Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Réva vinná > Štěpování révy - stratifikace

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
27.8.2013 18:23, počet návštěv: 70264
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat na stratifikaci naštěpované révy v domácích podmínkách. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Štěpování révy - stratifikace


babra (11) - xxx.xxx.73.68 (?)
4.9.2013 23:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stratifikaci révových roubovanců jsem prováděl již několikrát, zatím se mi však nepodařilo dosáhnout uspokojivých výsledků, letošní výtěžnost byla katastrofální - 9 sazenic z 48 roubovanců, přisuzuji to hlavně nekvalitnímu omega řezu a zaškolkování v boxech ve skleníku, kde teploty kolísaly v příliš velkém rozsahu. Na stratifikaci používám izolovanou bednu s vytápěním řízeným termostatem. Když bych se pokusil shrnout podstatné body, tak důležité jsou teploty, vlhkost, dezinfekce materiálu, kvalita roubového spojení, správné zavoskování, otužování roubovanců a hlavní věc jsou kvalitní podnože z vitálních podnožových keřů. Co se teplot týče, různé zdroje uvádějí různé teploty pro stratifikaci, samému mi není jasné, zda je podstatná fáze uložení v chladu před započetím stratiofikace. Také záleží na druhu podnože a štěpované odrůdy. Některé odrůdy tvoří kalus i v lednici při 6°C (např. Solaris), zatímco zatepla spíše zasychají. Vlhkost je velmi důležitá, ale nesmí se to přehnat, kvůli plísním. Dezinfekce materiálu je problém, chinosol se nedá běžně sehnat, chinoplant také ne a běžně dostupné fungicidy příliš nezabírají. Co se roubového spojení týče, letos jsem si pořídil omega nůžky bulharské výroby, teď lituji, že jsem si nepřiplatil za kvalitnější. U nůžek bude ale vždy problém trefovat řez doprostřed roubu, stolní mašinka je o mnoho lepší. Jemné vytřídění podnoží a roubů podle tloušťky je pro omega řez nezbytné. Roubové spojení je lepší nezavazovat žádnou páskou, pod ní spoj plesniví, pokud spojení není bez stažení těsné, nemá to smysl.  Novozélanďané používají V-řez a omotávají PVC páskou, nicméně pracují ve skoro laboratorních podmínkách a s naprosto sterilním materiálem, takže jim to i tak funguje. Naprosto stěžejní je otužování ke konci stratifikace a druhé zavoskování před školkováním. Vše, co narašilo během stratifikace by stejně po zaškolkování zvadlo a roubovance by se dále zbytečně vysilovaly. Teoreticky je možné první voskování před stratifikací vynechat, pokud je roubové spojení kvalitní. Jeden ze zdrojů uvádí stimulaci roubů kyseliniou indolylmáselnou za účelem oddálení rašení během stratifikace. Jiný zdroj zase uvádí růst kořínků již během stratifikace jako nežádoucí a pojednává o ohřevu pouze ze strany roubových spojení. Také je docela zásadní správná úprava podnožových řízků - spodní konec, kde se má vyvíjet kořenový kalus, by měl být těsně pod očkem. Nepočítejte s tím, že se Vám to vyplatí, spíš je to dobrá zábava, ale také zklamání, když to zrovna nevyjde.

Připojit reakci
      

Štěpování révy - stratifikace


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
5.9.2013 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zeptám se, prosím. K čemu je dobrá ta stratifikace v domácích amatérských podmínkách? Co se stane, když naštěpuji roub na podnožový řízek a normálně ho dám zakořenit do vody, jako kdyby to byl běžný řízek? To se jako nechytne? Já jsem měl totiž dojem, že stratifikace se provádí ve velkosériové výrobě révových školek, protože je potřeba zajistit, aby všechny naroubované řízky kořenily a rašily současně jako vojáci v jednom šiku a mohlo se tudíž efektivně pracovat se stovkami, či tisíci sazenic najednou, bez nutnosti jejich pracného a zdlouhavého třídění a separování narašených od nenarašených.

Připojit reakci
         

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.133.163 (?)
5.9.2013 9:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravíčko wimpi, to je právě ten "problém" který bych chtěl prodiskutovat. Jedna z mých představ taková byla, naštěpovat, zavoskovat a nechat zakořenit tak jak to děláváme doma, každopádně se mi osvědčil spodní ohřev 15W rohoží. Materiálu na tyto pokusy bude dostatek a tak nějaký propad by nevadil. 

Zároveň bych chtěl moc poděkovat za reakci uživatele "babra", i když (abych pravdu děl) mne moc nepotěšila. Doufám že se tahle diskuze bude rozvíjet a staneme se hrdými producenty roubovaných sazenic, samozřejmě že v mezích zábavy i toho zklamání.

Našel jsem na eBay omegakleště kreré se dají pořídit za nějaké to pětikilo. Je to sice čína ale pokud se jedná o kopii tak by do nich případně mohly pasovat origoš nože které jsou k dostání u nás. Těch pár řezů ročně by mohly vydržet, a mezitím se třeba naučím i tu "kozí nožku".

Připojit reakci
            

Štěpování révy - stratifikace


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
5.9.2013 9:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, já bych to s tou stratifikací neviděl tak dramaticky, ve smyslu, že je nutná. Protože když například po prvních pokusech zjistíme, že podnožové řízky s naroubovaným vrcholem se špatně ujímají a že roub takto nepřirůstá a jeho očko vadne, můžeme postupovat tak, že nejprve necháme klasicky zakořenit podnož a roubovat budeme až později, kdy bude už schopna přijímat vláhu svými kořínky. Přece jenom je obrovitý rozdíl mezi domácími hokusy- pokusy s několika kousky révy a optoti tomu velkosériovým provozem, kde je nutno vychrlit deseti-tisíce sazenic s minimálními výrobními náklady. My amatéři si můžeme dovolit se s každou sazeničkou náležitě pomazlit a pohrát. Abych se přiznal, tak v mém případě je to hraní si vlastně ten hlavní důvod, proč to dělám.smiley

Připojit reakci
               

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.133.163 (?)
5.9.2013 10:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to jsme už dva blush

Vzhledem k tomu že roubování zazelena se mi osvědčilo tak se nabízí i tahle varianta. Jen nemám ještě vyzkoušenu možnost roubu z vyzrálého výhonu do zeleného, vtomto případě do výhonu podnožové révy. Tam by se muselo jen počkat až bude mít nový výhon patřičnou sílu, případně zelené na zelené tak jak jsem to dělal já.

Připojit reakci
                  

Štěpování révy - stratifikace


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
5.9.2013 10:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jasně, varianta "zelené do zeleného" je v záloze. Taky můžeme zkusit očkovat, takže možností je vlastně milión.

Připojit reakci
            

Štěpování révy - stratifikace


Paľo. (1739) - xxx.xxx.163.94 (?)
5.9.2013 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Mirku! P.Babra nám prezradil množstvo kvalitných a cenných skúseností, treba na ne nadviadzať a využiť to, čo už bolo odskúšané a otestované. Skúsenosti neprídu hneď prvý deň a s novými nožnicami- otvor presne do stredu- si najprv natrénujte vrúbľovanie nepotrebných ťažňov, event. prútkov z iného botanického druhu nastrihaných niekde mimo záhrady. Škoda, že nemôžem preniesť na fórum DVD S.I.Krasochiny, kde sú natočené videá (s komentárom) prakticky všetkých spôsobov vrúbľovania viniča + percentuálne hodnotenie ujateľnosti. Nechýba ani vrúbľovanie zimných rezkov do zelených ťažňov. Super sterilné podmienky potrebné pri veľkovýrobe štepených sadeníc s min. stratami nie je nutné dodržať. Stačí kvalitne nabrúsený nožík a páska. Netreba ani zatierať rezné plochy. Systém do rázštepu pri vegetatívnom množení viniča prevláda, sú s ním najlepšie skúsenosti a ujateľnosť cez 80 %.

Připojit reakci
               

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
5.9.2013 23:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tady je nějaké video.

Připojit reakci
                  

Štěpování révy - stratifikace


Paľo. (1739) - xxx.xxx.145.202 (?)
6.9.2013 0:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Áno Mirku, ste šikovný vyhľadávač, lepší ako Google Chrome!yes To je presne ono! Zdá sa, že je to skrátená verzia celého DVD. Verím, že ruština Vám nebude robiť problémy. Teraz ide znova do módy.laugh

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Rodí víno vypěstované ze semínka, nebo se musí roubovat?1318.9.201910941
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI12317.9.201931336
Co vaše réva 2019?10316.9.201920136
Solaris 513.9.2019538
Simonit&Sirch zkušenosti, rady, návody2012.9.20191517
Vedení révy, RH nebo na víc pater?611.9.2019623
Ide to aj (ne)chemicky482.9.20197793
Svätomartinské víno426.8.2019432
Lékořice 126.8.2019211
Neznáma Labrusca 624.8.20194576
Sáčky na hrozno1924.8.20196638
Ochrana hroznů proti ptákům6224.8.201955188
Ochrana proti vosám a ptákům3320.8.201947590
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 21715.8.2019192711
Choroba vínné révy? 2414.8.20195916
Postřik na vinnou révu113.8.2019339
Vertiko612.8.20191142
Galachad vadnutie trapiny, scvrkavanie bobuli189.8.20192649
Garold 34.8.2019532
Super skorè odrody - Tajná Monacha, Chrust 262.8.201913428
Moon Drops 71.8.20192331
Choroba bobul, odroda Aladdin 1129.7.20191536
Réva ve skleníku4028.7.201928516
Odrůda Talisman2127.7.201912747
Řez mladé révy4227.7.201925763
Scvrkavani bobuli - choroba nebo jim neco chybi? 427.7.2019711
Odrudy do nejteplejsich oblasti225.7.2019493
Co Vaše réva 2018?11125.7.201941306
Nedostatek živin? 1122.7.20191761
BIO ochrana revy2921.7.201912339
Preočkovanie starého vinohradu 9421.7.2019101391
Pomoc s výběrem odrůdy2819.7.20192505
Zalistky na buducom tazni1817.7.20191714
Nedostatek draslíku?417.7.2019815
Málo květů a ovoce815.7.2019751
Co je mému hroznovému vínečku? prosím o pomoc prosím 47.7.2019876
O jakou nemoc jde? Doplnění. 71.7.20195051
Co vylámat nebo střihnout 824.6.20191674
Vinná réva - Tereza1320.6.201910981
Vinná réva nerodí. Loni ještě bylo pár hroznů518.6.2019992
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Jak chovat kohouta pro peří (\\\\\\12:26
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Chov pstruhov13.9.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů