Řez velmi staré révy



Stránky: 1,  2   
host - 90.168 (?) 
3.3.2015 13:30, zobrazeno: 10057x

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu zkušené vinaře, co udělat s velmi starou révou na chalupě. Netuším jak je stará, rozhodně více než 40 let, odrůdu neznám (tmavě červené tmavé bobule s většími semeny a pevnou slupkou), ale ráda bych ji zachovala. Nicméně během let, kdy se o ni nikdo nestaral, se rozlezla velmi do šířky a šplhá na okolní ovocné stromy. Zdá se mi, že i od báze (respektive na začátku kmínku vyrůstají jednotelé výhony). Dá se taková réva střihnout někte na začátku kmínku, nebo ji to zahubí? Mohl by mi někdo na fotkách naznačit, kde bych měla případně střihnout? Prosím neraďte mi, ať ji vykopu, mám nové odrůdy jinde, a o tuhle rozhodně nechci přijít. 

Předem moc děkuji

KI


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 90.168 (?), 3.3.2015 13:31

další fotky


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.168 (?), 3.3.2015 13:33

poslední - omlouvám se, nevím, zda jde připojit více fotek do jednoho příspěvku


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 232.69 (?), 3.3.2015 22:42

285 návštěv/shlédnutí a nikomu se zatím nechce do odpovědi. Zkusím tedy začít (od konce).

  1. Více fotek můžete vložit pouze pokud se zaregistrujete a přihlásíte. (Za sebe to mohu doporučit, je to pak pohodlnější a přehlednější).
  2. Fotky jsou velmi celkové a není toho na nich moc vidět, pouze jak moc je réva rozrostlá.
  3. To, co leze na ovocné stromy a tam, kam nechcete, klidne ořežte.
  4. Doporučil bych Vám udělat pro révu nějakou opěrnou konstrukci - treláž. Ke spodnímu drátu/lati vyvážete hlavní "dřevo" a z něj budete dále pěstovat mladší plodné výhony.
  5. V této spleti se těžko kdo vyzná. Asi ani Vy ne. Takže bude nutné postupovat pomalu a pečlivě: od středu keře postupujte podél jednotlivých ramen stařiny: z mladých výhonů vyberte vždy - nejsilnější, nejlepší a ustřihněte je tak za 4-6 očkem.
  6. Až takhle projdete celý keř proberte ho ještě nejméně jednou - postupně ho prosvětlujte a "zjednodušujte" až dostanete přiměřeně prosvětlený tvar...
  7. Určitě je to na pár hodin trpělivé práce.

To jen stručně, bodově a zkušenější vinohradníci mne jistě doplní či opraví.

Josef. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 19.131 (?), 3.3.2015 22:25

Podívejte se na nedávnou diskuzi řez révy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 90.168 (?), 4.3.2015 6:50

Ano, po vlozeni meho dotazu jsem objevila i tu nedavnou diskusi.

Pane Josefe, dekuji, zkusim to, zatim jsem na ty ctyri ocka strihala jen nove vyhony, ktere ale byly hlavne na koncich, tj. na tech ovocnych stromech. Ale to neresi muj problem. Nove letorosty jsem zastrihla i na zacatku kminku. Ale prijde mi, ze vloni z tech novych letorostu u baze kminku nevyrostl zadny poradny tazen, ze to vse zustalo ve forme jednotlivych malych proutku. Myslite, ze se z nich daji vypestovat nove tazne?

Ale asi budu muset zastrihnout stare tazne, u tech ovocnych stromu, ze? Toho jsem se bala. Abych nejak revu neposkodila. 

Omlouvam se, za tak primitivni dotazy, teprve se ucim, novou revu mam od lonska a ucim se z knih a netu, ale u takhle stare revy si fakt neumim sama poradit.

Diky 

KI

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 4.3.2015 7:42

Já bych to na začátku kmene nyní neřezal. Postupujte jak radí kolega, jak má vypadat upravená réva někde najdete. Pokud někde na začátku kmene vyraší nový výhon a je slabý, sestřihněte ho na dvě očka. Postupně zkracujte ramena od konce, například to co leze na stromy. Tím podpoříte rašení oček v dolních partiích kmene. Pak až nejdete vhodný silný výhon rostoucí dole na kmeni, postupně z něj zapěstujete nové rameno a po několika letech staré rameno zrušíte. Neodřezávejte staré rameno hned dokud je nový výhon jen letorostem. Počkejte několik roků. Může se stát že to není ten pravý, zmrzne a nemáte nic. Náhradních výhonů ponechte víc, vhodně je rozložte a veďte. Postupně vyberete ty vhodné. Základní princip řezu révy je, že skoro vše co narostlo loni, musí pryč. Réva je houževnatá a vydrží hodně, nemusíte se bát chyb, dají se napravit. Letorosty střihejte 2 cm nad očkem, velké rány pilkou můžete zatřít latexem nebo balzámem, neslzí pak tolik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 4.3.2015 7:43

Asi tuším co je to za odrůdu. je mezi lidmi v předzahrádkách dosti četná, protože se snadno množí a je rezistentní proti padlí a plísni šedé. Nevýhodou je právě ta tuhá slupka a poměrně velká semínka. Nejlépe plodí při řezu na 6 oček, ale pak zahuěťuje (po odkvětu se doporučuje vylámat jalováky cool a polovinu slabších). Při střihu na 2 očka tolik nezahušťije, ale hrozny jsou drobnější (nedoporučuji sad).

A právě s odkazem na to snadné množení bych vám doporučil nyní si nasázet na vhodné místo pár řízků, aby jste se nemusela bát šáhnout do starého porostu na místě původním. Když jsem ji před 4 roky řízkoval pro jednoho známého, tak se mi ujaly 4 řízky z 5ti. Řízkování najdete v jiných vláknech dosti podrobně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 4.3.2015 8:15

Myslím, že by jste si měla pro začátek položit základní otázku. A to zda-li chcete zachovat ten původní starý tažeň. Může působit esteticky a jiný hned tak nenaroste. Co se týká přírůstků. Pokud proberete polovinu letorostů z loňska úplně a ostatní na 2 očka. budete vidět ten nášup. Bude to rašit úplně všude. Pak je potřeba kvalitním podlomem nechat jen to, co je vhodné.

Pokud nechcete původní kmen ponechat. Klidně bych ho opro začátek v půli uříznul. Podpoří to růst letorostů na zbytku dřeva.

Samozřejmostní je vytvoření nějaké drátěnky, nebo minimláně opory pro ten kmen. Otázkou je jestli půjde, a jako že spíš ne, někam vyvěsit.

Obecně réva se žezu nebojí a prospívá ji. Dělám teď něco podobného u pantáty na keřích starých taky zhruba 40 let a docela zíral jakou umí dát úrodu.

S pozdravem GB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 4.3.2015 8:23

Jenže nevíme, zda réva plodí na dlouhém nebo krátkém dřevě. Může se stát, že po řezu na dvě očka bude minimální nebo žádná úroda a to by u takto mohutného keře byla škoda. Udělal bych to střídavě, něco krátké, něco tažně a uvidí se, co to potřebuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika