Peničkova metóda zakoreňovania viniča



jan14 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 61.163 (?)
12.10.2015 6:46

skvelý nápad s tou minerálnou vlnou na množenie viniča, tiež sa roky trápim s množením viniča odrezkami s rôznymi ne-úspechmi, tento rok to určite vyskúšam s roxkwoolom, ďakujem za inšpiráciuenlightenedyes

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host - 77.177 (?), 12.8.2015 22:19

Dobry den, tiez robim pokusy so zakorenovanim. Rozhodne vyskusam aj tento sposob, z robvnakych dovodov ake uvadzate vy. Malo mnozitelskeho materialu zaujimavych a hl;avne zatial nedostupnych odrod. Mam vsak niekolko dotazov. Grodanove kocky uz dostat aj narezane. Podla Vasich slov ten rozmer asi urcujete tzv. Od oka. Mozte skusit odhadnut ake velke ich robite? Tiez ma zaujima, ci v tomto pripade bol pouzity nejaky stimulator. Ako sledujem fotografie, sadenicky mate ulozene na zakorenenie v nejakom foliaku/skleniku. Myslite, ze podobnych vysledkov je mozne dosiahnut aj v priestoroch s mensim oslnenim, napr. v bytovych podmienkach? Dakujem. Jujto

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 97.218 (?), 19.8.2015 11:47
zdravím, koupil jsem malé kostky a zakořenění révy opravdu proběhlo úspěšně, ted by mne jen zajímalo kdy kostku s vínem zasadit na zahradu, ted na podzim nebo až na jaře?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 124.82 (?), 25.8.2015 23:39

Dobrý večer prajem,

pravdepodobne ste zakoreňovali zelené odrezky. Tieto by Vám po zasadení na záhradu do zimy asi dostatočne nevyzreli. Odporúčam Vám ich zsadiť do väčšej nádoby cca. 10 l, kde Vám ešte budú rásť a pred príchodom mrazov ich treba odložiť do pivnice a na jar vysadiť, nič tým nestratíte. Budete mať istotu, že Vám rastliny prezimujú.

           Veľa úspechov. Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 124.82 (?), 25.8.2015 23:51

Dobrý deň prajem,

máte pravdu, že kocky dostať už aj narezané, ale pláty (rohože) sú cenove prijateľnejšie. Rohož o veľkosti 1m x 15 cm kúpite okolo 3,40 - 3,60 Eur. Z tejto si ja robím kocky 5 x 5 cm. Skúšal som aj menšie rozmery, ale pri hrubších odrezkoch je potom málo miesta. Zakoreňoval som aj so stimulátorom aj bez neho. Odrezky s očkom aj bez očka, ale veľké rozdiely v tom nevidím. zakoreňoval som ich pri normálnej izbovej teplote pri okne aj v bytových podmienkach dosiahnete dobrú úspešnosť. Skleník nemám vyhrievaný, tam prenášam rastliny, keď to počasie dovolí.  V RW rastliny znesú aj vysoké teploty. Zelené odrezky som zakoreňoval aj v skledíku aj vonku v tieni.

           veľa úspechov praje Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 77.177 (?), 29.8.2015 11:39

Dakujem. Presne takuto rohoz som mal na mysli.Len som nevedel, ci rezat na rozmer 7.5x7.5x7.5 co je vyska rohoze, alebo to skusit aj na 5x5x7.5. Predsa len niektore odrezky zo vzrastnejsich rastlin dosahuju aj hrubky cca 1.5 az 2 cm. Bal som sa aby tych 5x5 cm nebolo malo. Ale svojou odpovedou ste ma upokojil. Prinajhorsom pri hrubsich odrezkoch si odrezem jeden platok hrubsi a dam ho napoly. Dufam, zesa mi bude daritaspon z polovice tak ako vam. jujto

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 206.35 (?), 21.9.2015 1:30

Dobrý den,

v mých podmínkách - cca 550 mnm západní Čechy se mi podle odrůdy daří zakořenit řízky révy s úspěšností 60 - 90 %  venku na vyvýšeném záhonu, který vznikl ohrazením a následným zaplněním posekanou trávou a pilinami převážně z jehličnatých stromů (určeno pro vápnostřezné rostliny), v podstatě kompost.

Vzhledem k tomu, že révových řízků bývá poměrně velké množství, úspěšnost bych tolik neřešil, spíš bych se zaměřil na období a ošetření řízků před zakořeněním. Zakořeňování směřuji na období, kdy řízky jsou již téměř vyzrálé, tzn září, popř. říjen, ale hlavně s ohledem na fázi měsíce (musí jít do novu, tzn. zmenšuje se, lépe před novem) a namočím je zpravidla do nějakého zakořeňovacího přípravku.

Pak to dobře funguje

Gabi Monib

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 55.32 (?), 6.10.2015 6:48

Teší ma, že sa Vám so zakoreňovaním takto darí. Je dobré si takto pripraviť nejakú tú sadenicu ku jesennej výsadbe. Nad vyvýšeným záhonom uvažujem už dlhšie, ale k jeho realizácii sa asi tak skoro nedostanem. Nie je to však jediný dôvod, prečo túto metódu zakoreňovania vo vonkajších podmienkach nevyskúšam. Je to hlavne z toho dôvodu, že miesto nie je nekonečné, takže odrody, ktoré mám množím len vtedy, ak chcem rastlinu premiestniť. Máte pravdu, dreva na jeseň je zo starších rastlín dosť. Tu je pre pár rastlín aj 20 percentná úspešnosť viac než postačujúca. Keďže však vývoj nezaspal a stále sa objavujú novšie, chutnejšie, odolnejšie, na pohľad atraktívnejšie odrody, ako farbou, tak aj tvarom, veľkosťou plodov, či strapcov. Na ktorých v ich domovine pri dobrej agrotechnike dosahujú priemerné úrody z koreňa bez problémov cez 30 kg, je tu stále túžba zaobstarať si tie výnimočné odrody, ktorých kozistenciu bobulí a chuť tak vábne popisujú. Odrody dorievajú stále skoršie a človeka prirodzene láaka ochutnať ich a zistiť ako chutí príchuť jablka, aké sú to tie slivkové, morušové a marhuľové tóny. Lenže pokiaľ je odroda "mladá", je aj materských rastlín menej a dopyt po odrezkoch vyšší. Bežne sa stáva, že ceny jedného trojočkového odrezku presiahnu desať eur. Tam sa potom inak pozerá na úspešnosť zakorenenia. Keďže sa režú na jeseň, je tu obdobie na zakoreňovanie v predjarí, aby mohli ísť sadenice hneď na jar von do zeme. A pre tento účel slúži metóda pána Peničku, ktorý sa s nami o ňu tak ochotne podelil. A čím je odroda novšia a zaujímavejšia, tým menej materiálu na množenie sa dá zohnať a cena zaň nehrá až takú úlohu. Keď človek zoženie len jeden dvoj, či trojočkový odrezok túžobne očakávanej a ťažko zháňanej odrody snaží sa o zakorenenie s čo najvyššou úspešnosťou. Neviem ako ostatní, ja už rohož z keramickej vaty zakúpenú mám. ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 55.32 (?), 6.10.2015 6:58

Prepáčte, myslel som samozrejme čadičovej vaty (grodan, rockwool) určenej na pestovanie rastlín. Z growshopu. Nejako sa mi tam tá keramika nedopatrením dostala. ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milaník - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 123.241 (?), 20.10.2015 15:24

Ďakujem srdečne za vyčerpávajúcu odpoveď pre "Gabi Monib". Veľmi pekne ste to napísali a popísali výhody môjho spôsobu, s ktorými súhlasím aj ja. Doplnil by som len dve veci. 1. Jeho spôsob sa dá uskutočniť až po zamrznutých, cca. v polke mája, kedy dáva odrezok do zemi, čo pri mojom spôsobe v tomto období mám už rastlinu zakorenenú so silným výhonom. Táto prinesie prvé plody už na budúci rok. 2. Z jedného odrezku jedno-  alebo viacočkového vypestujem rastlinu z ktorej ešte ten istý rok do zimy spravím napr. 5 ďaľších sadeníc. Takže z jedného očka viem pri tomto spôsobe zakoreniť cca. 6 hotových rastlín. Čo pri niektorých vzácnych odrodách je obrovský prínos. Veľa úspechov želám Vám a všetkých nadšencom pestovania viniča.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jan14 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 61.163 (?), 12.10.2015 6:46

skvelý nápad s tou minerálnou vlnou na množenie viniča, tiež sa roky trápim s množením viniča odrezkami s rôznymi ne-úspechmi, tento rok to určite vyskúšam s roxkwoolom, ďakujem za inšpiráciuenlightenedyes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika