Vertiko



Jarda Drda - (24) - 230.34 (?) 
6.6.2019 8:31, zobrazeno: 3528x
Prosim o radu jak stříhat vertiko.Ja striham na 2 čipky ve 4 patrech, mam revu 5 rokem a zda se mi ze malo rodi.Dočetl jsem se, že některé odrůdy se stříhají na 4 očka ve 4 patrech, prý je lepsi vynosnost.A jeste pokud ma květy tak za kolikátým listem odstrihnout a co zalistky nechat?dekuji
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 168.143 (?), 6.6.2019 8:47

Nejprve co je to, málo rodí?

2 - 3 kg na keř ve sponu 1*2 m je O.K.

Pokud máte hroznů méně, pak zkuste delší čípky.  První čípky bývají u některých odrůd málo plodné /Tramín/. U jiných krátké čípky stačí /Veltlín zelený, Dornfelder/.

Daleko víc to platí u stolních hroznů. Např. Pola,  nebo Suvenýr modrý plodí i bez čípků a musí se probírat i letorosty z kmínků, jinak jsou hrozny průměrné.  Olšava zase dokáže nasadit na 1 letorost 4 hrozny.

Zatímco Arkadia, Vitra nebo Vostrg potřebují delší dřevo.

Pro stolní hrozny se držím zásady: Raději 2 kg chutných hroznů, než 5 kg šmejdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Jarda Drda - (24) - 38.223 (?), 6.6.2019 17:08
Ne z kazdeho očka je hrozen, na 8 letorostů je tak 6 hroznů, a co stříhání vertika nevite?za kolikátým listem od hroznů ustrihnout a co zalistky?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
bohous - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.66 (?), 10.8.2019 9:34

Nemáte někdo zkušenost se stolními odrůdami, konkrétně Rošfor a Katalonia? Mám zapěstované letošní řízky a bohužel už mi nevychází místo na zahradě na nic jiného, nežli vertiko. Nebudou hrozny příliš drobné a malé kuličky? Na kolik oček řezat? Díky za radu, Bohouš.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
samot - (34) - 91.220 (?), 10.8.2019 13:40

Katalonii mám ale bohužel neporadím já mám v plánu RH vedení a začínám s mikrovinařením ale snad se ozve bred_ik od něho mám sazenice tak snad dokáže poradit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 59.142 (?), 12.8.2019 15:56

Pokud by jsme brali Vertiko, tak jak ho vymyslel pan prof. Kraus, tak to má mít tři patra dvouokých čípků, na rameni (vertiko se skládá z kmínku a ramene) ve výšce 80, 120 a 160 cm. Pokud jste tam udělal patra čtyři, tak to už je taková menší modifikace.

Nicméně s tím počtem hroznů na letorost mi to stále nějak nevychází - pokud by jste měl z kažkého očka letorost, tak by jste měl mít na jednom keři hroznů 12 (čtyři patra douokých čípků tedy 12 letorostů s 12 hrozny).

Přesný způsob zakracování nikde popsán není, pak prof. Kraus uváděl, že se má letorost zakrátit přibližně 14 dnů před kvetením pro lepší nasazení bobulí v hroznech. Když se letorost nezakracuje, hrozí, že se časem vylomí.

Já osobně nechám na leotorostu první dva "články" tedy první článek bez hroznu a na druhém se obvykle utvoří hrozen tj. na jednom letorostu je cíleně jeden hrozen (pokud by se nechal třetí článek, vyrostl by na něm pravděpodobně druhý hrozen, ale keř by byl již poměrně dost zatížen a bylo by to znát na výsledné cukernatosti). Po zakrácení letorostu začnou masivně narůstat zálistky, které bez problémů nahradí primární listovou plochu, jež tvoří na vertiku jen několik listů. Tyto zálistky průběžně zkracuji také, ale samozřejmě s citem a rozumem.

Nicméně jak už tady uvedli někteří jiní, dost záleží na odrůdě a na její schopnosti plodit z prvních oček.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika