Réva ve skleníku dozrává



host - 9.162 (?)
28.8.2013 12:16

No tady na fotkách u Bredika mě to také příjde spíše jako kulaté a né oválné bobule...

Petr

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
host - 9.162 (?), 28.8.2013 12:16

No tady na fotkách u Bredika mě to také příjde spíše jako kulaté a né oválné bobule...

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 235.159 (?), 28.8.2013 14:10

Podľa stránok slovplant.sk nich má Ajvaz dokonca muškátovú chuť. Viac ako tvar bobúľ by ma zaujímalo, AKÚ MÁ vlastne AJVAZ v skutočnosti CHUŤ?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 1.101 (?), 28.8.2013 22:42

Pro Rosti&Slavik

Zcela určitě mám ve skleníku Aivaz a také ve venkovní viničce.Aivaz jsem viděl a ochutnal před patnácti lety v Lednici -Mendeleu, kde mě provázel dnes jistý pan docent, pak u množitelů a šlechtitelů révy v Moravské Nové Vsi a Velkých Bílovicích, a pořád to byl ta tmavomodrá odrůda, ať byla ve skleníku nebo venku na vinici.Odrůdy Aivaz a Arkádie začal distribovat nejdříve ing.Mádl z Velkých Bílovic, který má tuším licenci na Arkádii.Tam jsem kdysi bral první sazenice těchto odrůd, pak z Moravské N.Vsi, pak i řízky z Lednice a pořád to byla ta samá odrůda.U Vás to vypadá jako Cardinal, ten je chutný ale hodně trpí praskáním bobulí.Jinak Aivaz je velmi příjemné chuti, to udává i atlas révy z Mendelea.Do skleníku skvělá odrůda.Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 211.151 (?), 29.8.2013 10:14

Keďže Ajvaz nemám, sadenica od p.Jonáša mi vtedy preschla v balíčku zastrčenom za stupačkami ÚK na brnenskej pošte (p.Jonáš do SR nezasielal), mám zrejme najmenšie právo zapájať sa do diskúsie o tomto hybridu Moldovy a Cardinala. Vyzerá to, že pestovatelia Ajvazu sa podľa tvaru bobúľ rozdelili na 2 tábory. Osobne sa prikláňam k verzii s oválnymi plodmi, tá prevažuje na väčšine obrazových dokumentov na nete. Guľatá verzia nápadne pripomína rodičovský chutný Cardinal. Viac by ma však zaujímala skutočná chuť Ajvazu, názory na ňu sa diametrálne líšia. Dalo by sa ju priblížiť bližšie ako iba výrazom príjemná? Ďakujem!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.8.2013 10:41

Neumím hodnověrně popsat odrůdové chutě révy, tak abych dokázal rozlišit, a popsat rozdíly.I když révu pěstuju, vůbec ji nerozumím, a přemýšlím, že bych několik hlav na drátěnce nahradil výsadbou broskvoní.I když mám odrůdu Prim, nebo jiné, tak si neumím představit co se skrývá pod pojmem "muškátová chuť".

Kdybych ale popisoval můj (Aivaz),tak bych řekl, že má vvýbornou nasládlou, až sladkou chuť s přísadou ovocných chutí.Dosti pevnou masitou dužinu.Důležitým znakem mého (Aivazu) jsou malá jádra, která vůbec nepřekážejí v puse, jako se to stává u jiných odrůd-hlavně odrůdě Nero.Doba zrání ve skleníku je diskutabilní.Uzrával už začátkem srpna, a dozrál v polovině srpna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 59.83 (?), 29.8.2013 20:57

Ďakujem pane Rosťo za chuťovú analýzu Ajvazu. Muškátovú chuť byste najlepšie vyhodnotil na odrodách Irsai Olivér alebo Muškát Moravský. Je to veľmi príjemná chuť, ktorá má množstvo priaznivcov nielen medzi enofílmi ale aj medzi konzumentmi stolového hrozna. Takže muškátová chuť Ajvazu je zrejme preklep zo strany Slovplantu. Rodičmi Ajvazu sú pomerne odolná sorta Moldova a málo odolná, zato veľmi chutná kalifornská odroda Cardinal. Ten má maďarskú matku s muškátovou chuťou- Kráľovnu Vinohradov. Z toho vyplýva, že muškátová príchuť by nemusela byť u Ajvazu výnimkou. Množstvo ampelografií však popisuje chuť Ajvazu, podobne ako u jeho matky Moldovy ako jednoduchú či prostú. Sympatické je, že chrumkavá dužnina má, podľa Vás, malé semená. Modré odrody Nero či atraktívna Dakona majú svoje muchy, ale na druhej strane aj dobré vlastnosti. Na rozdiel od Solarisu ich nemám v úmyslu preštepiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (294) - 1.101 (?), 29.8.2013 22:32

Zkusím přetáhnout odkaz na Atlas révy, odrůdu Aivaz.Zkopírujte si to a zadejte do horní lišty Seznamu, nebo vašeho vyhledávače, mělo by to otevřít popis odrůdy. Dám ještě nějaké fota z dneška.

Co se týče Nera, tak je to jedna z prvních odrůd která mi padla do oka, také ji mám a jsem s ní spokojen.Je odolná mrazu i chorobám, literatura udává že obsahuje v bobulích větší množství resveratrolu, což je asi pozitivní pro zdraví.V Maďarsku údajně se odrůda používá na výrobu vína.Martin

Aivaz
Aivaz
Aivaz
Aivaz
Aivaz
Aivaz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 59.83 (?), 29.8.2013 23:08

Na Bredíkovej prezentácii picassa má Aivaz presne guľaté bobule. Že by existoval Aivaz s guľovitým a Ajvaz s pretiahnutým tvarom bobúľ? Zo stránky tilia.zf.mendelu.cz som u odrody Ajvaz stiahol dôležitý údaj: "Při nadměrných deštích v období dozrávání dochází k praskání bobulí a napadení plísní šedou." Pravdepodobne majú bobule tenkú šupku, podobne ako u Krasotky. Dnes som zo strapcov odstraňoval množstvo rozpraskaných bobúľ. Po dážďoch hrozno natiahlo vodu. Tenká šupka Krasotky nielen ťažko odolávala múkovke, ale bohužiaľ neudrží zvýšený turgor dužniny po dáždi. Vlani sa pre zmenu do sladkej Krasotky pustili osy a dielo skazy dokonala botritída. Na jar 1 z dvoch kmienkov Krasotky preočkujem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mart - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (294) - 1.101 (?), 30.8.2013 8:47

Palo, prozatím se u mne praskání bobulí neprojevuje, to bych odrůdu vyřadil, kdo by jedl popraskané bobule.Navíc člověka těší pohled na pěkný zdravý hrozen.Myslím že odrůda bude jen jedna, možná záleží na podnoži, půdách atd.Bobule mám tak "kulovitě oválné",jak který hrozen.Palo, někde jste psal, že přeroubujete odrůdu Rubanka, já ji chtěl vysadit z důvodu odolností na mráz.Myslíte že je dnes už překonaná a je dost kvalitnějších bílých odrůd odolných mrazu?Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 232.250 (?), 31.8.2013 0:17

Zdravím na severnú Moravu, Martine!

Myslím si, že rôzne tvary bobúľ u Ajvazu svedčia o viacerých mutáciách či klonoch jednej a tej istej sorty. Nie je to nič výnimočné. Napr. aj u Nera v minulosti popisovali niektorí pisatelia na fóre rozdiely vo veľkosti bobúľ a strapcov. Nedávno sme krútili hlavu nad rozdielmi v cukornatosti Solarisu v rovnakom čase v rôznych lokalitách. Nebude to istotne tým, že vo vyšších polohách dostane Solaris viac slnka. Zo začiatku Nemci zrejme expedovali iný- sladší klon Solarisu ako v neskôrších rokoch. Systém pestovania a množstvo starého dreva síce u Solarisu robí rozdiely v cukornatosti muštu, ale predsa to nemôže robiť viac ako 10 st.ČNM!surprise

Na otázku ohľadne Rúbanky ste si vpodstate odpovedal sám. Napriek úcte k p.Dorote Pospíšilovej, Rúbanka je už dnes prekonaná mrazuodolnejšími aj chutnejšími sortami. Má krásne hrozno s pravideľnými a dosť veľkými guľatými bobuľami (4 g), príjemnú ale nevýraznú chuť a zimný mráz znáša dobre. Horšie je to s kolísaním teplôt počas zimy, potom vymŕzajú zárodky kvetov. Do mrazových kotlín nevhodná. Do Vašej polohy odporúčam napr. Vostorg muskatnyj. O tomto čase je zrelý, chrumkavý, sladký a dosť veľkoplodý. Týmto by som rád opäť poďakoval Bredíkovi za poskytnuté očká. Naštepil som ho do kmienka Dakony. VM je vydarená sorta. Ako veľmi chutná sa tiež ukazuje prvá dozrievajúca úroda Aladdinu naočkovaného do kmienka Primu. Rúbanku som na jar preočkoval veľkoplodou sortou Graf Monte Kristo. Kôra mladého ťažňa síce chytila múčnatku, ale jarná Sulka, event. Karathane to napraví.smiley Hlavne aby bolo v septembri teplo, nech mladé ťažne dobre vyzrejú. Najmenej vyzretý je najmladší ťažeň z očka Bordovaja Mantija.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů10:55
Nářadí pro průklest vysokých stromů9:50
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika