103 (?), 17.7.2017 19:46

Dobrý den. Nejsme sice žádný pěstitel vína, tj. mám zahrádku a na ní jednu rostlinu této skvělé odrůdy, která mi dělá radost už 18. rokem. Popíši ji v bodech:

- mrazuvzdorná. I když je zahrádka v Prace-Suchdole (což zase do vinařské oblasti nemá daleko), rostou její potomci na Severní Moravě (Horní Tošanovice), ba dokonce na Vysočině (Nové Město na Moravě - ale tam čekáme první vzorky hroznů teprve letos, takže uvidíme, jak to dozraje)

- bujná. Posuďte sám, viz Gloria Boskoop. Snímky jsou sice z roku 2011, letos už pokrývá celou stěnu domečku

- hotový nezmar. Každý rok na podzim nastřihám tak 10 řízků, strčím je do sklenice s vodou a takhle je nechám do jara. Voda často i zmrzne, ale víno na jaře vždy vyrazí se 100% úspěšností. Sazeničkami pak obdarovávám okolí a jen málokdy se neujmou. (Jen jsou to většinou lemplové, co se o rostlinu následně nestarají a často ji nechají bídně zhynout. Ale kdo se stará, je na tom už podobně jako já)

- víno nevyrábím. Jednak si myslím, že je lepší to nechat na profesionálech, a jednak tato odrůda je vynikající i jako stolní. Takže ji postupně spráskneme v syrovém stavu. Chuť považuji za vynikající a stejného názoru byli doposud všichni, co ochutnali. Takové víno v supermarketu nekoupíte. Jestli jde o muškátovou chuť, to nedokážu odpovědět, protože si nejsem úplně jist, co se tím myslí, rovněž netuším, jak je cítit labruska, ale dužinu bych za slizovitou neoznačoval - v ústech je docela příjemná, i když má docela výrazné pecičky. Ale díky té chuti to nikomu nevadí.

- víno zkusil vyrábět loni můj bratr (z Horních Tošanovic). Dal dohromady pětilitrový demižón a podle jeho slov první košt mladého vína byl velice povzbudivý. Pak nás ale potkala rodinná tragédie - při manipulaci s demižónem tento praskl a veškeré víno přišlo vniveč. Letos bude pokus opakovat, tak snad se konečně něco dovíme.

- první bobule běžně ochutnáváme už v polovině srpna, průběžne sklízíme v září a závěrečný sběr často probíhá až o svátcích 28.října - tento rozsah hodně ovlivňuje i to, že réva se pne po jihovýchodní a jihozápadní stěně, kde dozrává později.

- je to rostlina nebývale bujná (viz snímky v příloze) s docela velkými listy (budou ještě větší, musím to ke konci docela dost protrhávat)

standardní hrozen
standardní hrozen
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 175.219 (?), 21.7.2017 14:13

Dobrý deň,

ďakujem pekne za podrobné zhodnotenie odrody, sadenicu som už vtedy kúpil, tak dúfam, že aj ja budem mať také pozitívne skúsenosti s touto odrodouwink...prajem Vám dobrú úrodu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika