Vinná réva - pláče



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 191.35 (?) 
9.4.2008 20:49

Dobrý večer, mám Ametyst, Diamant, Jupiter, Kodrianka, Picurka, Krystal, V2520, Vostorg. První pláče každých 48 vteřin 1 kapku na jeden výhon /celkem 2/.Ostatní už ne. Stáří 3 roky u prvních pěti, takže by letos měla být první úroda :))).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 168.167 (?), 2.3.2009 7:25

Réva už slzí!   Je to skoro na den stejně jako minulý rok, bez ohledu na letošní celkem krutou zimu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 32.184 (?), 14.3.2009 17:37

Mohu ji ted ostrihat.Nebyla leta strihana a ja vubec netusim co s ni.JanaK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 24.183 (?), 15.3.2009 19:14
Zřejmě se jedná o starší keř. Je už sice dost pozdě, ale raději stříhat pozdě, než nestříhat vůbec.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.8 (?), 15.3.2009 19:30

Nechť mě vinaři nekamenují - napíšu to polopaticky a co nejjednodušeji. Asi nejde o vinici, ale révu někde na zdi nebo altánu, takže ta to snese. Pusťte se do toho hned, jak nebude pršet (nebo mrznout). Na révě se rozlišuje staré dřevo - má hrubou, tmavou borku - "kůru" a loňské dřevo se světlejší a hladkou borkou. Loňské výhony zkraťte tak, aby zůstal čípek s dvěma pupeny. Prohlédněte si řez - když bude pod kůrou zelený, je to v pořádku, když bude hnědý, je výhon mrtvý a stříhejte ještě blíž kmínku. Kde budou loňské výhony příliš blízko sebe (blíž než asi 20cm), tak ten slabší odstraňte úplně. Až budete mít hotovo, zbude vám prakticky jen staré dřevo s krátkými čípky. Kde bude příliš husté, prořežte i staré větve - měly by mít rozestup aspoň 70 cm. Nebojte se, réva to do léta hravě nahradí. A vy si zatím sežeňte nějaký návod na řez, protože v červnu budete muset pokračovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 54.27 (?), 16.3.2009 0:16

Réva plodí na letošních výhonech, co vyrůstají z loňského prutu, který vyrostl ze starého, víceletého dřeva. Uvádí se, že v přírodě réva jako liánový keř se popíná po osluněných keřích a stromech a postupně roste do výšky, plodí vždy na nových výhoncích. Jenže jak se výhonky vzdalují od hlavního kmínku, mají čím dále méně životní síly a plodí čím dále méně. Až potom přijde zima krutější než obvykle, celý keř až na hlavní kmen uhyne a réva potom začíná zase znova výhonky z toho hlavního kmene.

Človek jen ten cyklus převzal, kvůli velkým a kvalitním hroznům udržuje révu ve stadiu začátků.  Je tam tedy nějaký kmen neboli hlava, která zůstává desetiletí, potom tam zůstává po řezu z toho kmene jeden nebo dva loňské pruty, ze kterých letos vyrostou letošní výhonky s hrozny. To je všechno.  Loňské pruty se potom ohnou do vodorovné polohy, aby očka, ze kterých porostou ty letošní výhony, měly dost místa. Takže z loňského prutu z každého ponechaného očka letos porostou nahoru výhony. Tady je otázka, jak plodné je to víno. U vysoce plodného vína se ponechává 2 - 4 očka na hlavu a na výhonech z nich vyrostou 2 - 4 hrozny, kdyby se nechalo oček a potom hroznů více, keř by se přetížil a vysílil a mohl by v zimě uhynout a hrozny by stejně nebyly kvalitní. U málo plodného vína, třeba u raných a odrůd do okrajových oblastí, se klidně může nechat na prutu třeba 15 oček, hrozny založí na třebas jen 4 - 5 nejlepších výhoncích a to je tak akorát.  Z jednoho, dvou oček na hlavě se potom letos nechá vyrůst ještě jeden dva pruty jako "loňské" pro příští rok. Tolik zhruba k řezu vína, jedná li se o řez výhradně pro produkci hroznů.

Pokud se jedná o víno v pergole nebo u stěny, tam je vedle produkce hroznů důležitá i okrasná funkce. Tam se z kořene a nějakého krátkého kmínku nechává postupně vyrůst několik velkých větví kryjících celou pergolu nebo stěnu. Údržba řezem potom spočívá v tom, že se sleduje stav těchto větví a občas se odstraní od kmínku celá nejdelší a nejstarší větev s nejhorší kvalitou výhonků, potom v létě se ze zelených výhonků z kmínku vybere nejlepší výhonek a nechá se zase během let postupně vyrůstat jako další větev. Ostatní se nechává víceméně na přírodě, snad jenom tam, kde jsou jednotlivé révové výhonky na větvích příliš zahuštěné, se některé odstraní nebo na pergole posunou. Tam je nevhodná hodně plodná odrůda, protože tyto větve mají plno oček a na těch by plodná odrůda nasadila plno hroznů, které by keř vyčerpaly a omezily jeho přírustky, zatímco málo plodná odrůda nasadí i na těch spoustech oček jenom pár hroznů, které kvalitně uzrají a keř nevysílí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 187.20 (?), 18.3.2009 16:14

Kdy stříhat vinnou révu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jaan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 191.35 (?), 18.3.2009 17:58

Stříhá se nejlépe od poloviny února do poloviny března. Ve velkovýrobě je to už třeba od prosince do konce března.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika