Řízky vinné révy - jak zakořenit a sázet



Petr_70 - (7) - 76.102 (?) 
24.4.2017 11:41, zobrazeno: 8423x
Dobrý den všem. Prosím vás jsem úplný začátečník a prosím vás o rady, kterak naložit s řízky vinné révy, které jsem dostal od známých. Protože se různé návody v mnohém liší, obracím se zde. cca od konce března, mám darované odřezky ve sklepě v teple ve sklenicích s vodou, kde by se podle některých návodů, měly nechat pustit kořeny. Mezitím již bohatě v kvetou, ale kořeny pustily jen málokteré. Rád bych se prosím zeptal, jak postupovat dále. Z návodů, které jsem si prošel by se měli sázet na místo určení až již nehrozí mrazy, tedy v květnu. Taky mi z návodů vychází, že by již měli mít před nasazením do půdy kořeny, takže co dál? Zasadit je do písku nebo perlitu a dát někam na světlo (za okno)? Děkuji moc za rady.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 33.3 (?), 24.4.2017 17:14

take mam takovy problem vsechny rizky puci ale zadne korinky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
katoo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (364) - 167.81 (?), 24.4.2017 20:49

Letos poprvé zkouším zakořeňovat, ale místo vody jsem zvolil RW vatu.

Vinohrádek mám druhým rokem a nebylo moc materiálu k namnožení, pouze odrůda Bianca. Myslím že kořínky se ukázaly společně s prvními lístečky. Celé to trvalo víc jak měsíc, teplotu jsem neřešil, měl jsem to a mám u okna nad radiátorem.

Přeji hodně úspěchů yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.227 (?), 24.4.2017 21:03

To je normální, nejdříve lístky, a když mají tak 4 cm, začnou pučet kořínky. Řízky po nařezání vložím do cca 4 cm vody ve sklenici, nechám napučet a pustit kořínky. Potom zasadím do vyšších kelímků se zeminou a až po mrazících ven. Ale mám to starou nechoulostivou americkou révu. Letos si ji řízkuji pro známé i pro sebe, jelikož soused stříkal u plotu herbicidem a vítr šel ke mně. Dvě mi odešly hned, třetí už letos nevyrašila crying...      Lída    

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Petr_70 - (7) - 236.72 (?), 1.5.2017 13:43

Děkuji vám všem za příspěvky.

Zatím to vypadá tak, že některé řízky mají už kořeny i několik cm, ale některé vůbec žádné.
Takže asi ty co kořeny mají vytáhnu z vody a přesadím do kelímku s pískem a dám na okenní parapet nad radiátor. U těch ostatních zatím počkám, jestli kořeny ještě pustí...

Ještě otázka k tomu sázení: sází se to na hloubku k prvnímu očku směrem od kořínků?

Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 19.131 (?), 1.5.2017 21:06

Postup dobrý jenom to poslední přesně opačně.  Větší část řízku do země nebo substrátu a nechat trčet jen 1 narašené očko.

Čím jsou kořeny hlouběji tím lépe. Klidně je můžete vysadit co nejhlouběji a pak je postupně zahrnout. Nemusíte mít strach, řízky později pustí kořeny i v přihrnuté části.  Kořeny těsně u povrchu, tzv. rosné, by se měly spíše omezovat - můžou totiž namrzat a když převezmou funkci hlavního kořenového kmene, může nastat problém.  Rosné se jim říká proto, že využijí i rosu - malé srážky, ale v případě holomrazů a velkého sucha neplní dobře funkci kořenů a keře révy pak trpí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr_70 - (7) - 236.72 (?), 1.5.2017 23:53

Děkuji moc za odpověď!

Vaše doporučení se týká již výsadby do země venku, ale předpokládám, že totéž (hloubka zasazení) platí i pro zmíněné přechodné sázení do "květináče" za oknem?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika