Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Réva vinná > Štěpování révy - stratifikace

Stránky: 1, 2, 3, 4   

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
27.8.2013 18:23, počet návštěv: 68958
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Chtěl bych se zeptat na stratifikaci naštěpované révy v domácích podmínkách. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Štěpování révy - stratifikace


babra (11) - xxx.xxx.73.68 (?)
4.9.2013 23:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stratifikaci révových roubovanců jsem prováděl již několikrát, zatím se mi však nepodařilo dosáhnout uspokojivých výsledků, letošní výtěžnost byla katastrofální - 9 sazenic z 48 roubovanců, přisuzuji to hlavně nekvalitnímu omega řezu a zaškolkování v boxech ve skleníku, kde teploty kolísaly v příliš velkém rozsahu. Na stratifikaci používám izolovanou bednu s vytápěním řízeným termostatem. Když bych se pokusil shrnout podstatné body, tak důležité jsou teploty, vlhkost, dezinfekce materiálu, kvalita roubového spojení, správné zavoskování, otužování roubovanců a hlavní věc jsou kvalitní podnože z vitálních podnožových keřů. Co se teplot týče, různé zdroje uvádějí různé teploty pro stratifikaci, samému mi není jasné, zda je podstatná fáze uložení v chladu před započetím stratiofikace. Také záleží na druhu podnože a štěpované odrůdy. Některé odrůdy tvoří kalus i v lednici při 6°C (např. Solaris), zatímco zatepla spíše zasychají. Vlhkost je velmi důležitá, ale nesmí se to přehnat, kvůli plísním. Dezinfekce materiálu je problém, chinosol se nedá běžně sehnat, chinoplant také ne a běžně dostupné fungicidy příliš nezabírají. Co se roubového spojení týče, letos jsem si pořídil omega nůžky bulharské výroby, teď lituji, že jsem si nepřiplatil za kvalitnější. U nůžek bude ale vždy problém trefovat řez doprostřed roubu, stolní mašinka je o mnoho lepší. Jemné vytřídění podnoží a roubů podle tloušťky je pro omega řez nezbytné. Roubové spojení je lepší nezavazovat žádnou páskou, pod ní spoj plesniví, pokud spojení není bez stažení těsné, nemá to smysl.  Novozélanďané používají V-řez a omotávají PVC páskou, nicméně pracují ve skoro laboratorních podmínkách a s naprosto sterilním materiálem, takže jim to i tak funguje. Naprosto stěžejní je otužování ke konci stratifikace a druhé zavoskování před školkováním. Vše, co narašilo během stratifikace by stejně po zaškolkování zvadlo a roubovance by se dále zbytečně vysilovaly. Teoreticky je možné první voskování před stratifikací vynechat, pokud je roubové spojení kvalitní. Jeden ze zdrojů uvádí stimulaci roubů kyseliniou indolylmáselnou za účelem oddálení rašení během stratifikace. Jiný zdroj zase uvádí růst kořínků již během stratifikace jako nežádoucí a pojednává o ohřevu pouze ze strany roubových spojení. Také je docela zásadní správná úprava podnožových řízků - spodní konec, kde se má vyvíjet kořenový kalus, by měl být těsně pod očkem. Nepočítejte s tím, že se Vám to vyplatí, spíš je to dobrá zábava, ale také zklamání, když to zrovna nevyjde.

Připojit reakci
      

Štěpování révy - stratifikace


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
5.9.2013 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zeptám se, prosím. K čemu je dobrá ta stratifikace v domácích amatérských podmínkách? Co se stane, když naštěpuji roub na podnožový řízek a normálně ho dám zakořenit do vody, jako kdyby to byl běžný řízek? To se jako nechytne? Já jsem měl totiž dojem, že stratifikace se provádí ve velkosériové výrobě révových školek, protože je potřeba zajistit, aby všechny naroubované řízky kořenily a rašily současně jako vojáci v jednom šiku a mohlo se tudíž efektivně pracovat se stovkami, či tisíci sazenic najednou, bez nutnosti jejich pracného a zdlouhavého třídění a separování narašených od nenarašených.

Připojit reakci
         

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.133.163 (?)
5.9.2013 9:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravíčko wimpi, to je právě ten "problém" který bych chtěl prodiskutovat. Jedna z mých představ taková byla, naštěpovat, zavoskovat a nechat zakořenit tak jak to děláváme doma, každopádně se mi osvědčil spodní ohřev 15W rohoží. Materiálu na tyto pokusy bude dostatek a tak nějaký propad by nevadil. 

Zároveň bych chtěl moc poděkovat za reakci uživatele "babra", i když (abych pravdu děl) mne moc nepotěšila. Doufám že se tahle diskuze bude rozvíjet a staneme se hrdými producenty roubovaných sazenic, samozřejmě že v mezích zábavy i toho zklamání.

Našel jsem na eBay omegakleště kreré se dají pořídit za nějaké to pětikilo. Je to sice čína ale pokud se jedná o kopii tak by do nich případně mohly pasovat origoš nože které jsou k dostání u nás. Těch pár řezů ročně by mohly vydržet, a mezitím se třeba naučím i tu "kozí nožku".

Připojit reakci
            

Štěpování révy - stratifikace


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
5.9.2013 9:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, já bych to s tou stratifikací neviděl tak dramaticky, ve smyslu, že je nutná. Protože když například po prvních pokusech zjistíme, že podnožové řízky s naroubovaným vrcholem se špatně ujímají a že roub takto nepřirůstá a jeho očko vadne, můžeme postupovat tak, že nejprve necháme klasicky zakořenit podnož a roubovat budeme až později, kdy bude už schopna přijímat vláhu svými kořínky. Přece jenom je obrovitý rozdíl mezi domácími hokusy- pokusy s několika kousky révy a optoti tomu velkosériovým provozem, kde je nutno vychrlit deseti-tisíce sazenic s minimálními výrobními náklady. My amatéři si můžeme dovolit se s každou sazeničkou náležitě pomazlit a pohrát. Abych se přiznal, tak v mém případě je to hraní si vlastně ten hlavní důvod, proč to dělám.smiley

Připojit reakci
               

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.133.163 (?)
5.9.2013 10:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to jsme už dva blush

Vzhledem k tomu že roubování zazelena se mi osvědčilo tak se nabízí i tahle varianta. Jen nemám ještě vyzkoušenu možnost roubu z vyzrálého výhonu do zeleného, vtomto případě do výhonu podnožové révy. Tam by se muselo jen počkat až bude mít nový výhon patřičnou sílu, případně zelené na zelené tak jak jsem to dělal já.

Připojit reakci
                  

Štěpování révy - stratifikace


Wimpi (2108) - xxx.xxx.44.75 (?)
5.9.2013 10:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jasně, varianta "zelené do zeleného" je v záloze. Taky můžeme zkusit očkovat, takže možností je vlastně milión.

Připojit reakci
            

Štěpování révy - stratifikace


Paľo. (1739) - xxx.xxx.163.94 (?)
5.9.2013 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Mirku! P.Babra nám prezradil množstvo kvalitných a cenných skúseností, treba na ne nadviadzať a využiť to, čo už bolo odskúšané a otestované. Skúsenosti neprídu hneď prvý deň a s novými nožnicami- otvor presne do stredu- si najprv natrénujte vrúbľovanie nepotrebných ťažňov, event. prútkov z iného botanického druhu nastrihaných niekde mimo záhrady. Škoda, že nemôžem preniesť na fórum DVD S.I.Krasochiny, kde sú natočené videá (s komentárom) prakticky všetkých spôsobov vrúbľovania viniča + percentuálne hodnotenie ujateľnosti. Nechýba ani vrúbľovanie zimných rezkov do zelených ťažňov. Super sterilné podmienky potrebné pri veľkovýrobe štepených sadeníc s min. stratami nie je nutné dodržať. Stačí kvalitne nabrúsený nožík a páska. Netreba ani zatierať rezné plochy. Systém do rázštepu pri vegetatívnom množení viniča prevláda, sú s ním najlepšie skúsenosti a ujateľnosť cez 80 %.

Připojit reakci
               

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
5.9.2013 23:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tady je nějaké video.

Připojit reakci
                  

Štěpování révy - stratifikace


Paľo. (1739) - xxx.xxx.145.202 (?)
6.9.2013 0:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Áno Mirku, ste šikovný vyhľadávač, lepší ako Google Chrome!yes To je presne ono! Zdá sa, že je to skrátená verzia celého DVD. Verím, že ruština Vám nebude robiť problémy. Teraz ide znova do módy.laugh

Připojit reakci
                     

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.133.163 (?)
6.9.2013 8:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono zase není tak složité, stačí zadat do vyhledávače S.I.Krasochina v azbuce a pak zaškrtnout video.

Je to krásně detailní a zaujalo mne při tom jak po spojení a omotání páskou začíná proudit míza roubem, nádhera.

Připojit reakci
            

Štěpování révy - stratifikace


babra (11) - xxx.xxx.73.68 (?)
9.9.2013 23:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně jak píšete, také jsem měl představu, naštěpovat, zavoskovat a nechat zakořenit. Ono to tak v podstatě je, ale jde o to aby z toho taky něco bylo :-). Zakořenění podnože není problém, záludnost spočívá v roubu ušlechtilé odrůdy, pokud vlivem velké teploty začne očko rašit dříve, než dojde ke srůstání kalusu v místě roubování, vysílí se a zvadne. Možná s nějakou pozdní odrůdou by k tomuto nedocházelo, příští rok vyzkouším. Druhá záludnost je v choulostivosti řízků, které prošly stratifikací,  zhruba týden po "vybalení" z bedny jsou extrémně choulostivé, vadí jim noční chlad i ostré slunce. Příští rok je před zaškolkováním určitě znovu zavoskuji, abych trochu pozdržel opětovné rašení.

Na ty nůžky pozor, nejde jen o jejich výdrž, důležité je přesné vedení nože, jedině to zaručí přesný řez. Pokud má nůž vůli, je problém s trefením řezu doprostřed řízku, nebo alespoň dvakrát do stejného místa, jak na podnoži, tak na roubu, jak jsem psal výše. Není to jen o cviku, jak píše pan Paľo, i když i ten cvik to chce. Bulharské nůžky se zelenými rukojeťmi Vám nedoporučuji, kvalita zpracování je mizerná a přesnost řezu také. Druhý typ nůžek s černými rukojeťmi u nás prodává firma uni-max za 285 Kč, nemít ty bulharské, hned bych si je koupil, věřím, že horší nebudou. Nejvíc mě ale lákají nůžky s oranžovými rukojeťmi, u kterých se nůž pohybuje kolmo vůči rukojetím, podle videí na youtube vypadají robustně a dělají přesný řez.

Připojit reakci
         

Štěpování révy - stratifikace


babra (11) - xxx.xxx.73.68 (?)
9.9.2013 23:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stratifikace mimo jiné výrazně urychluje zakořenění řízků, během 3 týdnů má cca 80% řízků poměrně dlouhé kořínky, ty jsou sice k ničemu, protože se při manipulaci olámou, ale takový řízek když se následně vysadí, okamžitě roste, z kalusu okamžitě vyrůstají kořínky další. Dá se říct, že u pravokořenných sazenic stál výsledek za to. Nechci se někoho dotknout, je tu asi mnoho lidí, kterým se zakořeňování ve vodě daří, ale mně tato metoda připadá jako jakési "vyvolávání duchů", které je ne vždy zakončeno úspěchem. Naproti tomu u stratifikace se dají jasně popsat jednotlivé procesy, věřím, že časem se mi podaří technologii doladit tak, aby byla rozumná výtěžnost i u roubovaných sazenic. Když už jsem si na to postavil zařízení, bylo by škoda jej nevyužít.

Připojit reakci
   

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
21.10.2013 17:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dorazila mi očekávaná zásilka z Malajsie - Omega roubovací kleště.  V ceně necelé pětistovky jsem obdržel jedny kleště a tři nože. Kleště jsou z nějakého plastu, řezné nože samozřejmě kovové, vysekávací profily z tenkého plechu (ocel?), na první pohled vypadají celkem masivně. Zkoušel jsem cvaknout révu a ono to funguje, zvolil jsem tenší letorost révy, vystředění nebylo ideální ale řez celkem čistý (réví nebylo namočené). 

Obrázky:






Funguje to, materiálu na zkoušky je dost.
Funguje to, materiálu na zkoušky je dost.
Připojit reakci
      

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
17.12.2013 19:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po přípravě všech náležitostí a pomůcek jsem pokusně naštěpoval několik řízků révy a zavoskované uložil do stratifikační bedýnky. Nějaké réví jsem ostřihal včera, jiné jsem měl uloženo v ledničce, část byla naštěpována na podnož, část jen tak vzájemně na sebe. Chci hlavně vyzkoušet zda se bude na prutech vytvářet srůstový kalus. Podrobnosti na snímcích.

Obrázky:
Řízky jsem namočil na 24 hodin do vody
Řízky jsem namočil na 24 hodin do vody
Rozehřál jsem parafín ...
Rozehřál jsem parafín ...
Nastříhané štěpy a podnože
Nastříhané štěpy a podnože
Omega řez
Omega řez
Zavoskované štěpy
Zavoskované štěpy
další foto
další foto
A tady zavoskované pruty skončily, ve vlhkých pilinách při teplotě nastavené termostatem na 30°.
A tady zavoskované pruty skončily, ve vlhkých pilinách při teplotě nastavené termostatem na 30°.
Připojit reakci
         

Štěpování révy - stratifikace


Wimpi (2108) - xxx.xxx.200.122 (?)
17.12.2013 20:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mirku, možná by bylo ještě zajímavé pár štepovanců dát bokem a zkusit je nechat zakořenit a narašit normálně ve vodě při běžné pokojové teplotě. Pro porovnání a možnost sledování rozdílů ve vývoji. Jinak držímyes

Připojit reakci
            

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
17.12.2013 20:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To si nechám po Vánocích až odeberu další materiál. Letos se mi úspěšně dařily zakořenit řízky se spodním ohřevem, pokud by to fungovalo i se štěpovanými sazenicemi, tak by to bylo jednodušší.

Připojit reakci
            

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
23.12.2013 15:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Odebral jsem další zkušební materiál a shlédl další instruktážní videa. Tentokrát dám štěpovance do vlhkých pilin se spodním ohřevem, dole by mělo být teplo a v chladné místnosti (cca 15°C) by nemělo dojít k ohřevu horní vrstvy pilin. Podle ukrajinské inspirace jsem omega-spoj zajistil strečovou páskou a až poté zavoskoval, snažil jsem se dodržovat střídání oček na roubu a podnoži, na podnoži jsem všechna očka vyslepil.
Obrázky:
Podnož Binova, roub Afuz-Ali (Regina)
Podnož Binova, roub Afuz-Ali (Regina)
Zajištění strečovou páskou
Zajištění strečovou páskou
Zavoskovaná sazenice, na okamžik vosk 65-70° a pak hned do studené vody
Zavoskovaná sazenice, na okamžik vosk 65-70° a pak hned do studené vody
Vosk ve vodní lázni, od toho jsem upustil a ohřívám přímo na el. plotýnce, nachystám štěpovance a jakmile teplota vosku klesne na patřičnou úroveň tak použiji.
Vosk ve vodní lázni, od toho jsem upustil a ohřívám přímo na el. plotýnce, nachystám štěpovance a jakmile teplota vosku klesne na patřičnou úroveň tak použiji.
Štěpovance
Štěpovance
Zavoskované štěpy nachystané do pilin.
Zavoskované štěpy nachystané do pilin.
Připojit reakci
               

Štěpování révy - stratifikace


host - xxx.xxx.39.219 (?)
23.12.2013 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Mirku, parádní práce a pěkně zdokumentovaná. Snad jen - opatrně s těma pilinama, drží se v nich hodně plísní. Z tohoto pohledu je dobře substrát obohatit rašelinou.                    Dobrého vínka    j.c.

Připojit reakci
                  

Štěpování révy - stratifikace


m3f (5560) - xxx.xxx.242.167 (?)
23.12.2013 17:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Piliny by měly sloužit jen ke stratifikaci a zakořenění, pokud by byl problém tak by snad šel použít i perlit. Tohle vše je jen zkouška pro vychytání vhodné a jednoduché metody pro štěpování v domácích podmínkách. Polystyrenová bedýnka je hotova, vytápím ji 5W úsporkou a prozatím vyskočila teplota na 25°C, uvidím na kolik teplota bez termostatu "vyskočí".

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Řez mladé révy3618.6.201922634
Vinná réva nerodí. Loni ještě bylo pár hroznů518.6.2019350
Ide to aj (ne)chemicky916.6.20191340
Nemoc na listech vinné révy 1415.6.20191624
Víno na balkón1915.6.201928222
Postrek révy pred kvetom 2019613.6.2019790
Proti okusu zveri - ochrana revy v lete1812.6.20196872
Vinná réva - Tereza412.6.20199134
Jak příští rok udělat řez 512.6.2019425
Sáčky na hrozno168.6.20194677
Co vaše réva 2019?306.6.20197809
Vertiko36.6.2019331
Biely povlak na viniči 123.6.2019992
Dotaz na Kumulus WG23.6.2019333
Zkušenosti s odolnějšími stolními odrůdami - PIWI4931.5.201919054
Slahouny1231.5.20196134
BIO ochrana revy2821.5.201910591
Choroba vínné révy? 1020.5.20193360
Degustační ocenění odrůd révy vinné819.5.20191144
Galachad vadnutie trapiny, scvrkavanie bobuli1418.5.20191291
Peničkova metóda zakoreňovania viniča 21018.5.2019182362
Hnojení révy na list215.5.2019441
Sazenice révy 20168515.5.201946102
Zem na vinnou révu + postřik412.5.20198260
Zasychání a zkroucení na koncích nových vyrašených výhonů 910.5.20191141
Jarní mrazíky148.5.20192747
Rašení z tažně 38.5.2019615
Konec přípravků Magus, Omite a dalších akaracidů (?)106.5.201915821
Jarní mrazuodolnost pupenů révy65.5.2019949
Réva ve skleníku384.5.201926547
Malé hrozny 112.5.20191418
Štěpování révy - stratifikace7829.4.201968959
Odrůda Talisman1826.4.201911321
Vedení vína na fasádě domu 912.4.20191520
Vinaři z okolí Frýdku-Místku 11211.4.201937160
Prodej sazenic - Krausovi Mělník482.4.201973361
Usychajuce listy na odrezkoch v substrate 929.3.2019886
Vinaři z Českomoravské vrchoviny729.3.20193005
Doporučte moštovou červenou odrůdu vinné révy PIWI3223.3.20197783
Avatar 310.3.20191086
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov6:46
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Chov pstruhov17.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů