Peronospora - otrhat listy i po postřiku?



Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 17.241 (?) 
7.9.2016 8:57, zobrazeno: 3155x

Zdravím vás,

u nekolika letos vysázených rostlinek révy se mi objevila perenospora. Aplikoval jsem postřik, nicméně chci se zeptat toto:

Je lepší napadené listy i přes postřitk raději otrhat a vyhodit, nebo je na rostlince nechat, aby fotosyntézou podporovaly růst réví?

Na některých rostlinkách je napadená třetina listů, některé z nich jsou chycené hodně, některé z nich mají jen pár malých ložisek.

S révou začítám letos a zatím nemám zkušenost jak se projeví nemoc po aplikaci postřiku, zda se vymýtí, nebo je zastaví, ale po čase přejde zase do protiútoku a zda je lepší otrháním listů co nejvíce potlačit nemoc i za cenu "omezení růstu" letošních sazenic.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 19.131 (?), 11.9.2016 16:25

Likvidovat peronosporu otrháním listů má smysl hlavně na jaře v období kolem květu. Významně tím můžete snížit další napadení sporami, které se vytváří z primární infekce.

Nemusíte pokaždé ničit celý list, pokud stačí vytrhnout jenom jeho napadenou část. To má smysl, protože starší listy už peronospora nenapadne a to je důležité pro mladé sazenice s omezenou listovou plochou.  Peronospora nemůže napadnout ani úplně mladé listy, protože ještě nemají vyvinuté průduchy a zoospory se nedostanou dovnitř.  Pokud ošetřujete účinnými přípravky v pravidelných intervalech, tak se dá napadení významně snížit i když ne zcela vyloučit.

Zoospory také potřebují k proniknutí do listu kapičku vody, proto jsou v suchém období napadené listy menším nebezpečím a v případě nedostatku jiné listové plochy je můžete ušetřit a trochu riskovat. Napadené pletivo vyschne, ale ostatní části listu už letos peronospora nenapadne a váše sazenička má alespoň nějakou plochu pro fotosyntézu.

Pokud je napadena jen třetina listů, klidně můžete být razantnější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Martin_Sviadnov - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (61) - 17.241 (?), 12.9.2016 7:10

Děkuji za odpověď a zajímavé informace o peronospoře a "taktiku" s listovou plochou. V tomto duchu již rostlinky ošetřuji a budu tedy pokračovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika