Řez révy - teď?



Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?)
27.2.2015 20:42

Souhlas, že po bitvě může být každý generál. Není univerzální rada kdy nejlépe střihnout, protože to záleží na oblasti, odrůdě, typu vedení časových možnostech vinaře amatéra,... Pokud je toho na jeden víkend, tak je nejuzniverzálnější první či druhý týden v březnu.

Jen jsem chtěl výše upozornit, že se málkokdo pozastavuje nad předčasným provedením řezu jádrovin, peckovin a skořápkatého ovoce a přitom často provádí střih vína až při nalévání pupenů. Keři jako takovému to nevadí (žádný na to nezahynul), jen kvalita střihu je dosti znehodnocena nerovnoměrností vývoje nejvyššího a druhého pupenu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 158.111 (?), 27.2.2015 11:45, zobrazeno: 13373x

Zdravím,   rád bych se zeptal, jestli je vhodná doba na řez révy.

Čas už by na to byl, ale v noci je pravidelně -3 až -4 a zřejmě to tak ještě pár dní bude.  Je lepší ještě počkat nebo řezat už ted?

Martin.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 27.2.2015 11:56

už jste měl mít ostříháno!

Docela nechápu, jak mohou mít někteří nejprve ostříhané jabloně a slivoně a pak teprve se pouštějí do révy. Réva se stříhá v lednu. Jestli je v noci mráz není rozdodující, pro pohodlnost provádění a správnou pružnost "dřeva" je vhodné (nikoliv nutné) aby teplota v době práce byla nad +2°C (lidově lednová obleva). Ve velkých vinohradech se stříhá podle kalendáře bez ohledu na počasí, aby v době postřiků proti roztočům (Magus, Sulka apod.) bylo už hotovo a čisto v meziřadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 27.2.2015 12:50

Neměl. Od Matěje do Josefa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 27.2.2015 20:10

Také se přikládám k tomu, že není kam spěchat s řezem. Zatím mám ostříháno jen cca polovinu keřů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 27.2.2015 20:21

ale klidně i od Tří králů do Josefa. Taky záleží, o kolik hlav se jedná. Jen letos bych to zbytečně neodkládal, aby dřívější míza nezpůsobovala přílišné slzení, kterému se dá dobře předejít právě včaně provedeným střihem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 27.2.2015 20:29

Ale na druhou stranu jsou zase hypotézy, že keř lépe přečká silné mrazy neořezaný. Navíc v případě proběhlých silných mrazů pokud předpokládáme poškození je možné při pozdějším řezu nechat více oček.  A na Tři krále nemůžeme tušit, jaké mrazy přijdou například koncem února.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 27.2.2015 20:42

Souhlas, že po bitvě může být každý generál. Není univerzální rada kdy nejlépe střihnout, protože to záleží na oblasti, odrůdě, typu vedení časových možnostech vinaře amatéra,... Pokud je toho na jeden víkend, tak je nejuzniverzálnější první či druhý týden v březnu.

Jen jsem chtěl výše upozornit, že se málkokdo pozastavuje nad předčasným provedením řezu jádrovin, peckovin a skořápkatého ovoce a přitom často provádí střih vína až při nalévání pupenů. Keři jako takovému to nevadí (žádný na to nezahynul), jen kvalita střihu je dosti znehodnocena nerovnoměrností vývoje nejvyššího a druhého pupenu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 27.2.2015 20:49

Osobně radím přesně to, co psal kolega PP, od Matěje 24.2. do Josefa 19.3., tím se nedá nic zkazit. Velké mrazy už jsou v naprosté většině let pryč a začátek nalévání pupenů u révy daleko.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 28.2.2015 22:35

Letos ty pravé mrazy nedošly, proto víno stříhám.Už teď a nečekám, že mrazy příjdou.Ale to platí jen u vína.U peckovin rovněž začnu brzy roubovat, jádroviny neuspěchávám.Jsou tolerantnější.Zahradník je součástí přírody, má k ní své empatie a nikdo mu moc nemusí radit.Ukažme, nakolik jsme součástí přírody kolem nás AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 248.69 (?), 27.2.2015 20:20

Z mého pohledu ideální doba, u nás (HK) vždycky na koncem února...   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika