Réva Alden a Aivaz



Stránky: 1,  2   
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.236 (?) 
7.4.2018 13:04, zobrazeno: 10304x

Vysadil jsem si do sbírky tyto odrůdy a zajímalo by mě jaké s nimi máte zkušenosti - hl.co se týče odolnosti na houb.choroby a dále velikost hroznů a bobulí a chuť, díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.131 (?), 8.4.2018 10:39

Alden:

Odrůda má vysokou plodnost, růst je z počátku slabší,  v pozdějších letech střední až bujný.  Odolnost k zimním mrazům je dobrá. Odolnost k plísni révové je dobrá a k padlí révovému střední. Pokud nejsou bobule napadeny padlím, je odolnost k plísni šedé velmi vysoká.Hrozny jsou středně velké,  po dozrání vydrží na keři do poloviny října i déle a stále si udržují dobrou chuť. Bobule mají aromatickou chuť s jahodovým až malinovým nádechem. Labruskové aroma není nepřijemné, jako u jiných odrůd, spíš naopak.

Ajvaz:

Odrůda má dobrou plodnost, růst je bujný.  Odolnost k zimním mrazům je střední. Odolnost k plísni révové a k padlí révovému je střední. Hrozny jsou atraktivní a chutné, neutrální. Na pergole mě hodně plodí a zpravidelně ztrácí dřevo, naštěstí dobře regeneruje. Asi by to chtělo zlepšit hnojení a závlahu a více omezit sklizeň.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
KarelJM - (33) - 142.2 (?), 8.4.2018 22:32

Dobrý den,

Alden mám nachystaný na vysazení v kontejneru (kromě toho od 3 prodejců taky např. Muškát Bleu, Arkadia, Suvenyr a další,  bezsemenné Glenora, Einset Seedless, Vanessa, Jupiter, Zolotce)  takže jsem také zvědavý na jeho (jejich) kvality.

Aivaz mám již několik let a bohatě plodí, velké hrozny i velké bobule, vyhovuje mi jeho bujný růst, mám totiž špatné zkušenosti se slaběji rostoucími odrůdami. Odolnost mohu potvrdit střední k plísni i padlí. Má silnou slupku a neutrální chuť, musí se nechat dobře vyzrát. Pro srovnání podobná vzhledem hroznu vedle taktéž bujně rostoucí Kodrjanka má tenší slupku, ranější zrání, možná je o něco chutnější, ale méně odolná vosám, mrazu a chorobám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 65.14 (?), 3.5.2018 13:05

Minulý rok po dvoch zamrznutých rokoch mi oba prvý krát zarodili, takže viem porovnať.

ALDEN:

stredne veľké bobule, stredne veľké strapce. Muškátovo aromatické, vyfarbuje sa zároveň s prvými odrodami, dlho drží na kre až zároveň s poslednými odrodami. Jedna z najlepších odrôd, celý čas vynikajúce. Raší veľmi skoro a pri rašení hneď tlačí malé strapce.

AJVAZ:

Veľmi veľké bobule, strapce až 30 cm veľké. Skôr skoršia odroda, ihneď po dozretí skonzumovať, pretože pri prezretí chutí nepríjemne: najhoršie krásne hrozno vo vivici - osobne neodporúčam. Veľmi silný rast.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 19.131 (?), 4.5.2018 10:12

Máte skutečně Aivaz?

Rodinka vzniklá křížením Moldova x Cardinal =  Arkadia, Aivaz, Kodrjanka atd. se vyznačují dobrou až výbornou chutí. Alespoň v našem vinohradu.

Alden není muškátové chuti, ale jemné labruskové - jinak souhlasím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 65.12 (?), 7.5.2018 10:23

Tak ano, mal by to byť Ajvaz: jedine bola to prvá pekná úroda Ajvazu a Aldenu, tak možno tento rok môžem doplniť skúsenosť a prípadne ju opraviť. Ak niekomu pripadá nejaká odroda fádna, tak v rodine iní ľudia môžu mať iný názor, ale lákavý krásny Ajvaz nechutil u nás nikomu - že čo som to zasadil? Mám na záhrade výbornú a krásnu žltozelenú Arkadiu, neopakovateľnú odolnú neskorú modrú Moldovu a aj lákavý červený Cardinal. Môže byť, že jeden príbuzný sa nevydarí aj v lepšej rodine☺...

Ten Alden: je možné, že neviem popísať labruskovú chuť, ale jednoznačne tá odroda bola zujímavo aromatická pre každého, kto ju u nás chutnal. Ak veľmi naozaj veľmi ďaleko preženiem, tak tá chuť niekomu môže pripomenúť voňavú Izabelu len jemnejšiu, pričom šupka je stráviteľná, nie taká hrubá na vypľutie ako pri samorodákoch. Alden jednoznačne odporúčam.

Mám na vinici zasadených asi 70 stolových odrôd, každý jeden koreň poznám, kde som kúpil, akú má minulosť - lepší rok/horší rok, náchylnosť na choroby atď. Stalo sa mi viackrát, že mali už u predajcu pomiešané odrody, žiaľ obyčajne to zbadáte až s odstupom času (spomeniem že som chcel Ametyst a mám 4x Hibernal atď). Najlepšie by bolo pridávať aktuálne foto počas roka.

Žiadna záhrada ani vinica nie je tak veľká, aby v nej mali miesto druhy, ktoré v rodine nikomu nechutia. Určite sa dnes už dá vybrať podľa toho, čo komu vyhovuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
KarelJM - (33) - 142.2 (?), 8.5.2018 22:38

Mě se Aivaz nezdá tak špatný (i když Kodrjanka je určitě v chuti lepší), mám určitě i horší odrůdy. Musí však dobře vyzrát, poměrně brzo se vybarví do modra ale ještě není zralý, navíc má velké hrozny i bobule a tak se nesmí nechat přeplodit. U mě rozhodně není Aivaz na likvidaci, nyní likviduji PRIM (Palatina), taky ISABELA je dnes již překonaná takže ze dvou keřů nechám asi jenom jeden, KENDY příliš hustý hrozen a průměrná chuť taky omezím na jeden keř atd... bych mohl pokračovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.14 (?), 9.5.2018 9:46

KarelJM, súhlasím s Tebou, s tým preplodením by to mohlo byť. Nechal som asi 6 krásnych veľkých strapcov na kríku, ktorý zarodil prvý rok. Dám si na preťaženie tento rok pozor. Ono s tým preťažením to platí prakticky pre všetky ruské odrody - jednoznačne je potrebné regulovať úrodu včasným zhodením strapcov, inak tá odroda nevyzretím môže byť sklamaním, prípadne o mladú sadenicu môžeme aj úplne prísť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.131 (?), 9.5.2018 10:24

Přepolozování nesvědčí všem odrůdám, nejenom ruským. I jinak výborné klasické chrupky jsou při přetížení jen vodové a bez chuti.

Nebo Olšava,  nasazuje až 4 hrozny na letorost.  Při redukci úrody jedna z nejchutnějších pozdních odrůd, při přetížení řepa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KarelJM - (33) - 142.2 (?), 9.5.2018 22:45

První úroda 6 velkých hroznů se mi zdá i na bujný Aivaz opravdu přehnaná.

Když jsem byl u jednoho známého, dával mi ochutnat obrovské stolní hrozny z přeplozené pergoly (pravděpodobně Olšava) a chuť byla opravdu řepná, pro mě nepoživatelné. Nic jsem neříkal, nechtěl jsem ho urazit, i když jsem ze svých redukovaných úrod zvyklý na jinou kvalitu.

Zajímavé je že např. přeplozená Kodrjanka má stále slušnou velikost bobulí i chuť a postupně na keři dojde (i když zase nutno dodat, že vymrzají očka), kdežto přeplozený Prim má kuličky jako rybíz, odpornou chuť a skoro neroste. Bianca zase sama nepřeplodí a i když má poměrně malé bobule i hrozny a neutrální chuť, některým lidem u mě chutná víc než stolní odrůdy s velkým hroznem i bobulí, pokud je vzhled a velké pecky neodradí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika