Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Réva vinná > Svätomartinské víno

Svätomartinské víno


host - xxx.xxx.117.166 (?)
26.8.2019 11:54
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak sme cez uplynulý víkend na Hlohovecku už založili Svätomartinské. Zmeska tento rok pozostávala z Mullera a najmä Veltlína červeného ranného, a musíme priznať aj máličko Irašaja. Aj keď sme to tento rok troška podtrhli, a osi a sršne sa moc nenažrali, cukornatosť sa podĺa refraktometra pohybovala v rozmedzí 19.5 % až 23%, celková zmes potom dala úroveň dostatočných 20.3 %. Základom voňavého ružového úspechu je necukriť a hlavne nesíriť. A ak je k dispozícií dostatočne chladná pivnica (<12 C) tak máte o radosť postarané až do veĺkonočných sviatkov. Máte aj Vy dobré skúsenosti s medom voňajúcim iskrivým mladým vínom?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Svätomartinské víno


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 26.8.2019 15:59
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mladá vína mám rád. Chceme-li je nazývat Svatomartinské, pak by víno mělo být jednodruhové a Iršaj v něm být nesmí. Jinak je to jen "mladé víno". Mírné zasíření vadit nemusí. 

Připojit reakci
      

Svätomartinské víno


host - xxx.xxx.136.17 (?), 26.8.2019 16:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Iršaj je tam uznávam nelegálne ale má čo k výslednej aróme povedať, zmes Muller a VČR určite k uznaniu statusu nevadí  ... nezasírenie je požiadavka zásadná, nakoľko sa po ňom inhneď zmení farba na fádnu žlto-zelenú a zmizne ta neuveriteľne atraktívna farba tmavého horského medu viditeľná len v dostatočne veľkom objeme vína s prevahou veltlína a to čo je najdôležitejšie - opojná medová vôňa...

Připojit reakci
         

Svätomartinské víno


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 26.8.2019 17:37
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to nevím, vína pravidelně nedělám. Z odrůdy Veltlínské červené rané znám jen bílá vína. Růžová martinská jen z Portugalu Vavřince a Zweiglu. Věřím, že z červených bobulí večerky to jde, ale nepil jsem ho.

Připojit reakci
            

Svätomartinské víno


host - xxx.xxx.89.22 (?), 5.2.2020 8:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem dělal doposud z VČR pouze burčák a raději ho vypil, letos jsem udělal víno, bez síření a docukrování, krásná medová barva. Lehce jsem víno zasířil až při lahvování. 

Připojit reakci
               

Svätomartinské víno


host - xxx.xxx.117.166 (?), 6.2.2020 13:17
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ak by ste zasíril viac, tá nádherná farba by zmizla. Môžete potrvdiť aj medovú vôňu ak ste málo dosládzali?

Připojit reakci
                  

Svätomartinské víno


host - xxx.xxx.89.22 (?), 6.2.2020 21:44
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děkuji za odpoveď,

ani jsem to moc nečekal. Můžu potvrdit opravdu medovou vůni. Víno se hlavně rozvonělo, až při vyšší teplotě. Když jsme láhev ze sklepa donesenou otevřeli, tak chuť a vůně byli mnohem méně výraznější než když víno po nějaké době bylo"teplejší." Toho jsme si všimli všichni tři, co jsme víno pili, jak s rostoucí teplotou víno chutná lépe a rozvonělo se.

Jsem zvědav, jak to bude letos. Vím, že od této odrůdy se ustupuje, ale v našich podmínkách je vynikající, plodí výborně, akorát ji musím chránit sirným postřikem proti padlí. Já na ni nedám dopustit, neboť ještě před 10 a více léty u nás nic jiného nedozrálo /365 m.n.m./ Ještě dozrála dobře čabaňská perla, ale ta je hodně haklivá na nemoci.

Připojit reakci
                     

Svätomartinské víno


host - xxx.xxx.117.166 (?), 7.2.2020 7:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to má mám naozaj radosť, že sa spoločne môžeme rozpamätávať na staré sorty a tradičné postupy. V staršej literatúre sa píše, že podobné voňavé zážitky môžeme očakávať aj u iných dobre vyzretých veltlínov.  Keď som prvý krát z malého vinohradu s Veltlínom Červeným Ranným pripravil mladé víno bez síry, cukru a dal som k mladému vínku privoňať a ochutnať susedovi, skúsenému to vinohradníkovi, ten bol intenzívnou vôňou a iskrivou chuťou tak prekvapený a zaskočený, že nechcel veriť, že som nepridal nejakú aromatickú chémiu...  Následne vyklčoval svoj vinohrad (!), čo samozrejme nebol môj úmysel... ;)  Chcel som povedať, že pri výbere sort u vína som dosť konzervatívny a staré sorty aj keď potrebujú väčšiu opateru nám časom ukážu dôvod prečo toľko rokov v našich podmienkach pretrvali. Predminulý rok som vysadil Rulandské šedé, tak už sa veľmi teším na experimentovanie so zmeskami (Pinot Gris +VČR).

Připojit reakci
                        

Svätomartinské víno


host - xxx.xxx.17.154 (?), 9.2.2020 23:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ja si kupuji vino VCR s rulandou sedou... rulandu sedou v mych podminkach neupestuji
Připojit reakci
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov8.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina6.8.2020
Literatúra - hydina5.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Chov pstruhov4.8.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů